TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, 15 Temmuz'dan 10 gün sonra, "O gece sığınakta, Cumhurbaşkanımız sizi cep telefonunuzdan görüntülü aradı, o gece olanları yazmanız lazım" dediği AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz'ün, "Sizin kaleminiz iyi, siz yazın" yanıtını verdiğini belirterek, "Önce makale; yazmayı seven bir arkadaşım, 'o gece yaşananlar kitap olur' deyince de kitap yazmaya karar verdim." dedi.
"Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıklarında Temel Tedavi", "Her Dem Erdem", "Dijital Siyaset", "7 Haziran Seçimine Dair Küçük Bir Hafıza Kaydı" ile "Seyri-Siyaset" adlı kitapları bulunan Ünüvar, 15 Temmuz akşam saatlerinden 16 Temmuz sabahına kadar geçen süreyi, akış şeması içinde sunan 692 sayfalık "Gazi Meclis'te O Gece" kitabını neden ve nasıl yazdığını AA muhabirine anlattı.
Türk milletinin, tarihi olayları sıcağı sıcağına yazma yönünde hızlı hareket eden bir millet olmadığını söyleyen Ünüvar, "Ben, öteden beri cebinde kalemi ve kağıdı eksik olmayan, aklına gelen bir şeyi bazen gece yatağından uyanıp yazan bir kişiliğe sahibim. Bu bazen özlü söz oluyor, bazen aklınıza gelen bir şey oluyor." diye konuştu.
Ünüvar, 15 Temmuz'un, bu milletin yaşadığı en acı olaylardan biri olduğunu belirterek, "O gece saat 22.00 civarında hain darbe girişimi olduğu zaman bu kadar kötü ve karanlık bir gece yaşayacağımızı bilmiyorduk." ifadesini kullandı.
Necdet Ünüvar, şöyle devam etti:
"Marmaris'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otelin kurşunlanması, bizzat kendisini öldürmeye yönelik çabalar, Boğaziçi Köprüsü'nde onlarca vatandaşın şehit olması, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde vatandaşların şehit edilmesi, Genelkurmay Kavşağı üzerinde insanların üzerine tankla gidilmesi ve Meclis'in bombalanması olayları olmadan önce, saat 21.55'te 'böyle böyle olaylar yaşanacak' denseydi, hiç kimse 'böyle bir kabus yaşanamaz' derdi. Fakat bunlar yaşandı."
- "Yeni nesillere yazıyla aktarmak lazım"
Tarihten ders almak gerektiğini vurgulayan Ünüvar, "Bu dersi yeni nesiller nasıl alacaklar? Bu, yaşanan olayların doğru bir şekilde bir nesilden başka bir nesile aktarılmasıyla olur. Bu da sözle olmaz, söz de önemlidir ama yazıyla bunu aktarmak lazım." değerlendirmesini yaptı.
Ünüvar, şunları kaydetti:
"15 Temmuz'dan 10 gün kadar sonra Meclis kulisinde birlikte oturduğum AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz'e, 'Başkanım siz o gün çok önemli ve özel bir şey yaşadınız. Cumhurbaşkanımız sizi sığınakta cep telefonunuzdan görüntülü aradı; AK Parti, CHP, MHP milletvekilleri birlikte aynı masa etrafında dinledik, Cumhurbaşkanı, 'geçmiş olsun, dualarım sizinle.' dedi. Sadece video kaydını saklamanız yetmez, bunu tarihe not düşmeniz, yazmanız lazım' dedim. O da 'doğru, yazmak lazım, yazıyım ama siz de yazın, sizin de kaleminiz iyi, yazmayı seviyorsunuz.
Ben de bunun üzerine, önce makale yazmaya karar verdim. O gece yaşadıklarımı makaleye dökeyim, bir gazetede yayınlansın diye. Sonra daha geniş makale yazmaya karar verdim. Aynı gün, bu konuyu konuştuğum, yazmayı seven ve bu işlere meraklı bir arkadaşım, 'o gece yaşananlar kitap olur' dedi. Ben de bunun üzerine kitap yazmaya karar verdim. Kitabı tek başıma yazsam olmaz, çünkü orada ilk etapta gördüğüm 50-60 milletvekili vardı. Her birinin o gece yaşadıkları farklıydı. Bir arkadaşımızın yeğeni şehit oldu, bir başkasının yakını yaralandı. Benim 15 gün önce beraber umre yaptığım Erol Olçak şehit oldu. Bütün bunların hepsinin kitapta olması gerekiyordu."
Ünüvar, bunun üzerine 15 Temmuz gecesi Meclis'te olan, tespit edebildiği milletvekilleri ile konuşmaya karar verdiğini belirtti.
Konuyu aktardığı TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a, "Siz o gün çok önemli bir iş yaptınız, Meclis'i açtınız. Bunları tarihe not düşmek lazım. Bunu ya siz Meclis olarak yapın ya da birlikte yapalım' dediğini anlatan Ünüvar, Kahraman'ın, "Siz bu işlerden anlıyorsunuz, siz yazın; arkadaşlara talimat veriyorum, her türlü doküman desteği sağlanacak." dediğini aktardı.
Necdet Ünüvar, AK Parti, CHP ve MHP Gruplarının da onayını alarak hazırladığı 15 Temmuz gecesi ile ilgili soruları, belirleyebildiği milletvekillerine gönderdiğini ifade etti. Milletvekillerine üç senecek sunduğunu; "ya röportaj yapalım ya ses kaydı ya da yazılı metin gönderin" dediğini kaydeden Ünüvar, "TBMM Başkanı Kahraman'ın da aralarında bulunduğu bazı milletvekilleriyle röportaj yaptım, bazıları yazılı metin, bazıları ses kaydı gönderdi. O gece ile ilgili fotoğrafları, görüntüleri, Twitter, Facebook paylaşımlarını, Whatsapp yazışmalarını, SMS'leri topladık. Büyük bir doküman ortaya çıktı." dedi.
- "Okur kitabı okuduğu zaman..."
"Okurun o kitabı okuduğu zaman Meclis'te o gün ne olduğunu, Meclis'in nasıl açıldığını, açılma kararının nasıl alındığını, kimlerin ne zaman, nasıl ve hangi şartlarda geldiğini, bomba atıldığı zamanki ruh halinin nasıl olduğunu, bombaların hangi saatlerde atıldığını, atıldıktan sonra neler olduğunu, Meclis'in nasıl direndiğini belli bir akış içerisinde, adeta tarihi roman havasında öğrenmesi gerektiğini düşündüm." diyen Ünüvar, bütün yazı ve dokümanları tek tek okuduğunu ve kitabı yazdığını söyledi.
Ünüvar, kitabın ilk 175 sayfasının adeta belgesel roman havasında olduğunu, bu ilk bölümde, "Milletvekillerinin darbeyi nasıl haber aldıklarını, Meclis kapısına nasıl geldiklerini, kapıdan girdikten sonra Genel Kurul'a nasıl girdiklerini, Genel Kurul'da bombalama anına kadar ne yaptıklarını, bombalamadan sonra sığınağa nasıl girdiklerini ve sabah Meclis'ten nasıl ayrıldıklarını" yazmaya çalıştığını anlattı.
Kitabın diğer bölümlerinde; 16 Temmuz gününden Yenikapı mitingine kadar geçen olan süreç, Meclis'e yurt dışından gelen yabancı ziyaretçiler ile 15 Temmuz gecesi Meclis'te olan, milletvekillerinin de aralarında bulunduğu kişilerin, o geceye ilişkin yazdıklarının yer aldığını kaydetti.
AA