Gecede 3 ton ciğer tüketiliyor

Ramazanın gelmesiyle iftar ile sahur arasında satışa sunulan ciğer kebabı, Şanlıurfa'da yoğun ilgi görüyor- Şanlıurfa Kasaplar Odası Başkanı Tumbul: - "Ciğer denince akla Şanlıurfa gelir ve buradaki kebabın lezzetini başka bir yerde bulamazsınız"

ŞANLIURFA (AA) - RAUF MALTAŞ - Şanlıurfa'da, iftar ile sahur arasında günlük ortalama 3 ton ciğer kebabı tüketiliyor.

Yemek kültürü ve lezzetleriyle adından söz ettiren kentte, ramazan ayında ciğer tüketimi diğer aylara göre artış gösteriyor. İftar vaktinden sahura kadar, kentin neredeyse her köşesine kurulan seyyar tezgahlarda dumanlar yükseliyor. Kaldırıma kurulan küçük masa ve taburelerde oturan vatandaşlar, şişlere saplanarak pişirilen ciğerin servis edilmesini adeta sabırsızlıkla bekliyor.

Et tüketiminin yoğun olduğu kentte her gün 600 civarında küçükbaş hayvan kesilirken, ihtiyaç durumunda çevre illerden de ciğer takviyesi yapılıyor.

Fiyatı 10 ila 15 lira arasında değişen lezzet bol soğan, salata ve ayran eşliğinde servis ediliyor.

Kebap, Şanlıurfalıların yanı sıra şehrin kutsal mekanları ziyaret etmek için çevre il ve ilçelerden gelenler tarafından da tercih ediliyor.

- "Türkiye'nin en güzel ciğeri"

Şanlıurfa Kasaplar Odası Başkanı Abbas Tumbul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte son yıllarda ciğer kebabının tek başına bir sektör haline geldiğini söyledi.

Şehirde yaklaşık bin civarında ciğer kebapçısının bulunduğunu belirten Tumbul, özellikle gece saatlerinde ciğercilerde yoğunluk oluştuğunu ifade etti.

Genelde kuzu ciğerinin tercih edildiğini anlatan Tumbul, "Gecenin 3'ünde çarşı ana baba günü gibi oluyor. Her bir iş yerinin gecelik tüketimini hesaplandığında en az 3 ton ciğer servis ediliyor. Ciğer denince akla Şanlıurfa gelir ve buradaki kebabın lezzetini başka bir yerde bulamazsınız. lezzetlisidir. Yerli ve yabancı turistler Şanlıurfa'dan ciğer yemeden gitmezler. Şanlıurfa ciğerinin özelliği taze olmasından kaynaklanıyor zaten taze olmazsa ertesi gün bozulur. Kentte her gün 600 civarında küçükbaş hayvan kesiliyor, ayrıca yeterli olmadığı zamanlarda çevre illerden de ciğer takviyesi yapıyoruz." diye konuştu.

Kebapçı Mahmut Yağcı da işlerinin iyi gitmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Müşterilerinin ramazan ayının sonuna doğru arttığını anlatan Yağcı, "Ramazan her daim bereketli oluyor. Yoğunluk çok güzel oluyor, ramazan rahmeti ve bereketiyle güzel geçiyor. Son 10 gün çok güzel oluyor, yetiştiremiyoruz." dedi.

Ciğer yiyen Mehmet Güzelyurt da bu keyfi başka bir şehirde bulamadığını söyledi.

Kentte herkesin bir ciğercisinin bulunduğunu anlatan Güzelyurt, söz konusu lezzeti herkesin tatmasını tavsiye etti.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Bin 800 Yıl Sonra Kestros Çeşmesi Yeniden Suya Kavuştu
Somuncu Baba Hazretleri, Vefatının 612. Yılında Aksaray'da Anılıyor
Yerli komedi filmi C Takımı 2'nin afişi yayınlandı
Ukraynalı Kadın Ressamların Gözünden Alanya
Niğdeli Ressam Yasemin Soydan'dan görülmemiş sanat