Bugün kullanıcıların kullanımına sunulan yeni teknolojiler, yakın gelecekte hayatımızın vazgeçilmezleri olacak. İşte geleceğin 10 teknolojisi...
211
Microsoft Kinect
Microsoft'un Xbox Kinect ile ortaya çıkması, oyun konsolları açısından bir dönüm noktası sayılabilir. Zira Kinect, artık oyun oynamak için oyun koluna veya herhangi bir aksesuara ihtiyaç bırakmıyor ve bedensel hareketleriniz anında ekranda beliriyor. Bu teknolojinin ilerleyen yıllarda televizyon teknolojisinde de kullanılması, uzaktan kumandaların tarih olmasına da neden olacak.
311
Bükülebilir ekranlar
2012 yılının yarısında Samsung'un bükülebilir telefonlarla pazara gireceğini açıklaması, kullanıcılar arasında da heyecan yarattı. OLED teknolojisini kullanan bu cihazların ortaya çıkmasıyla artık dokunmatik bir ekran dışında rahatça katlanabilen ve her şekle girebilen bir telefon veya tablet bilgisayarla da karşılaşabileceğiz.
411
Siri ile ne değişecek
iPhone 4S'ten ziyade Siri'nin konuşulduğu bugünlerde uygulama, kullanıcının sesli komutlarını algılıyor ve kullanıcının bu şekilde telefonunu kullanabilmesine, internette sörf edebilmesine olanak veriyor. Google'dan Eric Schmidt'in dahi Google'ın lider arama motoru olarak Siri'den endişe duyduğunu açıklaması, Siri'yi önemli kılmaya yetiyor. Yakın gelecekte söz dinleyen cihazların etrafımızı saracağı muhakkak.
511
Gelecek Bulut Teknolojisi'nde
Bulut Teknolojisi'nin kullanımı günden güne yaygınlaşırken, bu teknoloji sayesinde kullanıcılar fotoğraf, müzik ve diğer içeriklerini web üzerinde yer alan bir sunucuya gönderiyor. Bu şekilde kullanıcı hem istediği noktadan ve istediği cihazdan verilerine ulaşabiliyor, hem de verilerin silinmesi gibi bir tehlike (muhtemelen) olmuyor. Yakın gelecekte internetin daha da hızlanacağını ve cihazların hafifleyip ucuzlayacağını düşünürsek, bu teknolojinin en doğru yatırım olduğunu bugünden söyleyebiliriz.
611
Yüz tanıma teknolojisi
Yüz tanıma teknolojisini kullanan Facebook'ta fotoğrafların otomatik olarak etiketlendiği herkesin malumu. Bazı akıllı telefonlar dahi yüz tanıma teknolojisini kullanarak şifre girişini gereksiz kılıyor. Böylece yüzü tanımlanan kullanıcı bu şekilde telefonunu açabiliyor. Yakın gelecekte reklam panolarının bu teknolojiden faydalanarak yaşa ve cinsiyete özel reklamı ekrana getirmesi hayal olmaktan çıkacağa benziyor.
711
SSD teknolojisi
Solid State Disk (Katı Durum Diski) bilgisayarları bir yandan küçültürken, diğer yandan hem hafifletiyor hem de inceltiyor. Windows'un saniyeler içinde açılmasına olanak veren ve sabit disklere göre çok daha hızlı çalışan SSD'ler günümüzde pahalı olsa da, yakın gelecekte fiyatları daha da düşecek.
811
Gözlüksüz 3 boyut teknolojisi
3 boyut teknolojisinin yayılmaya başladığı bugünlerde gözlüksüz 3D teknolojisi üzerinde çalışmalar sürüyor. Gelecekte gözlük zorunluluğunun ortadan kalkarak hemen her 3D görüntünün gözlüksüz izlenebilmesi hedefleniyor.
911
LTE ile ne değişecek
LTE (Long Term Evolution), interneti en az kablolu modemlerde olduğu gibi mobil cihazlarda da hızlı bir hale getiren kablosuz ağ teknolojisi olarak tanımlanabilir. LTE teknolojisi ülkemizde yaygın bir şekilde kullanılmıyor; ancak operatörler yatırımlarını tamamlayıp bu teknolojiyi desteklediğinde tablet ve cep telefonlarında çok daha hızlı bir şekilde internete girebileceğiz.
1011
Google'ın süper hızlı interneti
Google, Kansas City'i test şehri olarak tanımlayıp, ilk olarak internet hızını bu bölgede Gigabit'ler seviyesine ulaştırmayı planlıyor. Bunun anlamı ise şu: Google'ın bu projesi tamamen hayata geçirildiğinde bugün kullandığımız internetin neredeyse 100 katı kadar hızlı olan bir internetimiz olacak. Gigabit internet, Japonya gibi bazı ülkelerde bugün de kullanılıyor.
1111
Android'in kontrolünde akıllı evler
Google, Android ile çalışan akıllı evlerin hayalini kuruyor. Bu proje hayata geçirildiğinde Android'i kullanan bir telefonunuz varsa evinizin ışıklarını veya ilintili herhangi bir cihazı telefonunuzdan kontrol edebileceksiniz.