Açılış konuşmasını Dr. Öğr. Üyesi Ali Semin, MOKHA İcra Direktörü Raed Batis, UMAM Başkanı Prof. Dr. Ahmed Zekrallah ve Sempozyum Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Emre Gündoğdu yaptı. Dr. Gündoğdu, Orta Doğu coğrafyasındaki ekonomik, sosyal ve siyasal krizlerin tartışılarak çözüm yolları arandığını ifade etti. "Bu etkinlik, Filistin'deki insanlık suçları ve İsrail'in Lübnan'ı işgali gibi konulara çözüm önerileri geliştirmek amacıyla gerçekleştirildi" dedi.
Batı'nın İkiyüzlülüğü Eleştirildi
Sempozyumda, İsrail’in Filistin halkına yönelik uygulamalarına rağmen Batı’nın kayıtsız kalması eleştirildi. Dr. Gündoğdu, "İsrail'in gerçekleştirdiği soykırım karşısında Batı'nın tutumu, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi konularda ortaya koyduğu iddialarla çelişiyor. Bu bir ikiyüzlülük ve utanç verici bir durum" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Orta Doğu'daki Durumu
Prof. Dr. Şenol Durgun, Orta Doğu’daki karışıklıkların Türkiye’ye etkilerini vurguladı. "Komşudaki ateş bizi de yakar. Bu yangın, yavaş yavaş bize doğru geliyor," diyerek, bölgedeki istikrarsızlığın Türkiye için bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
Gelecek İçin Umut Verici Mesajlar
İGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Maraşlı, sempozyumun Orta Doğu'daki sorunların çözümüne katkı sağlamayı hedeflediğini vurgulayarak, "Bu tür etkinlikler, Orta Doğu'daki halkların uyanışına vesile olmasını temenni ediyorum" dedi. Sempozyumun, bölgedeki problemlerin çözümüne yönelik farklı bakış açıları sunacağına inandığını ifade etti.