"Gönüllü Turizm Elçileri" projesi

Tarihi Yarımada'nın Ayasofya, Sultanahmet, Yerebatan, Divan Yolu, Kapalıçarşı ve Eminönü bölgelerinde görevlendirilen 14 ila 30 yaşları arasındaki 450 gönüllü elçi, turistlere İngilizce, Almanca, Arapça, İspanyolca, Fransızca, Rusça, Korece, Japonca, İta

İSTANBUL (AA) - Tarihi Yarımada'nın Ayasofya, Sultanahmet, Yerebatan, Divan Yolu, Kapalıçarşı ve Eminönü bölgelerinde görevlendirilen 14 ila 30 yaşları arasındaki 450 gönüllü elçi, turistlere İngilizce, Almanca, Arapça, İspanyolca, Fransızca, Rusça, Korece, Japonca, İtalyanca ve Çince dillerinde yardımcı oluyor.

Fatih Belediyesi tarafından bu yıl 8'incisi düzenlenen "Gönüllü Turizm Elçileri" projesinin tanıtım toplantısı, Ayasofya Meydanı'nda yapıldı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, toplantıdaki konuşmasında, geleneksel hale gelen projeye turizm sektörü temsilcilerinin ciddi destek verdiğini söyledi.

Ülkenin kültürünü, tarihini turistlere doğru bir şekilde aktarmak için projede yer alan gençlere teşekkür eden Demir, üniversiteden mezun olduğu dönemde bölgede gönüllü olarak bazı işler yaptığını anımsatarak, "Yıllar sonra burada belediye başkanı olduğumda, arkadaşlarla oturduk, konuştuk, 'Gençken bireysel olarak yaptığımız bu çalışmayı kurumsal hale getirelim ve dünyaya örnek olsun dedik.' Dünyada şimdi örnekleri var." diye konuştu.

Demir, Fatih Belediyesi olarak yaptıkları bir çalışmaya ilişkin bilgi verirken, şunları anlattı:

"Tarihi Yarımada'ya kıyaslama olarak Barcelona'nın La Barceloneta semti ile İskoçya'nın başkenti Edinburgh'u seçtik. Boğaziçi Üniversitesi ile bir anket çalışması yaptık. Buna göre bu çevrede yaklaşık 60 ülkeden gelen 561 turistle yaptığımız anketler neticesinde güçlü ve zayıf yanlarımızı ortaya çıkardık, 'Biz neler yapabilirizle ilgili bir çalışma gerçekleştirdik. Çalışmayı Boğaziçi Üniversitesi ve Kopenhag Üniversitesi ile yaptık. Çalışmalar neticesinde şunu gördük; eğer biz cephe ve mimari kirliliği bir tarafa bırakabilirsek, burada ciddi bir düzenleme yaparsak, hanutçulukla ilgili ciddi bir çalışma yaparsak, yani gelen insanların taciz edilmelerinin önüne geçebilirsek, gelenlerin tarihi mimarimizi, sokak temizliği, görüntüsü, cephe görüntüsü ve ulaşılabilir temel hedeflerine rahat ulaşmalarının önünü açarsak, buraya gelen turistlerin bölgede kalma istekliliklerinin oranı yüzde 43,6 artıyor. Biz altyapıyı oluşturduğumuzda turistlerin daha fazla alışveriş oranı yüzde 20,5 artıyor. Mimari düzenleme ve hanutçulukla mücadelede başarılı olursak, turistlerin şehri kendisinde sonrakilere tavsiye etme oranı yüzde 16,1, yeniden burayı ziyaret etme oranı yüzde 23,5 oluyor."

"Gönüllü Turizm Elçileri"yle ilgili bir kültür ve dünya çapında bir altyapı oluştuğunu belirten Demir, "Ben her defasında yurt dışına çıktığımda acaba Londra'da, Pariste 'Ask me' gibi bir proje olur mu diye düşünüyorum. Şu ana kadar oralarda bir hareket yok." dedi.

- Proje

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz da turizm ofisleriyle projeye katkı vermeye çalıştıklarını belirterek, müdürlük olarak belediyenin desteği ve İstanbul Valiliği yönetiminde hanutçulukla mücadele ettiklerini anlattı.

Yılmaz, gönüllü turizm elçisi gençlere, "Bu şehri 21 yaşında fetheden ve dünya tarihine geçen Fatih Sultan Mehmet'in söylediği bir çift söz var. Bir insan gönlüne girmeyi, İstanbul gibi bir şehri fethetmekten ve İstanbul gibi bir şehri inşa etmekten çok daha ulu gören bir anlayış. Sizin göreviniz Fatih anlayışını, bugün hayata geçirmek ve gönülleri fethetmektir." şeklinde seslendi.

Konuşmaların ardından Mustafa Demir ve Coşkun Yılmaz, "Ask Me" tişörtleri giyen "Gönülü Turizm Elçileri" ile fotoğraf çektirdi.

Tarihi Yarımada'nın Ayasofya, Sultanahmet, Yerebatan, Divan Yolu, Kapalıçarşı ve Eminönü bölgesinde görevlendirilen gönüllü elçiler, turistlerin sorularını yanıtlıyor, herhangi bir sorunla karşılaştıklarında çözmeleri konusunda yardımcı oluyor. Bu yıl 2 bin başvurunun yapıldığı projede görevlendirilmek üzere 14 ila 30 yaşları arasında 450 turizm elçisi seçildi.

Elçiler, turistlere İngilizce, Almanca, Arapça, İspanyolca, Fransızca, Rusça, Korece, Japonca, İtalyanca ve Çince dillerinde yardımcı oluyor. 3 Temmuz'da başlayan proje, 8 Eylül'de proje sona erecek.

AA

Gündem Haberleri

Trafikte eğlenceli anlar: Gören kornaya bastı
Kapadokya’da At Çiftlikleri Kapanma Tehlikesiyle Karşı Karşıya
Canan Karatay'dan çok konuşulacak açıklama: Covid aşısı, Dubai çikolatası
Avokadoya dikenli telli ve çoban köpekli üst düzey koruma
Taşıt Tanıma Sistemine Kayıt İçin Son Tarih 31 Aralık 2024