‘Giden gelmez…’ Efsane dağlar… Türkiye’nin yaban hayatını barındıran önemli yerlerinden…
Akseki -Değirmenlik - Süleymaniye - Seydişehir’in ortak sınırlarında Gidenin dönemediği bir bölge… Seydişehir ve Süleymaniye sınırları içerisinde kalan büyük bir kısmı Yaban hayatını Geliştirme sahası olarak belirlenmiş…
Tınaz Tepenin güney batısından başlayıp değirmenlik, Süleymaniye bölgesinde kalan Giden gelmez Dağları Yaban Hayatı Geliştirme Sahasının koruması Antalya Orman bölge Müdürlüğüne bağlı.
Edindiğimiz bilgiye göre Antalya bölgesi içerisinde kalan yaban hayatı bölgesinde 2000-2200 arasında yaban keçisi olduğu tespit edilmiş…
Yaban keçilerinin özellikle kış mevsiminde kar yağışının yoğun olduğu dönemlerde Değirmenlik köyünde evlerin çok yakınlarına gelebildiklerine bizzat şahidim…
Aynı dönemlerde Seydişehir -Antalya yolunun kenarlarına kadar yiyecek bulmak için indiği bilinir…
Yaban keçilerinin yaşam alanları olan Akseki -Değirmenlik - Süleymaniye bölgesi Antalya orman işletmesine bağlı milli park.
Bahse konu bölgede silah taşımak, silah atmak avlanmak yasak olduğu gibi bu bölgeye izinsiz girmek yasak… Yetkililerce son derece titiz bir şekilde korunuyor.
2014-2015 av sezonunda bölgede 2000 yaban keçisinden 8-12 adedinin izin mukabili avlanmasına karar verilmiş...
Uluslararası bir avlanma alanı olduğu için Amerika’dan , Avrupa dan müracat eden 60 bin TL gibi bir fiyatla trofe denilen boynuz uzunluğu avlanma ölçüsü 100-120cm bunun yaşıda 8-12 arasındaki hayvanları vurabiliyorlar. Yıllık bu bölgeye katkısı 500-600 bin TL.
Antalya bölgesinde yaban avcılığı yapmak isteyen dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çok az sayıda avcı olduğu yerli avcılarda gerekli şartları yerine getirip avcılık yapabiliyor.
Bölgenin Konya’ya bağlı olan Seydişehir sınırları içinde kalan kısımda neler oluyor burada avlanması gereken yaban hayvanı kimin gözetiminde kimler vuruyor? Kimler koruyor , kimler kuralları çiğniyor , kimler kuralları biliyor vs cevaplanması gereken sorular…
İzlenimim o ki bizden tarafta kalan bölge Antalya bölgesi kadar korunmuyor..
Seydişehir bölgesinde yasal yollardan denetimli avcılık yapılıyor mu yoksa yasal olmayan şekilde eline Tüfeğini alan , bölgeyi bilen bu bölgeden veya Antalya bölgesinden yasal olmayan şekilde kişiler gelerek rast gele gördüğü yaban keçilerini vurabiliyor mu.?
Bu bölgeyi çok iyi bilen biri olarak maalesef bu konuda çok iyimser değilim. Defaten bölgede dolaşırken gördüğümüz bu yaban hayatı Seydişehir için Akseki için önemli bir değer. Akseki, tarafı gerekli kurumsallığı oluşturarak yaban hayatını korumaya almış ya bu taraftaki koruma diye bir şey yok ben yanılıyorsam lütfen düzeltin var mı böyle bir kurum kuruluş? ihbar gelirse jandarma ekipleri bölgede gerekli takibatı her zaman olduğu gibi yapıyorlar tabiî ki buna koruma denemez…
Avcılık yapılmasına karşıymışım gibi bir izlenim doğmasın…Amacaımda bu değil ancak kurallara uyulmaz çevremizi, doğayı ve yaban hayatını korunmazsa gelecek nesillere sadece hikayelerini anlatırız…
Efsane haline gelen ve şimdilerde sadece hikayelerini anlattığımız ‘Yağ balığı’ gibi…
Bu bölgede eline tüfeği alıpta tabiatta eti yenen yenmeyen gördüğü her canlıya ateş eden acayip tipler var ben buna şahidim . böyle bir ülkede böyle bir bölgede yaşıyorsak yaban hayatını korumaktan bahsetmek biraz acayip geliyor bana ama bir şeyin mücadelesi vermeden de bu işler olmuyor.
Giden gelmez dağları yaban keçileri ile daha güzel…
Korunmazlarsa giden gelmeze ne giden nede kalan olur…
Ne adı kalır nede sanı…