Geleceğin mühendisleri STEM’lerde yetişiyor

Bingöl'de Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) desteğiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde açılan STEM ve Bilim Merkezi, robotik çalışmalar, yazılım...

Bingöl'de Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) desteğiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde açılan STEM ve Bilim Merkezi, robotik çalışmalar, yazılım gibi teknolojik alanlarda öğrencilere eğitim vererek geleceğin mühendislerini yetiştiriyor.

FKA destekleriyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde, 2019 yılında Bingöl'de STEM ve Bilim Merkezi kuruldu. Kurulduğu günden bu yana hem bölgede hem de Türkiye genelinde çeşitli dereceler ile ödüller alan merkez, danışman hocalar eşlinde geleceğin mühendislerini yetiştiriyor. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine mühendislik fiziği, robotik kodlama, yapay zeka ve yazılım alanında android eğitimler veren STEM merkezi, TÜBİTAK ve TEKNOFEST yarışmalarına da hazırlanıyor.

Ayrıca burada eğitim alan öğrenciler, android yazılım alanında fizik tedavi ve görme engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak bir uygulama da geliştirdi.

Öğrencilerin burada öğrendikleri ve yarışmalarda aldıkları derecelerle yurt içi ile yurt dışındaki üniversitelere gittiğini aktaran STEM Koordinatörü Ahmet Bağbars, "Bingöl STEM ve Bilim Merkezi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından FKA desteğiyle 2019 yılında kuruldu. STEM kurulduğundan beri ilk, orta ve lise öğrencilerimize STEM tabanlı eğitimler vermekteyiz. Aslında burada geleceğin mühendislerini yetiştirme hedefindeyiz. STEM merkezimizde mühendislik fiziği ve matematiği, lisans seviyesine indirdiğimiz PDF derslerimizle eğitimler vermekteyiz. Teknoloji olarak robotik kodlama, yapay zeka, yazılım alanında android eğitimleri vermekteyiz ve mühendislik tasarım sürecini tüm yönleriyle öğrencilerimize aktarmaya çalışmaktayız. Bunun yanında TÜBİTAK ve TEKNOFEST yarışmalarına hazırlanıyoruz. Kurulduğumuz günden beri bölge birincilikleri TÜBİTAK alanında özellikle tüm yazılım alanında, robotik alanında bölge birinciliklerimiz var. Türkiye finallerinde derecelerimiz var, ödüllerimiz var. Bu yarışmalar sayesinde de öğrencilerimiz çeşitli üniversitelerde, vakıf üniversitelerinde tam burslu olarak kabul görmekte. Ayrıca yurt dışında üniversitelerine başvurduklarında onların önünü açıyor bu yarışmalarda aldıkları dereceler" dedi.

"İnşallah iyi bir mühendis olarak ülkeme hizmet edeceğim"

İyi bir mühendis olmak için temel eğitim derslerinden sonra STEM'e gelen Karşıyaka Anadolu Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi İbrahim Özyön, "3 yıldır Bingöl STEM Robokulüp üyesiyim. Burada arkadaşlarımızla beraber robotik kodlama, yazılım, yapay zeka, android gibi eğitim ve çalışmalarına katılmaktayız. TEKNOFEST ve TÜBİTAK yarışmalarına da katılmaktayız. Geçen yıl ortaokulda yapmış olduğumuz bir proje bölge birinciliği aldı. Bu yıl yaptığımız robot aynı yarışmada bölge birinciliği aldı ve şu anda Türkiye finallerine hazırlanıyoruz. Benim de hedefim ileride mühendis olmak. Önceki senelerde öğrenci arkadaşlarımız yaptığı çalışmalarda Amerika'ya kabul edildi, bazı öğrenciler de Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde eğitim almaya hak kazandı. Benim de böyle bir hedefim var. İnşallah iyi bir mühendis olarak ülkeme hizmet edeceğim" diye konuştu.

STEM'de öğrenciler, geçtiğimiz haftada 54'üncü TÜBİTAK Lise Öğrencileri Yarışmasında teknolojik tasarım alanında bölge 1'inciliği, yazılım alanında ise bölge 2 ve 3'üncülüğü elde ederek Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Yapay Zeka ile İşe Alımda Devrim
Dünyaca ünlü profesör dolandırıcıların hedefi oldu: Sesi taklit edildi
realme'den, soğuğa duyarlı renk değiştiren telefon
Şimdi de ’Google’dan arıyoruz’ yalanı çıktı
Casper’dan Yeni Nesil Bilgisayar Deneyimi: Nirvana AIO A800 ve AIO A900