ANKARA (AA) - Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden bir grup yer bilimci, Güney Avrupa denizlerindeki deprem gibi jeolojik kökenli tehlikeler konusunda bilgilerini geliştirecek iş birliklerini konuşmak üzere Girit'te bir araya geldi.
Hacettepe Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, heyet, gelecekteki depremlerin mekanizmalarını, meydana geleceği yerleri ve oluşturacağı tehlike potansiyelini anlama konusundaki yeteneklerini geliştirecek ortak projeleri tartışmak amacıyla toplandı.
18 ülkeden farklı dallardan bilim adamının bir araya gelerek oluşturduğu Avrupa Bilim ve Teknoloji İşbirliği (COST) programı tarafından desteklenen "FLOWS" adlı Avrupa Araştırma Ağı uzmanları, yerkabuğundaki kırıklar içerisinde dolaşan akışkanların fayları nasıl harekete geçirdiğini, yavaş akma veya ani kırılma ya da depremlerin oluşması üzerindeki etkilerini anlamak için araştırmalar yapıyor.
Yunanistan'ın Girit Adası’nda yapılan toplantıya katılan ve FLOWS Topluluğu içinde yer alan Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Galip Yüce, FLOWS Topluluğu'nun tehlikeye en yatkın jeolojik alanların keşfedilmesine yönelik çalışmalar yaptığını ifade etti.
Prof. Dr. Yüce, FLOWS'un, Türkiye'nin kuzeybatısında hüküm süren aktif sismik kuşak ile Doğu Akdeniz’den Orta Akdeniz’e ve Avrupa’nın Atlantik kıyıları boyunca, Cebelitarık Boğazı'nın hemen ötesindeki Betik-Rif Yayı tektonik kuşaklara odaklandığını vurguladı.
Gelecekte beklenen depremlerin daha iyi anlaşılabilmesi için bunun önemli bir adım olduğun aktaran Galip Yüce, bu bağlamda FLOWS’un elde ettiği ilk verilerin umut verici olduğunu kaydetti.
AA