‘Gevraki Hanı yıkılmasın’

Bozkır Gevraki Hanı’nın kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılacak olması esnafı tedirgin etti. Gevraki Hanı’nın en yoğun olduğu sıcak demir ustaları ise hanın yıkılmamasını ve unutulmaya yüz tutmuş mesleklerinin devam ettirilmesini istediler.

Konya Demir ve Emsali Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Yüksel Kurt tarihi Gevraki Hanı içerisinde bulunan Sıcak demirci esnaflarını ziyaret etti.Eski bir sıcak demirci ustası olan Başkan Mehmet Yüksel Kurt esnafla birlikte ocak başına geçerek esnafla birlikte ter döktü.

Kurt; “Esnafımızın büyük sıkıntıları bulunuyor, son zamanlarda yaşanan olaylar sıcak demir ve alüminyum ustalarımızı da büyük ölçüde etkiledi. Gevraki Hanında faaliyet gösteren esnaflarımızın diğer bir sıkıntısı ise Kentsel dönüşüm nedeniyle tarihi Gevraki hanının ve dükkanlarının yıkılacak olması. Belediye başkanlarımızdan tarihe sahip çıkmalarını ve Gevraki hanını yıkmak yerine restore edilerek esnaflarımıza yeniden kazandırılmasını istiyoruz” dedi.

YIKILMASIN RESTORE EDİLSİN

Bozkır’ın Kovanlık köyünden Sıcak Demirci Ustası Kerim Karakaş 70 yaşında evine ekmek götürebilmek için ocak başında ter döküyor. 1960 yılında çırak olarak başladığı mesleğini teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık tarım aletlerini tamir ederek yapabiliyor.

Ziraat aletlerinden tahra, murç malya, kazma ve balta’da yapıyor.

58 yıldır çekiç sallayan Karakaş ahilikle yetiştiği mesleğinin zor bir sanat olduğunu belirterek; “Dikkat ve kuvvet isteyen bir iş 200 derece sıcakta ısıtılan demire şekil vermek için saatlerce çekiç sallıyoruz. Ancak teknoloji bizim mesleğimizin de sonunu getirdi. Artık kimse bu işe ilgi göstermiyor. Kentsel dönüşüm nedeniyle dükkanlarımızın yıkılacağı söyleniyor. Burası tarihi bir han. Yetkililer nasıl bedestenler çarşısını restore ettiyse.  Tarihi yüz yılı geçen bu hanıda restore etsinler ve bizi ekmeğimizden etmesinler” diye konuştu.

ARTIK HER ŞEY HAZIR

55 yıldır baba mesleğini devam ettiren 4 çocuğunu sıcak demircilikle yetiştirdiğini kaydeden 1949 doğumlu Ömer Faruk Ceylan ise; “Bu mesleğe itibar bittiği gibi insanlar artık iyice hazırcılığa alıştı. Her şey hazır olsun çabucak hallolsun derdinde. El emeği Göz nuru işler artık yok. Hükümet tarihi yerleri koruma altına alıyor ancak ne hikmetse 150-200 yıllık bu hanın kentsel dönüşüm dolayısıyla bu gün yarın yıkılacağı söyleniyor. Burası yıkıldığı an bu meslekte unutulup gidecek. Köylü arızalanan ziraat aletlerini yaptıracak yer bulamayacak” şeklinde konuştu.

SAHİP ÇIKILMASINI İSTİYORUZ

Hanın en eski ustalarından olan 80 yaşındaki İsmet Derman 1954 yılından beri bu mesleği yaptığını kaydederek; “Ben bu mesleğe at arabası yaparak başladım ve 64 yıldır bu işten evime ekmek götürüyorum. Bu han yıkılması bizim dükkanları kapatmamız demektir. Hükümetimizden ve devlet yetkililerinden bu hanın restore edilmesini ve bizlere sahip çıkmasını istiyoruz. Bizim Suriyeliler kadar kıymetimiz yok mu? Ben üzerime düşeni yapıp vergimi veriyorum. Yetkililer neden bize sahip çıkmıyor. Bizim dükkanlarımızı yıkıyor? Tarım aletleri bozulan çiftciler aletlerini nerede yaptıracak” diyerek sözlerini tamamladı