TROMSO (AA) - Güneşin batmadığı topraklarda orucun ne zaman açılacağına dair belirsizlikler, Suudi Arabistan'dan gelen bir fetvayla büyük ölçüde giderilse de farkı vakitleri esas alanlar da var.
Norveç'in Tromso kentinde yazın iki ay güneş hiç batmıyor. Ramazanın bu döneme gelmesi orucun nasıl tutulacağı tartışmalarına yol açtı. 70 bin nüfuslu kentteki yaklaşık bin Müslüman'dan biri olan Abdulrazak Ali, "Burada yazın güneş batmıyor. Saat 04.00'te ya da saat 01.00'de sürekli güneş var. 24 saat boyunca güneş ışığı var. Eğer buna göre oruç tutacak olursanız 24 saat tutmanız gerekir" dedi.
- Suudi Arabistan'dan fetva geldi
Bu belirsizliği, Suudi Arabistan'a gelen bir fetva büyük ölçüde giderdi. Kendilerine sunulan üç seçenekten birini seçen kentteki El Nur ve El Rahma camilerinin cemaati Mekke vakitlerinde karar kıldı.
El Nur'un kurucusu Andrew Wenham, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Yaklaşık bir sene önce Suudi Arabistan'dan bir fetva aldık. 24 saat oruçlu olmayacağımız için karşı karşıya kaldığımız sorunun çözümünde bu fetvanın bize çok yardımı oldu. Bu fetvada bize bazı seçenekler sunuldu. Güneşin doğup battığı en yakın yerin vaktini kullanmak, Mekke vakitlerini kullanmak veya kendimize uygun olan vakitleri kullanmak seçenekler arasındaydı. Bir toplantı gerçekleştirdik ve Mekke vaktini kullanmaya karar verdik."
- "Yerel saati kullanamıyoruz. Çünkü burada 24 saat boyunca güneş var"
Aslen Avustralyalı olan ve uzun süredir Tromso'da yaşayan Wenham, sanıldığının aksine zorlanmadıklarını belirterek "Burada oruç tutmak çok kolay. Hava iyi. İmsakiye de aslında iyi çünkü Mekke vakitlerini kullanıyoruz. Yerel saati kullanamıyoruz. Çünkü burada 24 saat boyunca güneş var" diye konuştu.
Al Rahma Camisi cemaatinden Abdikafi Muhammed Osman da alınan kararın kendilerine çok yardımcı olduğunu belirterek "Tromso'da aynen Somali'de olduğu gibi normal bir ramazan geçiriyoruz. Sabah saat dörtte başlıyoruz ve orucumuzu akşam yedide açıyoruz. Dolayısıyla çok zor değil" dedi.
- Oruç camide açılıyor
İftar saatinde karar kılan Müslümanlar, oruçlarını fırsat buldukça camilerde hep beraber açıyor. Uzun yıllardır Tromso'da yaşayan Eritre asıllı Abdalla Muhammed Ali, "Bu iftarlar hayırseverler tarafından karşılanıyor. İftar vermek isteyenlere soruyoruz, bir kısmını ödüyorlar, para topluyoruz ve iftarı yapıyoruz. Gördüğünüz gibi iftarı burada hep beraber yapıyoruz. Liste tamamlandı. Sadece iki gün kaldı" ifadesini kullandı.
- Türkler, Diyanet vakitlerini esas alıyor
Bu iki caminin cemaati Mekke'ye esas alarak orucunu açsa da diğer Müslümanlar başka vakitleri esas alıyor. Sayıları çok az olan Türkler genelde Diyanet'in imsakiyesini kullanırken, en yakın Müslüman ülke olan Türkiye ya da çok sayıda Müslüman'ın yaşadığı Macaristan'ın başkenti Budapeşte vakitlerine göre iftar yapanlar da var. Şiilerin ise ya mekan değiştirmeleri ya da bu mümkün değilse güneşin doğup battığı günlere kadar oruç tutmamaları öneriliyor.
AA