Görme engelli psikologdan hastalarına müzikli terapi

Bursa'da bir devlet hastanesinde çalışan görme engelli psikolog Kübra Büyükbalta, hastalarına, gitar eşliğinde seslendirdiği şarkılarla "müzikli terapi" de yapıyor - Büyükbalta: - "Hastayla göz kontağı belki çok önemli ama hayatımda göz kontağı nedir hiç

BURSA (AA) - ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Bursa'da bir devlet hastanesinde çalışan 26 yaşındaki görme engelli psikolog Kübra Büyükbalta, hastalarına gitar eşliğinde seslendirdiği şarkılarla "müzikli terapi" de uyguluyor.

Doğumundan hemen sonra kuvözde tedavi gördüğü sırada görme yetisini kaybeden psikolog Kübra Büyükbalta, hem özel hem iş yaşamında engelleri müzikle aşıyor. Hastalarına müzikli terapiler uygulayan Büyükbalta, onlara gitar çalıp şarkı söylüyor.

Görme engelli psikolog Büyükbalta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık alanında görev yapmak istediği için psikolog olmaya karar verdiğini, özel bir üniversitenin psikoloji bölümünden üniversite ikincisi ve bölüm birincisi olarak mezun olduğunu anlattı.

Büyükbalta, yaklaşık iki yıldır Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Dörtçelik Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde görev yaptığını ifade ederek, hastane başhekiminin ricasıyla müzikli terapi yapmaya başladığını söyledi.

Aynı hastanedeki psikolog arkadaşıyla sohbet ederken gitar çaldığından ve solistlik yaptığından bahsettiğini ve görüntülerini izlettiğini anlatan Büyükbalta, "Arkadaşım bu görüntüleri hastane başhekimimize izletmiş. Başhekimimiz bana böyle bir taleple geldi ve 'Orası bir psikiyatri hastanesi ve müzikli terapi onlara çok iyi gelir. Böyle bir şey yapar mısın?" dedi. Böylece müzikli terapilere başladık." dedi.

Büyükbalta, hastaların müzikli terapiden çok keyif aldıklarını dile getirerek, "Biz sadece müzik terapisi yapmıyoruz. Hastalar o gün müzik dinlemek istemiyorlarsa ortak bir konu buluyoruz ve onu hep birlikte tartışıyoruz. Bazen de bir saat boyunca müzik yapıyoruz ben çalıyorum onlar söylüyorlar." diye konuştu.

- "Göz kontağı açığını kapatıyorum"

Görme engelli olmasının, hastalarıyla herhangi bir iletişim sorununa yol açmadığını vurgulayan Büyükbalta, şöyle devam etti:

"Daha üniversitedeyken birkaç öğretim görevlisi, 'Gözle temas hastalarla iletişimin en önemli noktalarından biridir' dediler. Bu benim çok korktuğum ve sürekli kafamda olan bir soru işaretiydi. Ancak mesleğe başladıktan sonra, şu ana kadar belki 500 hasta gördüm ama daha hiçbiriyle iletişim problemi yaşamadım. Evet hastayla göz kontağı belki çok önemli ama hayatımda göz kontağı nedir hiç bilmediğim için bunun yerine kendimce iletişimde alternatif olabilecek metotlar geliştirdim. Bunları kullanarak bu göz kontağı açığını kapatıyorum. İyi bir iletişim becerim olduğunu düşünüyorum."

Büyükbalta engellilere, "Ben hayatta edindiğim her başarıyı deneyerek kazandım. Her zaman korkularımın üstüne gittim ve denedim. Korkuları olanlara mesajım; denemekten kaçınmasınlar." tavsiyesinde bulundu.

AA

Sağlık Haberleri

Bilinçsiz Vitamin Kullanımı Sağlığı Tehdit Ediyor
Türkiye’nin Sağlık Ordusuna 1616 Yeni Hekim Katıldı
Mangal yapmak isterken kendini yaktı
Geçmeyen Ağız Kokusuna Dikkat: Altta Yatan Hastalık Olabilir
Gazze Kemal Adwan Hastanesi Müdürü Safiya’nın gözaltına alınmasına kınama