Hak-İş Konya Başkanı Keçeci'den 'Gelir Vergileri düşürülsün' açıklaması

Hak-İş Konya İl Başkanı Hüseyin Keçeci, "Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücünde kayıplar yaşayan işçilere bir darbede vergi dilimleri marifetiyle vuruluyor" diyerek gelir vergilerinin düşürülmesi çağrısında bulundu

Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş Sendikası Konya 2 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Keçeci, sabit ücretli çalışanların vergi dilimlerinden kaynaklanan kayıpların başta temel ve zorunlu harcama kalemleri olmak üzere asgari yaşam standartlarını doğrudan etkilediğine işaret ederek, "Kriz dönemi bitene kadar, çalışanların gelir vergisi oranlarının yüzde 10'a sabitlenmesini, kriz sonunda da köklü, adaletli, hakkaniyetli bir vergi reformu yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

GELİR VERGİSİ DÜŞÜRÜLSÜN

Hak-İş Konya Başkanı Hüseyin Keçeci, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Brüt maaş üzerinden anlaşma yapılan işyerlerinde, enflasyona bağlı olarak Ocak ve Temmuz ayında yapılan ücret artışlarının ardından, yıl içerisinde daha yüksek gelir vergisi dilimine girilmesi sonucu net ele geçen tutarlarda çok ciddi düşüşler olmaktadır.

Bunun sonucunda, artan vergi yükü ile alınmakta olan ücretler erimeye devam ediyor. Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücünde kayıplar yaşayan işçilere bir darbede vergi dilimleri marifetiyle vuruluyor. Çalışanlar olarak bizler, sanki çok yüksek oranlarda maaş alıyormuşuz gibi Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 20’lik ikinci vergi tarife dilimine, Ağustos ayından itibaren de yüzde 27’lik üçüncü tarife dilimine giriyoruz. Böylelikle, sabit ücretli çalışanların vergi dilimlerinden kaynaklanan kayıpları bu bireylerin başta temel ve zorunlu harcama kalemleri olmak üzere asgari yaşam standartlarını doğrudan etkiliyor.

Sosyal Devlet ilkesi gereği olarak devlet, vergi adaletinin gerçekleştirilmesi yoluyla ekonomik ve sosyal dengeyi sağlamakla görevlidir. 2021 yılı asgari ücret belirlenirken açıklanan, bütün ücretli çalışanlarda asgari ücretin vergi dışı tutulması çalışanları memnun etmiştir. Ancak, asgari ücret üzerinde çalışanlar için herhangi bir düzenleme yapılması yönünde adım atılmamıştır.

Sorunun çözümüne yönelik önceliğin, işçilerin ücret gelirleri yönünden vergi oranının indirilmesi ve belirli bir orana sabitlenmesine verilmesi gereklidir. İşçilerin uğradıkları gelir kayıplarının önüne geçilmesi ve vergi adaletinin sağlanması için gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılmasını da acilen istiyoruz. Bu durum ailenin desteklenmesi ve güçlendirilmesine de son derece katkı sağlayacaktır.

Çalışanlarımızın alım gücünü ancak ücret ve vergi politikaları yoluyla yükseltmek mümkündür. Şu günlerde halen süregelen kriz dönemi bitene kadar, çalışanların gelir vergisi oranlarının yüzde 10'a sabitlenmesini, kriz sonunda da köklü, adaletli, hakkaniyetli bir vergi reformu yapılmasını talep ediyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.