Gençlik tutkusu "motosiklet"in koleksiyonunu yapıyor

Almanya'da çalışan 53 yaşındaki Aziz Selçuk, gençlik döneminde çok heves edip sahip olamadığı klasik motosikletlerin yıllar sonra koleksiyonunu yapıyor- Anadolu'da bir dönem yaygın kullanılan Jawa motosikletlerden 30 tane alan Selçuk, yazları geldiği meml

KARAMAN (AA) - MEHMET ÇETİN - Almanya'da çalışan 53 yaşındaki Aziz Selçuk, gençlik döneminde çok heves edip sahip olamadığı klasik motosikletlerin yıllar sonra koleksiyonunu yapıyor.

Memleketi Karaman'dan 1986 yılında çalışmak için Almanya'ya giden Aziz Selçuk'un en büyük tutkusu, Anadolu'da 1960'lı yıllardan 1990'lı yıllara kadar çok yaygın olan Jawa motosikletler. Gençliğinde motosiklet sahibi olmak isteyen fakat imkansızlıklardan dolayı bu hayaline kavuşamayan Selçuk'un tutku ve hevesi hiç azalmamış. Bulduğu motosikleti satın alan Selçuk'un tam 30 motosikleti var. Birçoğunu hurda vaziyette aldığı motosikletleri çalışır vaziyete getiren Selçuk, bunları evinin garajında saklıyor. Motosikletleri kullanmak için memleketine geleceği izin dönemlerini adeta iple çeken Selçuk, Karaman'ın cadde ve sokaklarında klasik motosikleti ile dolaşırken çevresinden yoğun ilgi görüyor.

- "Bizler de bakıp imrenirdik"

Selçuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençliğinde bu motosikletlerin Karaman'da çok meşhur olduğunu söyledi.

Çok fazla otomobilin olmadığı kentte imkanı olan kişilerin bu motosikletlere bindiğini ifade eden Selçuk, "O zaman ağabeylerimiz İspanyol paça pantolonlar, sivri topuk ayakkabılarla bu motorlara binip, şehrin işlek yerlerinde gezerlerdi. Kasetçalar takılı motorlarla gezerken, herkes imrenerek onlara bakardı. Sanki caddeden en lüks otomobil geçerdi. Bizler de bakıp, imrenirdik." diye konuştu.

- "Evimin bodrum katını garaja çevirdim"

Gençliğinde çok arzuladığını fakat imkansızlıktan dolayı bir motosiklet sahibi olamadığını anlatan Selçuk, şöyle devam etti:

"1986'da Almanya'ya gittim. Çalıştım, imkan sahibi oldum. Otomobil aldım. Hız motosikleti aldım. Fakat Jawa motosikletler aklımdan hiç çıkmadı. İzne gelip gittikçe bulduğum motosikleti satın aldım. Evimin bodrum katını garaja çevirdim. Gençliğimde çok arzuladım ama bir motosiklet sahibi olamadım. Şimdi 30 tane aldım. 20'si çalışır durumda. Fırsat buldukça tamiratını yaptırıyor, evraklarını tamamlıyorum. Vizelerini yaptırıp kullanıyorum. İleride bunlardan en iyi 15 tanesini değişik renklerde boyatıp sergileyeceğim. Bu benim hobim oldu. Şimdi çok iyi motorlar var. Daha hızlı, daha konforlular. Fakat bu motorlara tutku çok farklı. Motosiklet çalışırken saatlerce müzik dinler gibi sesini dinleyenleri biliyorum. Her motosikletin çıkardığı ses farklıdır."

- "Motosiklete binebilmek için izine geliyorum"

Selçuk, Türkiye'de otomobili olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"İzne geldiğinde ulaşım ihtiyacını motosikletle gideriyorum. Motosiklete binebilmek için izine geliyorum. Özellikle izinlerimi yaz aylarına ayarlıyorum. Çünkü benim izne gelmem için en önemli neden motosiklet tutkum. Sürekli motorlarımla uğraşıyorum. Bozuk olanların bakımını yaptırıyorum. Bol bol motosiklete biniyorum. Her yere motosikletle gidiyorum. Gezerken beni takip edip, eve kadar gelenler var. Motosikletimle fotoğraf çektirmek istiyorlar. Müşteri oluyorlar. İçlerinde 20 bin liraya bile satmayacağım motosikletler var."

- "Gözleri doldu, ağlayacaktı"

Klasik motosiklet tutkusunun anlatılmaz bir duygu olduğunu vurgulayan Selçuk, "En son Silifke'den 1975 model bir motosiklet aldım. Sahibi 78 yaşında bir amcaydı. Ben motosikleti aldığımda gözleri doldu, ağlayacaktı. Motosikletle arasında o derece bir bağ oluşmuş." diye konuştu.

Motosiklet sürücülerine güvenlik sürüş konusunda tavsiyelerde de bulunan Selçuk, "Motosiklet kazalarında meydana gelen ölümlerin birçoğu kafa travmasından. Motosiklet sürücüleri kesinlikle kask takmadan kullanmasınlar. Hız motoru kullananlar mutlaka özel elbiseler giysinler. Trafik kurallarına uysunlar." ifadelerini kullandı.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Ferdi Tayfur için 4 Ocak’ta cenaze töreni düzenlenecek
Tarihi miraslara gelen ziyaretçi sayısında rekor
Amida Höyük'te 2024 Kazı Çalışmaları Tamamlandı: 10 Bin Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor
Karatay Kültür ve Sanat Akademisi’nde Güz Dönemi Eğitimleri Tamamlandı
Mevlana Müzesi, 2024’te zirveye yerleşti