ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, gereksiz ya da yanlış dozlarda ilaç kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirterek, ilaçların mutlaka hekim tarafından reçete edilmediği sürece kullanılmaması gerektiğini söyledi.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Özkan, her ilacın, aslında bir zehir olduğunun altını çizdi. Uygun dozlarda ve uygun hastalıkların tedavisinde kullanılmadığında yarar değil zarar getireceğine işaret eden Özkan, organlarda hasara, vücudun söz konusu ilaca karşı direnç kazanmasına yol açabileceğine, farklı ilaçlarla kullanım sonucunda ölümcül yan etkilere neden olabileceğine dikkati çekti.
Tüm dünyanın "akılcı ilaç kullanımı" için harekete geçtiğini, bu konuda farkındalığın ve bilinç düzeyinin artırılması için çalışmalar yapıldığını ifade eden Özkan, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından "Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı'nın (2014-2017) yürütüldüğünü anlattı.
Özkan, akılcı ilaç kullanımını destekleyecek faaliyetlerin yürütülmesi için koordinasyon ve işbirliğinin sağlandığını dile getirerek, bu kapsamda hekim, eczacı, yardımcı sağlık personeli, halk ve ilaç sektörüne yönelik akılcı ilaç kullanımı konusunda davranış değişikliğinin oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.
Söz konusu eylem planının içinde doğru antibiyotik kullanımının da üzerinde durulduğunun altını çizen Özkan, "Çünkü, Türkiye'de en çok kullanılan ilaçlar içinde antibiyotikler yer alıyor. Antibiyotik, akılcı kullanılmadığında, direnç gelişiyor ve ilaç tedavide işe yaramaz hale geliyor" diye konuştu.
Özkan, bu süreçte ilk strateji olarak yeterli ve uygun antibiyotik kullanımını öncelikli olarak ele aldıklarını vurgulayarak, "Kurumumuz koordinasyonunda hazırlanan ve 2015 yılında yürürlüğe girmesi planlanan 'Ulusal Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyal Direnç Stratejik Eylem Planı'nı (2015-2020) hazırlandı" dedi.
Antibiyotik direncinin halk sağlığı üzerindeki riskleri ve olumsuz etkilerinin göz önünde bulundurularak, antibiyotik direncinin önlenmesinin amaçlandığını ifade eden Özkan, bu kapsamda akılcı antibiyotik kullanımı konusunda ulusal stratejiler geliştirileceğini kaydetti.
Özkan, bu konuda çok paydaşlı koordinasyon içinde çalışılacağını anlatarak, tüm paydaşların değerlendirmeleri ve hukuk görüşü alındıktan sonra eylem planının ilgili makamlara sunulacağını söyledi.
Bu alanda özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte hareket edileceğini dile getiren Özkan, "Çünkü, hayvanlara uygulanan antibiyotikler, et ve süt tüketimi ile doğrudan alınabiliyor. Bu nedenle hayvanlara verilen ilaçların da uygun dozda olması gerekiyor" bilgisini verdi.