Geçtiğimiz günlerde Bursa'da yaşanan tüketiciye at eti yedirilmesi iddiasından sonra Tütrkiye Gıda Mühendisleri Odası Konya Şu Başkanı M.Hulüsi Ada bir açıklama yaptı. Açıklamada gıda mühendisleri ile diyalog artırılmalı denildi.
Gıda Mühendisleri Konya Şube Başkanı Ada'nın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Hızlı nüfus artışı, hızla gelişen endüstrileşme, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, ev dışında çalışanların artması ve yiyecek hazırlama için az zaman kalması gibi nedenler kısa sürede hazırlanıp hemen tüketilmek üzere satışa sunulan hazır gıda ve fast food yiyeceklere talebi artırmıştır. Farklı kalite ve çeşitte gıda üretimi, muhafazası ve üretildiği yerden daha uzak mesafelere kadar bozulmadan ulaştırılabilmesi ihtiyacı ile giderek yaygınlaşan gıda katkı maddeleri de kontrolsüz kullanılmaktadır. Bütün bunlara bilinçsiz beslenen tüketici eklenince özellikle sağlık sektörü doğrudan etkilenmektedir. Kanserle ve obezite ile mücadele, gıda zehirlenmeleri nedeniyle uygulanan antibiyotik tedavileri ve diğer sağlık harcamaları ülke ekonomisine ciddi zarar vermektedir. Burada sağlıklı ve güvenilir gıdanın üretiminden tüketimine kadar geçen süreçte Gıda Mühendislerine çok büyük sorumluluklar düşmektedir.
Geçtiğimiz günlerde Bursa’da sahipleri tarafından otlatılmak üzere evlerinin yakınındaki araziye bırakılan 5 atın çalınıp kesildikten sonra etlerinin lüks semtlerdeki lokantalara kilosu 5 TL'den satıldığı haberi başta Bursa halkı olmak üzere Gıda Mühendisleri Odası olarak bizleri tedirgin etmiştir. Gözaltına alınanlar çıkarıldığı mahkemece denetimli serbestlik kapsamında serbest bırakılmış ve soğuk hava deposunu işleten kişiye para cezası kesilmiştir. Ardından serbest bırakılan zanlılardan birinin aracında yapılan aramada yine at eti olduğu sanılan 93 kilo et ele geçirilmiş ve sorgulamasında daha önceden parasını alıp teslim edemediği etler için at kesme olayına tekrar girdiğini ifade etmiştir. Böyle bir olayın gıda denetimlerinde değil de polis denetiminde ortaya çıkması gıda denetimlerinin etkinliğinin gözden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Ayrıca cezaların caydırıcı olmadığını görülmektedir. Etin kilosunu 5 TL’den alan ve satanın gayet memnun olduğu ceza alsa bile gıdada hile yapmaktan vazgeçmeyeceği bu olayda tekrar görülmektedir. Gıda üretimi ve denetimindeki kuralların uygulanmasının sağlanmasından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorumludur. Ülkemizde özellikle 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun uygulamaya alındığı tarihten itibaren Gıda Mühendislerinin işletmelerden ve denetimlerinden uzaklaştırılması ile gıda üretimi ve denetimleri etkin bir şekilde yapılamamaktadır. Hijyen eğitiminde de aynı durum söz konusudur. Yönetmeliğe göre gıda işletmelerinde çalışanlara hijyen eğitimini Gıda Mühendisleri veremezken diğer bazı meslekler tarafından verilmesi ile eğitimin etkinliği düşmekte ve gıda hijyeni yeterince sağlanamamaktadır.
Gıda Mühendisleri tarafından yapılan gıda üretimi ve denetimlerinin sağlık sektörü ve ülke ekonomisine büyük katkısı vardır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘’tarladan sofraya gıda güvenliği’’ konusunda önemli çalışmaları olmasına rağmen gıda mühendisleri bu süreçte yeterince yer almamaktadır. Gıda güvenliğinin sağlanmasında tarlada Ziraat Mühendisi’nin; çiftlikte Veteriner Hekim’in; gıdanın üretim ve denetiminde ise Gıda Mühendisi’nin var olması büyük önem taşımaktadır. Bakanlık bu aşamaların tümünde diğer bazı meslekler ile çalışmayı tercih ederken gıda denetçilerinin yaklaşık %25’inin Gıda Mühendisi olmasını yeterli görmektedir. Gıda denetimlerindeki bu durumun olumsuz yansımalarını bu olay bize tekrar hatırlatmaktadır. Mevzuata göre etin kaynağının at eti olduğu bilgisinin tüketiciye ulaştırılması gerekmektedir. Yoksa olay olmasını hiç arzu etmediğimiz şekilde at, eşek, domuz, kedi ve köpek eti de dahil dana eti diye tüketiciye sunulmasına kadar gidebilir. Tedirgin olan tüketicinin etten uzak durmaya başlaması, kanunlara uyan firmaların zan altında kalması ve haksız rekabet ile et ve et ürünleri sektörü de ekonomik kayba uğrayacaktır. Bu nedenlerden dolayı bu eti satın alarak tüketiciye sunan bu firmaların teşhir edilmesi gerekmektedir.