MANAMA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, takibe, temerrüde düşen borçlar için çok yüksek oranlarda faiz uygulanmadığını ancak bir aylık sonuçlara baktıklarında bankaların, belirlenen oranların üstünde faizler uyguladıklarını gördüklerini belirtti.
Tüfenkci, Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenen "TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu"nun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Başbakan Binali Yıldırım’ın dün banka yöneticileriyle bir araya geldiğinin hatırlatılması üzerine Tüfenkci, piyasanın genel algısının kredilerin bankalar tarafından kısıtlandığı yönünde olduğunu söyledi.
Ayrıca bankaların ticari kredileri vadesinden önce çağırdığı noktasında da piyasada bir algı bulunduğunu anlatan Tüfenkci, "Bu gerçek mi değil mi, elimizde çok sağlıklı veriler yok ama piyasaya, reel sektöre gittiğinizde böyle endişeleri var. Bankaların böyle bir baskısı olduğunu ifade ediyorlar." dedi.
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında da şirketlerle ilgili piyasada endişelerin olduğunu belirten Tüfenkci, bankaların yeni kredi açmakta ve var olan kredileri takip noktasında biraz daha hassas davrandıklarını, böyle bir gündemle bir araya gelindiğini ifade etti.
Bakan Tüfenkci, kredi kartı ve tüketici kredisi borcuna yapılandırmada uygulanan faiz oranlarına ilişkin bazı şikayetler olduğunun hatırlatılarak, bunlara bir standart getirilip getirilmeyeceğinin sorulması üzerine de şunları kaydetti:
"İnsanlar anlaştıkları, takibe düşmeyen veya temerrüde düşmeyen normal aktif anlamda bireysel kredilerini tekrardan yapılandırmak istedikleri için birtakım sıkıntılar oluşabiliyor. Takibe düşen, temerrüde düşen borçlar için esasında çok yüksek oranlarda bir faiz uygulanmıyor ama bir aylık sonuçlara baktığımızda yine de belirlenen oranların üstünde faizler uyguladıklarını gördük. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin başkanlığında bankalarla, BDDK ve Bankalar Birliği ile görüşmeler oldu. Başbakanımızın da bu noktada görüşüp, bankaların tutumunun netleşmesini isteyeceğini düşünüyorum."
- Bahreyn ile sağlıktan eğitime iş birliği fırsatları
Türkiye’nin Körfez ülkeleri ile ilişkilerine de değinen Tüfenkci, Körfez ülkelerinin Türkiye’ye bakışının olumlu olduğunu, bu ülkelerin ekonomik olarak müthiş bir potansiyeli içerisinde barındırdığını söyledi.
Bahreyn Kralı'nın 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’yi ziyaret etmesinin de bu ülkedeki iş adamlarını Türkiye ile iş yapma konusunda cesaretlendirdiğini anlatan Tüfenkci, TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu’nun da bu anlamda tam zamanında gerçekleştiğini vurguladı.
Tüfenkci, "Türkiye’nin 15 Temmuz'dan sonra kendini dünyaya, iş alemine anlatması bakımından da önemli bir fırsat. Bu bölgelerdeki sermayenin Türkiye’ye çekilmesi noktasında önemli bir girişim. Bunun yansımalarını önemli ticari yatırımlar ve ticaretin gelişmesi, büyümesi noktasında önümüzdeki zaman dilimi içerisinde göreceğimize inanıyorum." dedi.
Forum kapsamında 250 Türk iş adamının, Körfez ülkelerinden 500 iş adamı ile buluştuğuna işaret eden Tüfenkci, görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini, hatta bazı sektörlerle ön anlaşmalar yapıldığını ifade etti.
Körfez ülkeleri yatırımcılarının Türk ürünlerine ilgilerinin büyük olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, Türkiye’de sağlık sektöründe yatırım yapmak isteyen Bahreynli firmaların taleplerinin bulunduğunu, bununla ilgili görüşmeler yapıldığını belirtti.
Bakan Tüfenkci, yap-işlet-devret modeliyle hastane yapımıyla ilgili Körfez sermayesinin Türkiye’ye taşınması, ortak iş birliği noktasında talepler olduğuna da değinerek, gıda sektöründe bazı firmalarla ön anlaşmalar yapıldığını bildirdi.
Anadolu Tersanesi ile Bahreyn Deniz Kuvvetleri Komutanlığının işlettiği bir tersaneyle gemi yapımı konusunda görüşmeler yapıldığını anlatan Tüfenkci, bununla da ilgili olumlu gelişmeler olabileceğini söyledi. Eğitim alanında da somut görüşmeler yapıldığına işaret eden Tüfenkci, bu kapsamda TOBB Üniversitesi ile Bahreyn Kraliyet Üniversitesinin iş birliği görüşmesi yaptığını söyledi.
- "Bahreyn'den Türkiye'nin terörle mücadelesine destek"
Sadece ekonomi boyutuyla değil aynı zamanda siyasi olarak da verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Tüfenkci, ziyareti kapsamında Bahreyn Başbakanı Şeyh Halife bin Salman El Halife ile de bir araya geldiklerini aktardı.
Görüşmede Türkiye için önemli gördükleri Körfez ülkeleri ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ve tercihli ticaret anlaşmasının hayata geçirilmesi noktasında talepleri ilettiklerini ifade eden Tüfenkci, "Bu anlaşma var ama hayata geçirilmesi için Körfez ülkelerinde seçilmiş ve taviz verilmiş ürün listelerinin iletilmesi lazım. Olumlu ifadeler kullandılar ama bizim bunun biraz daha üzerine gitmemiz gerekiyor. Belki Ekonomi Bakanımızın bir ziyareti de iyi olur. Taviz listelerinde bize satacakları ürünler noktasında sıkıntı yaşadıklarını düşünüyorum." dedi.
Tüfenkci, Körfez ülkeleriyle ilişkileri hem siyasi, hem ekonomik anlamda üst düzeye taşımak istediklerini vurguladı.
Görüşmelerde 15 Temmuz darbe girişiminin gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Tüfenkci, “Bahreyn Başbakanı yanımızda olduklarını, desteklediklerini bizlere ifade ettiler. Sadece FETÖ değil, DEAŞ, PKK terör örgütüne karşı da Türkiye’nin güçlü olması gerektiğini, Türkiye’nin güvenliğinin Körfezin güvenliği, Körfezin güvenliğinin de Türkiye’nin güvenliği anlamına geldiğini ve her ülkenin toprak bütünlüğü noktasında güçlü olması gerektiğini ifade ettiler." şeklinde konuştu.
AA