GRAFİKLİ-Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

MUSUL (AA) - Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu 21'inci gününde sokak çatışmaları şeklinde devam ediyor. Irak ordusu ve Peşmerge güçleri,...

MUSUL (AA) - Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu 21'inci gününde sokak çatışmaları şeklinde devam ediyor.

Irak ordusu ve Peşmerge güçleri, 17 Ekim tarihinde, Musul'un güney, doğu ve kuzey bölgelerinden saldırıya geçtikten 16 gün sonra kent merkezine 1 kilometre mesafede yer alan doğudaki Gökçeli Mahallesini geri almayı başardı.

Güvenlik güçleri Gökçeli'ye girdikten sonra, 3 Kasım tarihinde kent merkezinin doğusunda yer alan Kerame, İntisar, Kudüs Semah Mahallelerine doğru yöneldi ve bugün Kerkükli, Aden ve Tahrir mahallelerinde sıcak sokak çatışmaları yaşanıyor.

Musul kent merkezindeki sokak çatışmalarına ilişkin AA muhabirine konuşan Irak ordusundaki antiterör timi komutanı Albay Meıyn Sadi, "Timlerimiz Musul kent merkezi içerisinde sokak sokak ilerlemeye devam ediyor. Şu anda özellikle Aden, Kerkükli ve Tahrir Mahallelerinde şiddetli çatışmalar devam ediyor." bilgisini paylaştı.

Ordu güçleri tarafından kontrolün tamamen sağlandığı İntisar Mahallesiyle kent merkezini ikiye ayıran Dicle Nehri üzerindeki "Cisru'r Rabi" Köprüsü arasındaki mesafenin 7 kilometreye kadar düştüğü belirtildi.

- Güney bölgesi

Irak ordusu ve ona destek veren Şii milis gücü Haşdi Şabi, 24 Ağustos tarihinde geri alınan Kayyara kasabasından harekete geçerek, Musul'un güney ve güneybatı bölgesinde ilerleme kaydetti.

Musul'un güneyindeki Kayyara'dan harekete geçen Irak askerleri ilk önce Şura daha sonra ise Hammam Alil kasabasında kontrolü sağladı. Şu anda güvenlik güçleri, Musul'un güneyinde yer alan ve stratejik öneme sahip Musul Uluslararası Havalimanı'ndan yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta.

Erbil-Bağdat arasında yapılan askeri anlaşmaya göre Şii milislerin kent merkezine girmeyeceğinin belirtilmesi üzerine, milisler de Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Telafer ilçesine doğru mesafe kat etmeye başladı. Şii milisler Musul'un batısında yer alan Muhallebiye kasabası yakınlarındaki köyleri ele geçirmiş durumda.

Şii milislerin yaklaştığı Muhallebiye kasabası ve DEAŞ'ın 15 Haziran 2014 tarihinden bu yana elinde tuttuğu Irak'ın en büyük ilçesi Telafer arasında ise sadece 45 kilometre uzaklık var.

- Kuzey bölgesi

Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin yanı sıra Türk askerleri tarafından 2015 yılından bu yana eğitilen Ninova Muhafızlarına bağlı 2 bin savaşçı, Musul'un kuzeyinde yer alan Telskuf cephesinden harekete geçip, Hristiyanların çoğunlukta yaşadığı Telkeyf ilçesini üç koldan kuşatma altına altmış durumda. Söz konusu güçler şu anda kentin kuzey mahalleleri arasında yer alan Bavize'yi kontrol altına almaya çalışıyor.

- 30 bine yakın sivil evini terk etti

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Musul'u kurtarma operasyonunun başladığı 17 Ekim tarihinden bu yana güvenlik güçleri ve DEAŞ militanları arasındaki yoğun çatışmalardan dolayı evlerini terk edip güvenli bölgelere sığınmak zorunda kalan sivillerin sayısının 30 bini aştığı, son 24 saatte ise bin 500 civarında sivilin Musul'un çevresinden ayrıldığı ifade edildi.

Evlerini terk eden sivillerin çoğunluğu Musul'un doğu bölgesi sakinlerinden meydana geliyor. Sokak çatışmalarından etkilenen siviller, yanlarına hafif eşyalar alarak Erbil-Musul karayolunu kullanarak Irak merkezi hükümeti ve Birleşmiş Milletler tarafından kısa bir süre önce kurulan Hazır ve Hasan Şam Çadır Kampı'na sevk ediliyor. Musul'un güneyindeki bölgelerden kaçan siviller ise Kayyara kasabasındaki Ced'a ve Mahmur ilçesindeki Dibege Çadır Kamplarına gönderiliyor.



AA

Gündem Haberleri

Tunus'un iade ettiği bakterili patatesler imha edilecek
Edip Akbayram’ın durumu ciddiyetini koruyor
İşle özel yaşam birbirine girdi: 'Patron mesaiden sonra arayamasın' çalışması
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal