Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'ya ait uzay aracı, Güneş'in yüzeyindeki bir patlamanın ardından oluşan dev tsunami dalgasını görüntüledi.
NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uzay aracı, 24 Şubat'ta güçlü bir 'koronal kütle atımı' tespit etti. Oluşan enerji boşalımının ardından yüzeyde yaklaşık 400 bin kilometre boyunca ters yönlerde ilerleyen iki büyük tsunami dalgası oluştu.
YERYÜZÜNE ETKİSİ AZ OLACAK
Görüntülere yansıyan koronal kütle atımının Dünya'nın manyetik alanına dün TSİ 23.00 sıralarında ulaştığı, ancak güçlü bir jeomanyetik fırtınaya yol açmayacağı ve yeryüzüne etkisinin az olduğu bildirildi.
Güneş'ten saatte milyonlarca kilometre hızla milyarlarca ton elektrik yüklü parçacığın kaçması anlamına gelen koronal kütle atımı, Dünya'nın koruyucu manyetosferine ulaşıp çarptığında atmosferin üst katmanlarına trilyonlarca watt güç yüklüyor.
Bu da yeryüzündeki elektrik hatlarına veya yörüngedeki uzay araçlarına zarar verebiliyor. Kutuplara yakın bölgelerde güçlü kuzey ışıkları (aurora) oluşabiliyor.
2 GÜNDE 5 PATLAMA GERÇEKLEŞTİ
NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden bilim insanları, 23 ve 24 Şubat'ta Güneş'in yüzeyinde 5 patlama gerçekleştiğini, ilk iki patlamanın Dünya'yı etkileyebileceğini duyurmuştu.