NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - Nevşehir’in el sanatlarıyla ünlü Avanos ilçesinde yaklaşık bir ay önce açılan "Halı Müzesi"nde halının binlerce yıllık öyküsü ve geçirdiği evreler canlı ve cansız mankenler aracılığıyla aktarılıyor.
Müze oluşturulmasıyla ilgili yapılan çalışmaların fikir önderi Tufan Mani, AA muhabirine, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde geçmişte dokunan halıların yanı sıra dokumacılıkta kullanılan aletlerin de müzede sergilenmeye başlandığını söyledi.
Halıcılığın tarihinin 2 bin yıl öncesine kadar bilindiğini ifade eden Mani, kış aylarında soğuktan korunmak amacıyla Yörük çadırlarının etrafını kapatmak için keçi yününde dokunan halıların ilk çalışmalar olarak kabul edildiğini aktardı.
Kapadokya bölgesine gelen turistler için yaklaşık 25 yıldır el dokuması halıların satışa sunulduğunu belirten Mani, "Kapadokya bölgesini gezmek için gelen halı meraklılarına, halının geçmişini sözle anlatmaktan zorlanıyorduk, objelerin somut olarak sunulduğu müze sayesinde bunu kolaylaştırmış olduk." dedi.
Mani, müzenin girişinde dokuma öncesi iplere renk verilmesinin anlatıldığını, orta kısımda dokuma yapan kadınların izlenebildiğini ayrıca halıcılıkta geçmişten günümüze kullanılan aletlerin sergilendiğini, çıkış bölümünde ise nadir bulunan halıların görülebildiğini ifade etti.
Halı müzesinin bölgedeki işletmelerin turistlere halıcılığı anlatmasında kolaylık sağladığını dile getiren Mani, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Halının ilk doğumundan günümüze kadar uzanan geçmişini ziyaretçilerimize anlatabiliyoruz. Firma olarak uzun yıllardır bu işi yaptığımız için kendimizde olan malzemelerin yanı sıra dışarıdan toparladığımız eski aletler sergileniyor. Turistler, canlı olarak ipeğin elde edilişini ve halı dokunmasını izleyebiliyorlar. Müzenin girişinde ip elde edilişi ve boyanması anlatılıyor, orta kısımda dokumacılıkta kullanılan eski aletler ile yünün ipe dönüştürülmesi, dokuma tezgahları bulunuyor. Kronolojik sıra ve desen gruplarına göre müzeye yerleştirdiğimiz halılar ilgi uyandırıyor. Ayrıca, halıcılığın ilk ortaya çıkışında büyük öneme sahip olan yörük çadırlarında halıların kullanımını da müzede canlandırılıyor. Bölgeye gelen ziyaretçilerimiz oluşturduğumuz halı müzesini dilediklerinde ücretsiz olarak gezebiliyorlar."
Müzenin sorumlularından Necmi Kurtulmuş ise nadir bulunan halılar nedeniyle müzenin meraklılar tarafından ilgi gördüğünü, sergilenen halıların en önemli özelliklerinin geçmişte kullanıldıkları halde hiçbir onarım ve restorasyon gerektirmeyecek sağlamlıkta olduklarını söyledi.
Kurtulmuş, müzede çeşitli yüzyıllarda dokunan Ladik, Yörük, Hereke, Milas, Kayseri, Kars, Kapadokya, Zara halılarının yanı sıra Hereke ipek halılarının da sergilendiğini sözlerine ekledi.
AA