Her yaz birkaç kere gittiğim yerlerden biri Gevne vadisidir. Bana göre saklı bir cennettir bu vadi. Her gidişimde yeni dostlar edinir, yeni yerler keşfeder ve yüzlerce güzel kareyle dönerim.
İki hafta önce Gevne vadisinde Aliefendi yaylası yörüklerinin şenliği vardı, çok istememe rağmen gidememiştim. Geçtiğimiz cumartesi Aliefendi yörüklerinden Fatma Çakmak, babası ve amcasıyla gittik o taraflara.
İlk durağımız Belpınarı beli yakınlarındaki Musa Gök’ün obasıydı. Daha önce karşı kayalıkların altındaydı çadır. Vadinin bu geçesine geçmişler. Artık onlar için sıcak sahillere dönüş yolu demektir bu. Taşkent yaylalarındaki obalar Bolay yaylasına doğru inmişler bile.
Sarıveliler-Alanya yol ayrımından sonra, Taşeli platosunun bu batı ucunda yüzlerce yayla vardır. Geyik dağları ve Eğrigöl Bozkır, Hadim, Gündoğmuş ve Alanya sınırları içinde yeralır. Eğrigölden Gevne tepelerine kadar olan yaylalarda Bozkır, Hadim, Serik, Gündoğmuş ve Alanya yaylacıları yayla alırlar. Platodaki yaylalar ağaçsızdır. Su çok kıttır. Bazı obalar içme ve hayvanlarını sulamak için Gevne çayından tankerlerle su getirirler Gevne çayından.
Buna karşılık Keşşefli, Aliefendi, İspatlı, İshaklı yaylaları çok şanslılar. Çevreleri çam ormanlarıyla kaplı. Bölgeye mayıs ayında çıkan yaylacılar ekim sonuna kadar kalıyorlar. Meyva, sebze üretimi yapıyorlar. Beyreli, Hadim’in bu yakadaki son köyü.
Aliefendi yaylasında yörük kültürünün bütün izlerini bulmak mümkün. Bizimle birlikte yaylaya gelen yerel bir tv.ekibi çekim yapacağı için hazırlık yapmışlar. Büyük bir söğüdün gölgesinde kısa bir moladan sonra gittiğim yayla evinde ev sahibi kızlarıyla birlikte biber turşusu yapıyorlardı. Daha kendi mahsülleri çıkmadığı için pazardan getirmişler biberi. Daha sonra gittiğimiz bir evde saç böreği yapmışlardı. Değişik otlardan hazırlanan börek çok güzeldi.
Vardığımız her evde yörük kültürünün bir değişik örneğini görüyorduk. Bir kadın yayık yayarken öyle güzel bir şiir okuduki dakikalarca alkışladı dinleyenler. Sonra seksen altı yaşındaki Ayşe ninenin bağcık dokumasını izledik. Yaşını sordu arkadaşlardan biri. Ayşe ninenin verdiği cevap onun gerçek bir halk bilgesi olduğunu gösteriyordu.
“Yaşım yaylasını aldı oğlum.”
Yaylada tanıştığım İhsan Kök yaylanın fahri imamlığını yapıyormuş. Develeri varmış, göçerken develerle getirirlermiş yüklerini. Develerini en son satanlar da onun ailesi olmuş.
İhsan hocanın anlattığına göre aslında bu yayla güzleymiş. Yıllar öncesi daha yukarlardaki Gölbeleni, Tepeçayır, Topuzlu, Tatlısu, İnlice, Bozese yurdu, Emirli, Tekneli, Topaktaş gibi yaylalara çıkarlarmış.
Bizim için asıl sürpriz İshaklı yaylasındaydı. Bu yaylacılar da Aliefendi gibi Alanya’dan geliyorlardı. İki yüz hane varlardı. Konuğu olduğumuz Fatma hanım bize pekmezli, şekerli ve yoğurtlu kar ikram etti. Hepsinin ayrı bir tadı vardı. Bu karı Geyikdağlarındaki ay mugarından çuvalla getirip samanların arasında saklıyor, gelen konuklarına ikram ediyorlarmış.
Gevne vadisi saklı bir cennet. Vadi Alanya’ya doksan km.uzaklıkta. Kuş yuvası denilen bir yoldan geçilerek gidiliyor. Kuş yuvası yolundan geçmek gerçek bir macera. Yolun bir tarafı dipsiz bucaksız uçurum, bir yanında kayalar kepez kurmuşlar yola.
Gevne çayı Geyik dağlarının eteklerinden çıkıyor. Daha aşağılarda Kevsene ve Çökeles çayları ile birleşerek Ermenek Gökçayını oluşturuyor.
Gevne ve çevresindeki yaylalar ölmeden görülmesi gereken doğa güzelliklerini ve çok çeşitli bitki örtüsünü barındırıyor. Konya’ya 165 km. Hadim üzerinden gidilebildiği gibi, Taşkent Alanya yolundan da gidilebilir. Biz giderken Taşkent Alanya yolundan gittik. Dönüşte Kocaalan yaylasına uğradık. Mayıs ayında Gazipaşa’ya giderken tanıştığım Hasan ve kızı Fatma cadım bu yayladaydılar. Yöreye gelmişken onları da görmek istiyordum. Köye gitmişler,görüşemedik. Konuğu olduğumuz Ali’nin evinde yemeğimizi yedikten sonra Hadim üzerinden döndük.
Meraklısı için not:
Taşeli platosu mayıstan ekim sonuna kadar yaylacılarla şenlenir. Kimin kapısını çalarsanız çalın, kapılar ardına kadar açıktır konuklara.
Kamp yapmayı sevenler için her söğüt gölgesi, her çeşme başı bir kamp alanıdır.