Güreştirmek için deve ithalatı talebi

Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu 2. Başkanı Kaya:- "Bu kadar seyircisi olan bir kültürün yaşatılması lazım. Bunun için de destek verilmesi gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının deve ithalatına izin vermesini istiyoruz"

AYDIN (AA) - AHMET BAYRAM - Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu 2. Başkanı Aytekin Kaya, yetiştiricilerin, sayıları artan güreşlerde yarıştıracak deve bulamadığını belirterek, "Bu kadar seyircisi olan bir kültürün yaşatılması lazım. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının deve ithalatına izin vermesini istiyoruz" dedi.

Çanakkale'den Mersin'e kadar olan sahil şeridinde düzenlenen deve güreşi şenliklerine ilgi her yıl artıyor.

Yapıldığı şehirlerde otellerin dolmasını, yerli ile yabancı turist hareketliliğini ve ekonomik canlanmayı sağlayan deve güreşlerine yerel yönetimlerin de ilgisinin artmasıyla, güreş organizasyonu sayısı 70'e ulaştı.

Yörük kültürünün geleneksel şenlikleri arasında yer alan güreşlerde yarıştıracak deve bulamamaktan şikayet eden yetiştiriciler, "pehlivan deve" ithalatına izin verilmesini istiyor.

Aytekin Kaya, AA muhabirine, deve güreşlerinin hayvan sahipleri açısından bir tutku olduğunu, genelde bu işin aile geleneği şeklinde devam ettirildiğini söyledi.

Bir dönem bitmek üzere olan deveciliğin, güreş organizasyonu sayısının artmasıyla yeniden canlandığını anlatan Kaya, güreşlerin futboldan daha fazla izleyici çektiğini savundu.

"Antalya'nın Kumluca ilçesindeki bir deve güreşini 25-30 bin kişi izlemeye geliyor. Kumluca'da bir futbol maçı olsa 3 bin kişi toplayamazsınız." diyen Kaya, bu ilginin belediyeleri de harekete geçirdiğini ve güreş organizasyonu sayısının hızla arttığını bildirdi.

Türkiye genelinde yaklaşık 750 güreşçi deve bulunduğunu kaydeden Kaya, deve sahiplerinin güreş takvimine yetişmekte zorlandığını belirtti.

Güreş için deve yetiştirme işini profesyonel yürütmenin zorluğuna değinen Kaya, "Çünkü bakımı oldukça zor. Hamilelik ve doğum dönemi oldukça sıkıntılı geçiyor. Doğduktan sonra çok farklı bakımları var. Maliyetinin de yüksek olması nedeniyle kimse bu işe girmek istemiyor." ifadelerini kullandı.

- "Şampiyon develer 365 bin liraya kadar alıcı buluyor"

Bazı deve sahiplerinin hayvanlarını yurt dışından yasal olmayan yollarla getirdiğini savunan Kaya, şunları kaydetti:

"Bu kadar seyircisi olan bir kültürün yaşatılması lazım. Dünyanın hiçbir ülkesinde bizdeki gibi bir deve kültürü yok. Bunun yaşatılması için destek verilmesi gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının deve ithalatına izin vermesini istiyoruz. Uruguay'dan inek geliyorsa Türkmenistan, Afganistan ve İran'dan deve de gelmeli. Biz istiyoruz ki yasal ve izinli olsun, her şey kanunla olsun, yasa dışı olmasın."

Deve çiftliklerinde güreşler için "tülü" adlı erkek develerin yetiştirildiğini anlatan Kaya, güreşci ve şampiyon develerin 100 binden 365 bin liraya kadar alıcı bulabildiğine dikkati çekti.

Kaya, develerin güreşin yanı sıra süt ve eti için de yetiştirilebildiğini sözlerine ekledi.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Yurtdışından getirilen kültürel miras Galata Kulesi’ne yansıtıldı
Asırlık Yağlıpınar Camii harabeye döndü
Sezen Aksu’dan Diziye Özel Ağıt: De Mardin, Uzak Şehir Dizisinde İlk Kez Yayınlanacak
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Tarık Buğra’yı Vefatının 30. Yılında Andı
Ahşap Oymacılığı Sanatını Geleceğe Taşıyor