ŞANLIURFA (AA) - Nadir rastlanan "Hereditör Anjioödem" hastalığının tanınması ve teşhisinin konulması için oluşturulan "Gezici Herediter Anjioödem Okulu" Şanlıurfa'da doktorlarla buluştu
Sağlık Bakanlığı, Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmunoloji Derneği ile Hereditör Anjioödem Hasta Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin destekleriyle oluşturulan "Gezici Hereditör Anjioödem Okulu" ilk faaliyetini Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirdi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, Hereditör Anjioödem hastalığının pek bilinmediğine dikkat çekerek, söz konusu rahatsızlığın deri ve mukozalarda veya iç organlarında, tekrarlayan anjioödem adı verilen geçici şişlik atakları ile seyreden, nadir rastlanan kalıtsal bir hastalık olduğunu belirtti.
Bu hastalığın ataklar halinde kol, bacak, yüz, ağız, barsak, cinsel organlarda ve üst hava yollarında görülebileceğini ifade eden Gökmen, üst hava yollarındaki anjioödemin ölüme yol açabileceğini aktardı.
Gökmen, bu hastaların atak dışındaki günlerde son derece sağlıklı göründüğünü ve bu durumun doktorların teşhis koymasını zorlaştırdığını aktararak, "Bu hastalığı doktorlarımız tanımıyorlar ve Türkiye'de semptomlar başladıktan sonra bir Hereditör Anjioödem hastasına tanı koymak ortalama 26 yılı buluyor. Bizim amacımız doktorlarımıza bu hastalığı anlatmak" şeklinde konuştu.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Gülbahar ise hastalığın tanınması için 16 Mayıs'ın "Dünya Herediter Anjioödem Günü" ilan edildiğini belirterek, "Gezici Herediter Anjioödem Okulu"nun bütün şehirlere gitmeyi planladığını söyledi.
Hastalığı tanıtmak için mümkün olduğu kadar çok doktorlara ve hastaya ulaşmayı planladıklarını söyleyen Gülbahar, bu sayede hastalığın bilinirliğini arttırmak istediklerini kaydetti.