Halk oylamasına doğru

CHP Antalya Milletvekili Baykal:- "Kendine güvenen bir insan projesini millete söyler. Millet tartışır. Milletvekilleri buna inanır, inanırsa gider imzayı atar. Başımla beraber. Boş kağıda imza at, sonra milletin önüne 'anayasa' de. Mecliste ona 'Hayır' o

BURSA (AA) - CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, "Kendine güvenen bir insan projesini millete söyler. Millet tartışır. Milletvekilleri buna inanır, inanırsa gider imzayı atar. Başımla beraber. Boş kağıda imza at, sonra milletin önüne 'anayasa' de. Mecliste ona 'Hayır' oyu veremeyen milletvekillerinin hem de en önde gelenlerinin önemli bir kısmı, yarın 16 Nisan'da, sandıkta 'Hayır' oyu verecektir." dedi.

Baykal, Merkez Osmangazi ilçesindeki Kent Meydanı'nda vatandaşlara hitap etti.

Günün siyaset konuşma günü değil, devlet ve milleti konuşma günü olduğunu, Türkiye'yi konuşmak için Bursa'ya geldiğini belirten Deniz Baykal, herkesin anayasa değişikliğinin nereden çıktığını anlamaya çalıştığını savundu.

Baykal, "Bu anayasa, tabanın mı, yoksa tavanın mı derdidir? Milletin yeterince derdi var. 'Anayasa' diye her şeyi bıraktık, bütün millet anayasa için ayakta. Neye dayandığı belli değil, hiçbir izahat yok. Bir kazanda kırk yıl kaynatsan kaynamaz zannedilen iki kişi, 'anayasa' diye birbirlerine bir sarıldı, biz de şaştık kaldık." diye konuştu.

Deniz Baykal, anayasa değişikliğine ilişkin bazı söylemlerin inandırıcı olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı, 'Bunu benim kendi şahsi talebim için yaptığıma inanmayı şerefsizlik sayarım' dedi. Sayın Cumhurbaşkanı bunu şahsi meselesi olarak yapmıyorsa, tavsiyem kendisi siyaseti bırakıncaya kadar buna girmesin. Bu, daha sonra düşünülsün. Niye daha 2019'da yürürlüğe girecek anayasanın 2 maddesi, biri parti genel başkanı olmayı imkanını ona veren madde, ikincisi Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunu tanzim etmeyi öngören madde, hemen mayıs ayında yürürlüğe sokulacak."

Milletin her söylenene inandığı dönemlerin çoktan geçtiğini anlatan Baykal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Anayasa, önümüze geldi. Nasıl geldi? Ben baktım, altında imza sahibi arkadaşlar var, onlara sorduk. 'Sen bir anlatsana bu anayasayı, neden böyle bir anayasa önerdin' dedik. 'Vallahi benim haberim yok, ben boş kağıda imza attım' dedi. Şimdi düşünün, her şeyi bırakın sizin oy vermeniz istenen yasa, onu teklif ettiği söylenen kişilerin bile boş kağıda imza atarak sorumluluğunu üstlendikleri bir anayasa. Olur mu böyle bir şey? Kendine güvenen bir insan projesini millete söyler. Millet tartışır. Milletvekilleri buna inanır, inanırsa gider imzayı atar. Başımla beraber. Boş kağıda imza at, sonra milletin önüne 'anayasa' de. Mecliste ona 'Hayır' oyu veremeyen milletvekillerinin hem de en önde gelenlerinin önemli bir kısmı, yarın 16 Nisan'da, sandıkta 'Hayır' oyu verecektir."

Baykal, 2010'da gerçekleştirilen referandumun sonucunun 15 Temmuz'daki hain darbe girişimine yol açtığını öne sürerek, 16 Nisan'da sandıktan "Hayır" çıkması gerektiğini, çıkarsa 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı coşkuyla kutlayacaklarını açıkladı.

AA

Türkiye Haberleri

Yollarda Tehlike Kol Geziyor! Kime Neden Ceza Yazıldı? İşte Cevabı
Ekmek Tüketiminde Dünya Şampiyonu: Türkiye!
Hakkari'de son depremler 7 büyüklüğünde depreme işaret ediyor