İSTANBUL (AA) - SUHEYB KALALVE - Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Hamas'ın Türk hükümetiyle olan ayrıcalıklı ve güçlü ilişkilerinin Türkiye'nin Filistin davasına verdiği önemi ortaya koyduğunu söyledi.
Ebu Zuhri, AA muhabirine verdiği mülakatta, "Hamas'ın Türkiye ile güçlü ilişkileri bulunuyor. Bu güçlü ilişki, Türkiye'nin Filistin davasına verdiği önemi ortaya koyuyor. Biz, Hamas ile Türk yönetimi arasındaki son derece özel bu ilişkiyle gurur duyuyoruz." dedi.
Filistin uzlaşısının başarıyla tamamlanmasında Türkiye'nin büyük çaba sarf ettiğini belirten Ebu Zuhri, "Mısır'ın başkenti Kahire'de uzlaşı anlaşmasının imzalanmasının ardından Türkiye'de bir toplantı düzenlenerek anlaşmanın içeriğiyle ilgili bilgi verildi. Türkiye, Filistin uzlaşısının başarıya ulaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi." diye konuştu.
Ebu Zuhri, Filistin halkına siyasi ve mali açıdan destek sağlayan, Filistin yönetimi ve Hamas'la güçlü ilişkiler içinde olan Türkiye'nin, Batı Şeria ve Gazze'de hizmet ve kalkınma alanlarında pek çok projeyi finanse ettiğini, Filistinli öğrencilere burs verdiğini aktardı.
- Filistin'deki ulusal uzlaşı
Filistin'deki ulusal uzlaşıya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ebu Zuhri, Hamas'ın uzlaşının başarıya ulaşmasına büyük önem verdiğini, son ana dek başarıya ulaşması, bölünmüşlüğün sona ermesi ve birliğin sağlanmasında ısrarcı olacağını ifade etti.
Ebu Zuhri, "Hamas, slogan aşamasından pratiğe dökme aşamasına geçti. Uzlaşı hükümeti Gazze'deki tüm bakanlık ve sınır kapılarının idaresini teslim aldı. Hükümetin de sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Sonuçta hükümet Gazze'den de sorumlu. Hamas'ın sivil görevler konusunda bir sorumluluğu kalmadı." ifadelerini kullandı.
- "İşgal sona erene dek silah taşımaya devam edeceğiz"
Filistin yönetiminden Gazze'ye dayattığı yaptırımları kaldırmasını talep eden Ebu Zuhri, şunları kaydetti:
"Uzlaşı anlaşmasında Batı Şeria'dan Gazze'ye güvenlik heyeti gönderilmesi öngörülüyor. Ancak şu ana kadar böyle bir şey olmadı. Hükümete ayrımcılık yapmama ve uzlaşı anlaşmasında geçen konuları hayata geçirme çağrısında bulunuyoruz. Bu çabaların bizi daha ileriye götüreceğine inanıyoruz. Uzlaşının başarıya ulaşması konusunda ulusal bir ittifak sağlanmış durumda. Ancak bu noktada hükümetin büyük sorumluluğu var. Anlaşmanın hayata geçirilmesi için çalışması gerek."
Hamas'ın silahlı direnişe olan bağlılığına dikkati çeken Ebu Zuhri, "Silah, işgalci İsrail'in varlığı ile alakalı. Filistin yönetimindeki bazı yetkililer de tek bir silah bile bulunmasının uzlaşıya aykırı olduğunu söylüyor. Silah bizim için mukaddes ve tüm toplumun üzerinde anlaştığı bir şey. Filistin topraklarındaki işgal sona erene dek silah taşımaya devam edeceğiz." dedi.
- Hamas ile İran arasındaki ilişkiler
Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri'nin geçen ay gerçekleştirdiği İran ziyaretini değerlendiren Ebu Zuhri, Hamas-İran ilişkileri hakkında şunları söyledi:
"İlişkilerde büyük bir sıçrama yaşandı. İki taraf da Filistin halkına fayda sağlayacak olan ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda istekli. Tahran açık bir şekilde Filistin direnişine destek verdiğini ifade ediyor. Bu, bizim için önemli bir şey. Bizim kapılarımız tüm Arap ve İslam ülkelerine açık. Filistin davası, tüm Arap ve İslam dünyasının orak davası olduğu için tüm kapıları çalıyoruz."
Bazı Arap liderlerin, İsrailli yetkililerle gizli görüşmeler yaptığı iddialarına ilişkin ise Ebu Zuhri, şöyle konuştu:
"Bu gerçekten tehlikeli bir bilgi. Böyle bir tutumun derhal sona erdirilmesi çağrısında bulunuyoruz. Arap dünyasının tutumunun Filistin halkının haklarıyla uyumlu olması gerektiğini vurguluyoruz. Arap ülkeleriyle işgalciler arasında yapılacak herhangi bir normalleşme bizim davamızı olumsuz etkileyecektir."
Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Aruri başkanlığındaki Hamas heyeti, geçen ay gerçekleştirdiği İran ziyareti kapsamında Meclis Başkanı Ali Laricani ve İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti ile Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Amiral Ali Şemhani ile görüşmüştü. Görüşmeler Hamas'ın İran ile ilişkilerini iyileştirmesi şeklinde yorumlanmıştı.
Hamas ve Fetih heyetleri Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim'de, Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" imzalamıştı. Anlaşma kapsamında Hamas, 1 Kasım'da Gazze'deki sınır kapılarını Filistin yönetimine devretmişti.
Anlaşmayla Filistin Uzlaşı Hükümeti'nin en geç 1 Aralık'a kadar Gazze'deki tüm görevlerini Batı Şeria'da olduğu gibi yerine getirmesi planlanıyor.
AA