"Gürcistan ve Türkiye'nin ortak projeleri stratejik iş birliğini taçlandırdı"

Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadz:- "Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı, Bakü Tiflis Kars (BTK) Demiryolu Hattı ve 12 Haziran'da Eskişehir'de açılış töreni yapılacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Ha

ANKARA (AA) - DİLDAR BAYKAN - Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadz, "Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı, Bakü Tiflis Kars (BTK) Demiryolu Hattı ve 12 Haziran'da Eskişehir'de açılış töreni yapılacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP), çeyrek asırlık stratejik iş birliğimizi taçlandırdı." dedi.

Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Koplatadz, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin kuruluşunun yüzüncü yıl dönümü dolayısıyla AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Büyükelçi Koplatadz, Gürcistan'ın 1921'deki Sovyet işgaline kadar ayakta kalan ilk demokratik cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünü kutladığını, ramazan dolayısıyla büyükelçiliğinin Gürcistan Milli Günü'nü ramazan bitince haziran ayı içinde kutlayacağını söyleyerek, "Bu kısa ömürlü cumhuriyet düşmeden sadece birkaç hafta önce, benim ilk selefim Büyükelçi Simon Mdivani'den 8 Şubat 1921'de itimatname almıştır. Aldığım bilgiye göre, ilk büyükelçilik Cebeci'de şu anda hastane arazisinin bulunduğu kısımda yer alıyordu." diye konuştu.

- Ortak projeler çeyrek asırlık iş birliğini taçlandırdı

Türkiye'nin 26 yıl önce Gürcistan'ın bağımsızlığını yeniden kazanmasını ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu anımsatan Koplatadz, şunları kaydetti:

"O zamandan beri, Gürcistan ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklık, örnek teşkil eden diplomatik ilişkiler ve iyi komşuluk, hem iki ülkenin hem de Doğu ile Batı'yı, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan bölgemizin refahı ve güvenliğini sağlamak için bölgenin jeopolitik durumunu yeniden şekillendirdi. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı, Bakü Tiflis Kars (BTK) Demiryolu Hattı ve 12 Haziran'da Eskişehir'de açılış töreni yapılacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) çeyrek asırlık stratejik iş birliğimizi taçlandırdı."

Büyükelçi Koplatadz, Türkiye ile çok taraflı işbirliği olduğunu ve her 2 ülkenin de birbirini, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ya da Avrupa Konseyi çerçevesinde, uluslararası alanda desteklediklerini söyledi.

NATO'ya aday bir ülke ve Afganistan'da NATO üyesi olmayan en büyük katılımcı olarak, Gürcistan, NATO- Gürcistan Komisyonunun 10. yıldönümü dolayısıyla yaklaşan 2018 Brüksel Zirvesinde Türkiye'nin güçlü desteğine inandıklarının altını çizen Koplatadz, "Ayrıca Türkiye, Temel NATO- Gürcistan Paketinin ögelerinin uygulanma sürecine katkı sağlayan bir ülke." ifadesini kullandı.

Gürcistan'ın, Haziran 2014'te AB ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Alanı'nı da kapsayan bir ortaklık anlaşması imzaladığını ve 2017'den bu yana AB ülkelerine vizesiz giriş hakkı kazandığını anımsatan Büyükelçi Koplatadz, "Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Alanı, Türk tarafı Türkiye ve Gürcistan arasında Serbest Ticaret anlaşmasında ilgili değişiklikleri onayladıktan sonra AB, Gürcistan ve Türkiye Cumhuriyeti arasında yürürlüğe girecek Bölgesel Kümülasyonu öngörmektedir. Bu, hem Türkiye hem de Gürcistan işletmelerine AB pazarında daha etkili olmaları icin yeni imkanlar sunacaktır." görüşünü paylaştı.

- "Türkiye Gürcistan'ın bir numaralı ticaret ortağı"

Büyükelçi Koplatadz Türkiye-Gürcistan ikili ticari ilişkileri için de şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, 1,6 milyar dolar ticari ciro ile Gürcistan'ın bir numaralı ticaret ortağı. 2018'in ilk çeyreğinde ticari ciro yüzde 22 oranında arttı. Türkiye toplam doğrudan yabancı yatırım içinde yüzde 15 payla Gürcistan'ın en büyük yatırımcısı olmuştur. Sadece son iki yıldır Gürcistan'daki Türk yatırımları yüzde 211 oranında arttı."

İki ülkenin vatandaşlarına pasaportsuz giriş vermesi sayesinde halklar arasındaki ilişkilerin de arttığına dikkati çeken Büyükelçi Koplatadz, Batum havalimanının İsveç modelinde işlev gören ortak kullanımlı tek havalimanı olduğu bilgisini paylaştı.

Büyükelçi Koplatadz, iki ülke arasındaki turist ve ziyaretçi sayısının da ciddi miktarda arttığına dikkati çekerek, "2017'de yaklaşık 1,3 milyon Türk turist Gürcistan'ı, yaklaşık 2 milyon Gürcü turist Türkiye'yi ziyaret etmiştir. 2018'in ilk 3 ayında Türkiye'den gelen sayısı yüzde 22 oranında artmıştır. Bu durum, Sarp sınır kapısının Türk tarafından yeniden inşasının 2018'in sonuna kadar tamamlanmasının önemini ortaya koymaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

- "İyi dost kara günde belli olur"

Türkiye ve Gürcistan arasında 2017'de imzalanan 2017-2021 Kültürel İş Birliği Programı kapsamında komşu iki millet arasındaki dostluğun başka bir sembolü olan Erzurum'daki 10. yüzyıldan kalma Öşki Kilisesi'nin rehabilitasyonunun birkaç gün önce başladığına değinen Büyükelçi Koplatadz, "Gürcistan Demokratik Cumhuriyetinin ilk kuruluşundan yüz yıl sonra bugün, Türkiye'nin istikrarı, güvenliği ve refahının Gürcistan'ın istikrarı, güvenliği ve refahı ya da tam tersi olduğunu söylemekten gurur duyuyorum." diye konuştu.

"İyi dost kara günde belli olur." diyen Koplatadz, şunları söyledi:

"Bu nedenle Türkiye 2017'de Gürcistan'daki yangını söndürmek için onlarca uçak gönderdi. Bu nedenle Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, ilk kez düzenlenen başbakanlar düzeyinde Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi'ne ve 2016'daki 15 Temmuz darbe girişiminden 3 gün sonra Türk halkı ve demokratik olarak seçilmiş hükümeti desteklemek için Ankara'ya gelen ilk liderdir. Bu nedenle terörle mücadele için uluslararası toplumla el ele duruyoruz. Bu nedenle bölgenin yaşamak için daha iyi bir yer olması için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz."

AA

Gündem Haberleri

İdlib'deki Gerginlik Tırmanıyor: Saldırılar Sivilleri Hedef Alıyor
Terörle mücadelede son durum
Adalet Bakanlığı'ndan Abdullah Öcalan Açıklaması
Niğde Güzel Sanatlar Lisesi'nde 'Hilal-i Ahmer Sokağı' Açıldı
SHOW TV'nin beğenilen dizisi 'Deha'ya program durdurma cezası