Hangi etliekmeği tercih ediyorsunuz? Eski tip kalın mı, yeni tip ince mi?

Konya'da 1200'lü yıllardan günümüze ulaşan etliekmek, Anadolu Selçuklu mutfağının vazgeçilmez bir parçası olarak tüketilmeye devam ediyor. Bu geleneksel lezzet, 800 yıldır yöresel mutfakta önemli bir yer tutuyor.

Konya'nın kadim lezzetlerinden biri olan etliekmek, 1200'lü yıllarda Kadınhanı ilçesinde bulunan Raziye Hatun Hanı'nda misafirlere ikram edilirdi. Anadolu Selçukluları dönemine dayanan bu lezzet, günümüzde de Konya'nın en çok tercih edilen yemeklerinden biri olmaya devam ediyor. Et, domates, biber ve soğandan oluşan bu geleneksel yemek, bölge halkı tarafından vazgeçilmez olarak görülüyor.

Eski ve Yeni Usul Etliekmek

Konya'da 50 yıllık etliekmek ustası Mustafa Ortaabacı, etliekmeğin tarihçesi hakkında bilgi vererek, "Ekmeğin tarihçesi 1200'lü yıllara dayanıyor. Kadınhanı ilçesinde misafirlere ikram edilen bu lezzet, zamanla Konya merkeze yayıldı. Babamdan ve dedemden öğrendiğim bilgilere göre, eski usul etliekmek mayalı 220 gram hamurdan, 20 santim genişliğinde ve 60 santim uzunluğunda olurdu. İçinde 100 gram et, 50 gram sebze yani domates, soğan ve biber bulunurdu" dedi. Ortaabacı, "Ancak günümüzde her bina altında bir fırın olduğu için eski usul etliekmek yapma imkanı azaldı. Eskiden saat 14.00'ten sonra etliekmek bulmak zordu, ama 1980'lerden sonra bu durum değişti. Şimdi etliekmek metrelik ince uzun olarak yapılmakta" diye ekledi.

Etliekmeğin Gereken Malzemeleri

Mustafa Ortaabacı, etliekmeğin hazırlanışına dair bilgiler vererek, "Sabah dükkanımızı açarız ve hava şartlarına göre hamurumuzu yoğururuz. Etliekmek, soğan, yeşil kapya biber ve domatesle yapılır. Örneğin, 1 kilo et, 300 gram soğan, 700 gram domates ve 300 gram biber kullanılır. Meşe odunu ile pişirildiğinde lezzeti daha da artar" şeklinde konuştu.

Eski Usul Tercih Ediliyor

Konya'nın geleneksel etliekmeğini beğenen Kenan Kara, "Eski tip etliekmek daha iyiydi. Şimdi hamurlar kalın olursa et fazla pişer ve eski usul lezzet kaybolur. Genelde eski tarzı tercih ediyorum" dedi. Muzaffer Usta ise, "Eski etliekmek, 1 metre uzunluğunda ve 20 santim genişliğinde olurdu. Şimdi ise etliekmek kıtır kıtır, cips gibi. Gerçek etliekmek doyurucu olmalı, bu yüzden eski tipini daha çok tercih ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Konya'nın köklü gastronomi kültürünün bir parçası olan etliekmek, tarihsel kökenleri ve geleneksel lezzetiyle, günümüzde de lezzet tutkunlarının beğenisini kazanıyor.

Yorum Yap
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haberleri

Altay'dan İsrail'e Sert Tepki: Bu utanç durumuna son verilmeli
Düğünlere Sivil Polis Denetimi
Akşehir'de Feci Kaza! BİM Kamyonu ile Patpat Çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
Konya’da Tramvay Kazası: Seferler Durduruldu
Kara kış geliyor! Meteorolojiden Konya'ya uyarı