Gündüz tarla, akşam sahne tozu yutuyorlar

Muğla'nın Menteşe ilçesinin Yaraş Mahallesi'nde tiyatro topluluğu kuran kadınlar, gündüzleri bağ, bahçe, tarlada çalışıp akşamları da kendi yazdıkları oyunun provasını yapıyor- 1960'lı yıllarda geçen bir köy düğününün canlandırıldığı oyunun provalarında,

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Muğla'nın Menteşe ilçesinde tiyatro topluluğu kuran kadınlar, gündüzleri bağ, bahçe ve tarlalarda çalışıyor, akşamları ise kendilerinin yazdığı, "Köy Düğünü" adlı oyunun provalarını yapıyor.

Menteşe ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Yaraş Mahallesi'nde yaşayan kadınlar, bir kadın sürücünün kullandığı traktörle sabah saatlerinde toplanarak tarlaya götürülüyor.

Tarlada çapa yapan kadınlar öğleden sonra odun topluyor, topladıkları odunları kırıp el arabaları ile evlerine taşıyor. Günün ilerleyen saatlerinde hayvanlarına yem vererek süt sağıp yoğurt hazırlayan kadınlar, akşam ise kendilerinin yazıp eşleri ve çocuklarıyla oynadıkları tiyatro oyununun provalarına katılıyor.

Kadınlar, önceleri köy kahvesinde yaptıkları provaları, alanın yetersiz olması nedeniyle belediye tarafından kendilerine tahsis edilen iki otobüsle ilçe merkezine gelerek kültür merkezinde yürütüyor.

Tiyatro eğitmeni Ayhan İçöz ve Aslı Öztürk'ün oyuncu koçluğu yaptığı oyunun senaryosu ve yönetmenliği de mahalle sakinlerine ait. "Köy Düğünü" adlı oyunda, 1960'lı yıllarda bir köy düğünü canlandırılıyor.

- "Kadınlara fırsat verilmeli"

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak kırsal kesimde yaşayan kadınların sosyal hayata katılmalarını çok önemsediklerini dile getirdi.

Gündüzleri tarla işleri ve hayvancılıkla uğraşan kadınları, akşamları eş ve çocuklarının da katılımıyla tiyatroya davet ettiklerine işaret eden Gümüş, "Biz kırsal kesimde yaşayan insanların şehirdekiler gibi her türlü sosyal imkana sahip olmalarını, yaşam standartlarını yükseltmelerini istiyoruz. Hazırlanan tiyatro oyunu ile köyde yaşayan kadınların fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini göstermiş oluyoruz. Birkaç ay sonra çalışmalar tamamlanıp gösterim başladığında Yaraş'taki kadınlarımızın tiyatro oyunu ile Türkiye'de gündeme oturacağımızı düşünüyorum." diye konuştu.

Gümüş, sahnelenecek oyunda kadınların eşleri ve çocukları ile köyde 1960'lı yıllarda yaşanan bir düğünde yaşananları anlattığına değindi.

- "Çok önemsiyoruz"

Tiyatro oyununda Muğla ve Menteşe'nin kültürel yapısının tanıtılacağını vurgulayan Gümüş, şöyle konuştu:

"Oyunda rol alan kadınların birçoğu daha önce hayatında hiç tiyatroya gitmemiş ama bugün o kadınlar kendileri tiyatro yapıyor. Biz bu insanların neler yapabileceğini göstermek açısından bunu çok önemsiyoruz. Görev alan kadınlarımızın hepsi doğal haliyle bunu yapıyor. Oyunda her şey doğal. O yıllarda kız isteme nasıl oluyor, düğünler nasıl oluyor bunu bize anlatıyorlar. Kadınlarımız oyuna önce köy konağında başladı. Fakat alanın yetersiz kalması nedeniyle biz kendilerine ilçemizde daha rahat ve geniş bir ortam ayarladık. Minibüslerimiz akşam mahalleye giderek oyuncuları evlerinden toplayıp Menteşe'ye getiriyor ve oyun bittikten sonra tekrar götürüyor."

- "Doğaçlama tiyatro yapıyoruz"

Menteşe Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Funda Karadağ Dural, oyunun provalarına 2 ay önce başladıklarını, amaçlarının kırsalda yaşayan kadınların istedikten sonra neler yapabileceğini göstermek olduğunu ifade etti.

Tiyatro eğitmeni Ayhan İçöz ise proje kendisine sunulduğunda çok heyecanlandığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bazı yerlerde köy tiyatroları var. Bunların hepsi yazılı bir metne dayalıdır ve belirli bir kadro seçilmiştir. Ama biz burada Türkiye'de ilk defa olan bir olayı gerçekleştiriyoruz. Doğaçlama tiyatro dediğimiz bir yöntemi kullanmaya karar verdik. Burada kadınların yazdığı oyunda 1960 yılındaki örf, adet ve geleneklerimizi sahneye taşıyoruz. Burada oyunu kadınlarımız kendileri yazıyor, kendileri oynuyor."

- Hiç izlemediği tiyatroda oyunculuk yapıyor

Tiyatrodaki kadın oyunculardan 67 yaşındaki Adile Akıncı, tiyatroyla daha önce hiç tanışmadığını söyledi.

Hiç izlemediği tiyatroda oyunculuk yaptığı için mutlu olduğuna işaret eden Akıncı, "İlk defa kendimiz hazırladığımız tiyatroyu kendimiz izleyeceğiz. Bunun için çok heyecanlıyım. Ben köylerde yaşayan tüm kadınların artık evlerinde çıkıp sosyal aktivitelerin içinde yer almalarını istiyorum." diye konuştu.

Oyunculardan 53 yaşındaki Hatice Kaba da hayatında hiç sinema veya tiyatro izlemeye gitmediğini ifade etti.

Kendi yazdıkları oyunda bir şeyler yaptıkları için çok mutlu olduğunu dile getiren Kaba, "Oyunu kendimiz yazıyoruz. Daha sonra nasıl oynayacağımızı kararlaştırıyoruz. Hocamızın yardımı ile taslağı oluşturup oynuyoruz. Sabah erkenden kalkıp tarlaya gidiyor, çalışıyoruz. Akşama kadar tarlanın tozunu yutuyoruz. Akşam da kadınlarla toplanıp tiyatro oyununda görev alıyoruz. Biz de artık sahne tozu yutuyoruz." dedi.

- "Eşlerimiz büyük destek veriyor"

Yaraş Muhtarı eşi Fatma Aydoğdu, geçen yıl 6 arkadaşına mahallelerinde tiyatro kurmak için fikir sunduğunu anlattı. Aydoğdu, şunları söyledi:

"Bu yıl tüm kadınlarımız tiyatroda yer almak için çaba gösteriyor. Bize eşlerimiz büyük destek veriyor. Oynamayan kadınlar da bizi izlemek için çocukları ile yanımıza geliyorlar ve destek veriyorlar. Mahallemizin tamamı oyunda yer almak istiyor. Ben köyümüzdeki tüm kadınlarla gurur duyuyorum. Buradan tüm kadınlarımıza evde oturmamaları çağrısında bulunuyorum. Oyunumuz tamamlanıp sahnelendiğinde büyük ses getireceğini düşünüyorum."

Çocuk oyuncuların da rol aldığı oyun haziran aylarında Menteşe'de sahnelenecek. Oyunun daha sonra kırsal mahallelerde de sahnelenmesi hedefleniyor.


AA

Kültür Sanat Haberleri

Yurtdışından getirilen kültürel miras Galata Kulesi’ne yansıtıldı
Asırlık Yağlıpınar Camii harabeye döndü
Sezen Aksu’dan Diziye Özel Ağıt: De Mardin, Uzak Şehir Dizisinde İlk Kez Yayınlanacak
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Tarık Buğra’yı Vefatının 30. Yılında Andı
Ahşap Oymacılığı Sanatını Geleceğe Taşıyor