GAZİANTEP (AA) - ADSIZ GÜNEBAKAN - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GASMEK) Aşçılık Okulunda yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla genç kızlara ciğer ve kara kavurma pişirmenin teknikleri anlatılıyor.
UNESCO tarafından gastronomi alanında koruma altına alınan Gaziantep mutfağının ünlü lezzetleri arasında yer alan kavurma, Kurban Bayramı'nda damakları tatlandıracak yemeklerin başında geliyor.
GASMEK Aşçılık Okulunda talep üzerine düzenlenen atölyede genç kızlara kavurma yapımı öğretiliyor.
Üç gün süren ve 10'ar kişilik grupların oluşturulduğu eğitimde kavurma yapımının inceliklerini ustalarından öğrenen genç kızlar, öğrendiklerini uygulayabilmek üzere Kurban Bayramı'nı bekliyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Serdar Tolay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GASMEK'te sosyal belediyecilik anlayışıyla hizmet verdiklerini söyledi.
Gaziantep'te ilçeler dahil 22 kurs merkeziyle 26 alanda, 216 branşta ücretsiz kurs verildiğini aktaran Tolay, "Gastronomi kenti olmamız dolayısıyla en önemli branşlardan birisi Aşçılık ve Pasta Okulumuz. Burada 5 aşçı, 14 aşçı çırağıyla yöresel lezzetlerden tutun da dünya mutfaklarına kadar birçok alanda eğitimler veriliyor. Yılbaşından bu yana 31 kurs açıldı, 671 kişiye eğitim verildi." ifadelerini kullandı.
Kavurma hakkında gelen talep üzerine bayram öncesi atölye oluşturduklarını belirten Tolay, "Gençlerimiz, kavurma yemeğini annelerinden öğreniyor. Bunun yanı sıra bir de ustalardan öğrenmek istediklerini söyleyince atölye düzenlemeye karar verdik. Gaziantepliler mutfak konusunda bir hayli becerikli ve istekli. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bu istekleri en iyi şekilde karşılamaya çalışıyoruz." diye konuştu.
- Eskiden et saklama yöntemiydi
Şef aşçı Hanifi Ekti de ciğer kavurmanın Gaziantep mutfağının vazgeçilmezlerinden olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bayramda et hazırlanana kadar ciğer kavurma hazırlanıp yenir. Birçoğumuz için 'Kurban Bayramı'nın kahvaltısı' diyebiliriz. Kebapçılarda da yine kebaptan önce çokça tercih edilir. Aslında buzdolabı olmadığı dönemlerde kavurma bir çeşit et saklama yöntemiydi. Et küçük kuşbaşı şeklinde doğranıp bolca tuzlanıp kavurulur, küplere konarak serin yerde muhafaza edilirdi. Yemekler pişirilirken de yeterli miktarda alınıp yemeklere konulurdu. Lezzeti nedeniyle günümüzde hala yoğun ilgi görüyor."
Kursiyerlerden Feride Horoz da kavurmayı ustasından öğrenmek için kursa geldiğini belirterek, "Kavurmayı her bayram yaparız. Bu kursa da daha iyi öğrenmek için geldim. Kullanılan yöntem, hemen hemen aynı ancak burada küçük detaylar dikkat çekiyor. Mesela kuyruk yağı kullanımı var. Bolca baharat kullanıldığını gördük." dedi.
Kübra Yavuz da annesinden öğrendiği kavurma yemeğini biraz daha eski yöntemlere göre yaptığını kaydederek, "Bu kursta biraz daha modern teknikler kullanılarak yapıldığını gördüm. Baharat kullanılması olsun, tadı olsun, herşeyi farklı. Bayramda yapmak için sabırsızlanıyorum." diye konuştu.
AA