Kısa bir zaman öncesine kadar evliliklerin neredeyse tamamı görücü usulü dediğimiz bir yöntemle başlardı. Görücü usulü evliliklerin işleyiş şekli şu şekildeydi: Erkeğin ailesi, çocukları için araştırarak uygun bir eş adayını belirler ve çocuklarını belirledikleri eş adaylarıyla evlendirirlerdi. Evlenecek olan kişilerin evlenmeden önceki iletişimleri de çok sınırlıydı.
İlerleyen zaman ve kadının iş hayatı içerisinde aktif olarak yer almasına da bağlı olarak modern görücü usulü dediğimiz yeni bir yöntem de ortaya çıktı. Bu yönteme göre de, eş adayları, üniversitede aynı sınıfta, aynı bölümde olmalarından veya bir akraba, tanıdık veya arkadaş vasıtasıyla evlilik amacı ile tanışıyorlar ve görüşmeleri sağlanıyor. Eğer görüşmeler olumlu neticelenirse, iş evliliğe kadar gidiyordu.
İnternet usulü evlilikler hakkında ülkemizde ne kadar çalışma var. Başarı oranı nedir? İnterneti ne kadar tanıyoruz? Sanal âlemle gerçek alem bir mi? Bu konular bana göre ciddi araştırılması gereken konulardır. Afrika’dan sonra Google amcaya en çok porno yazan ikinci ülke olmamız ise bana bu konudaki fikirlerimin yanlış olmadığını söylüyor.
İnternet günümüzde birçok amaçla kullanılıyor. Bilgi edinmek, bazen vakit geçirmek, bazen de iletişim amacıyla kullanılabilmekte. İnternetin iletişim olanaklarını kullanarak, birbirlerini tanıyan ya da tanımaya çalışan gençlerimiz, sanal olarak romantik ilişkiler yaşamakta ya da yaşadığını zannetmekte, bazı durumlarda romantik ilişkiler evliliğe kadar gitmerkte…
Bizler bile, gerçek hayatta, yüz yüze yaşadığımız ilişkilerde bile bazen karşı tarafı tanıma konusunda yanılmalar ve yanlış anlaşılmalar yaşarız. Bazen yıllarca birbirini tanıdığını belirten çiftler bile evlendikleri zaman gerçekte eşlerini tanıyamamış olduklarını itiraf etmektedirler. Gerçek hayatta, gerçek ilişkilerde bile karşı tarafı tam anlamıyla tanımak mümkün değilken, Allah aşkına sorarım sizlere, sanal bir ortamda, yanılmanın ve aldatmanın, yalanların, çok kolay olduğu bir durumda kişilerin birbirlerini gerçekten tanımaları ve ciddi bir ilişki oluşturmaları ne kadar mümkündür?
İnternet üzerinden görüşülürken duyuyorum da herkes manken gibi.. Hiç -1.60 boyundayım, 75-80 kiloyum diyen yok. Taraflar fiziksel özelliklerini bile olduğundan hep farklı ve daha iyi tarif ediyor, ilk bakışta fiziksel özellik kadar belirgin olmayan ama evlilikler için daha önemli olan kişilik özelliklerindeki yalanlar da hat safhada diye biliyorum. Ayrıca mizaç yapısı, kişiliği, ailesi, geliri, hakkında da çok daha kolay bir şekilde yalan söylemektedir.
Netice itibariyle internet üzerinden kurulan arkadaşlıklarda, evliliklerde ciddi tehlike olasılıkları da bulunmaktadır. Medyada bu konuda yayınlanan haberleri benden çok daha sık bir şekilde rastladığınızdan eminim.
Sonuç olarak, evleneceğiniz kişiyi gerçek hayatta tanımak varken neden sanal olanı tercih edesiniz? Eğer sanal bir ilişkinin eşiğindeyseniz veya geri dönülmeyecek bir şekilde içindeyseniz, ama lütfen;
*Ebeveynlerinizden habersiz hiç kimseyle buluşmayın.
*Sanal ortamda bulunan arkadaşlığınızı, mutlaka gerçek hayata taşıyın.
*Arkadaşınızın bulunduğu ortamları, arkadaşlarını ve ailesini mutlaka tanıyın.
*Aynı şekilde, arkadaşınızı, siz de, kendi ailenizle ve arkadaşlarınızla tanıştırın.
*Sanal ortamda görüşürken asla parasal ilişkilere girmeyin.
*Evlilik gibi ciddi kararlar almadan önce, karşınızdaki insanı tanıdığınızı düşünene kadar gerçek hayatta helal çerçeveler içerisinde görüşün.
EVLİLİK KONUSUNDA BİR KAÇ HADİS paylaşmak isterim.
Peygamberimiz buyuruyor ki:
"Kadınla dört şey için evlenilir: Malı, soyu, güzelliği ve dini için. Öyleyse, elleri toprak olası, sen dindarını al!" Ebû Hureyre radıyallahu anh Buhârî.
"Dünya bir metadır. Onun en iyi metaı ise, saliha bir kadındır " İbn Amr radıyallahu anh Müslim.
"Kadınlarınızın hayırlısı ile evlenmeye bakın Denginiz olanlarla evlenin! Birbirlerine denk olanları evlendirin " Aişe radıyallahu anha İbn Mâce.
"Evlenen, îmanın yarısını tamamlamış olur, kalan yarısı hakkında ise Allahtan korksun!"
Enes radıyallahu anh Taberânî