"Güçlü Kadın Güçlü Ekonomi" projesi

EBSO, İzmir Pasta ve Fırıncılar Odası ile Milano Ticaret Odasının kadınların desteklenmesi için ortaklaşa başlattığı, Avrupa Birliği projesine katılan 100 kadına sertifikaları düzenlenen törenle verildi - KOSGEB İzmir Güney Müdürü Çanakçı:"İlk kez 2015 yı

İZMİR (AA) - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Pasta ve Fırıncılar Odası ile Milano Ticaret Odası tarafından kadınların desteklenmesi için başlatılan ve 1 yıl süren Avrupa Birliği projesine katılan 100 kadın, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

EBSO Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İzmir Güney Müdürü Mustafa Çanakçı, 2013 yılı verilerine göre kadının iş gücüne katılma oranının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yüzde 62,5, OECD ülkelerinde yüzde 62,3, Türkiye'de ise yüzde 31,8 olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2023 vizyonuna ulaşması için kadınların mutlaka iş gücü ve ekonomiye dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Çanakçı, "İlk kez 2015 yılı içinde kadın girişimci sayısı Türkiye'de, Cumhuriyet tarihinde ilk kez 110 bin kişiye ulaştı. Artık 110 bin rakamının üzerinde kadın girişimci sayımız var. Bizim destek programlarımızda kadınlarımıza hep pozitif ayrımcılık yapılmaktadır." dedi.

Kadınların son yıllarda girişimcilik ve kendi işlerini kurmak için KOSGEB'e daha çok başvurduğunu ifade eden Mustafa Çanakçı, şunları kaydetti:

"Son 5 yıl içinde İzmir'de toplamda 33 bin 653 kişiye girişimcilik sertifikası verdik. Bunların içinde kadın sayısı 18 bin 260, yani yüzde 50'den fazlasını kadınlar oluşturuyor. Türkiye'de toplam 755 bin 124 kişiye girişimcilik eğitimi verdik. Bu rakamın da içinde 347 bin 643 kadın var. 2017 yılı Eylül ayı itibarıyla İzmir'de toplam girişimcilik eğitimi kapsamında 7 bin 762 kişiye sertifika verdik, 4 bin 331 kadın girişimcilik eğitimine katıldı. Yine son 5 yıl içinde KOSGEB desteğiyle kendi işini kuran girişimci sayısı 37 bin 839 kişi. Kurumumuz bu girişimcilere 862 milyon lira destek sağlamış, bunların içinde 17 bin 810 kadın var. Kadınlarımıza 422 milyon liralık destek vermişiz."

Girişimcilik eğitimi alan tüm kadınların KOSGEB'e başvurabileceğini dile getiren Çanakçı, iş planlarını hazırlayıp kendilerine sunduktan sonra kurumlarının 50 bin lirası hibe olmak üzere toplamda 150 bin liraya kadar destek verdiğini hatırlattı.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Milano Ticaret Odasıyla iş birliği yaparak, kadınların meslek sahibi olmaları için önemli bir projeye imza attıklarını söyledi.

Proje kapsamında 100 kadına pastacılık eğitimi verildiğini anlatan Yorgancılar, şimdiden 30'unun iş başı yaptığını, bu sayının önümüzdeki günlerde artacağını ifade etti.

Milano Ticaret Odası adına projeye katılan eğitim ajansı Formaper'in yöneticisi Olga Nogaeva ise uzunca bir süredir proje üzerinde çalıştıklarını, projenin sonuçlarını görünce çok mutlu olduklarını, kursa katılan kadınların meslek sahibi olduğunu aktardı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanı Aytuğ Balcıoğlu, işsizlerin meslek sahibi olması için hizmete soktukları Meslek Fabrikası sayesinde başta uzun süreli işsizler olmak üzere kadın ve engelli işsizleri de verdikleri kurslarla meslek sahibi yaptıklarını ifade etti.

Pastacılık eğitimi alan kursiyerlerden Asuman Özdemir, üniversitede eğitimini aldığı gıda teknolojileri bölümünde daha sonra iş bulamadığı için çalışamadığını, bu kurs sayesinde artık daha rahat bir iş bulacağını aktardı.

Konuşmaların ardından kadın kursiyerlere girişimcilik sertifikaları verildi.

AA

Gündem Haberleri

Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar
Türkiye’nin ilk evcil hayvan AVM’si: Yok yok
Balıkçı Barınağı İçin Kritik Toplantı