Hasta çocukları okula göndermeyin

Soğuk havaların başlamasıyla birlikte salgın hastalıklarda artış yaşandı. Vatandaşlar soluğu sağlık merkezlerinde alırken Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener uyarılarda bulundu.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, sezonun başlamasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını, grip, nezle, RSV, Covid-19 ve korona virüsler dahil olmak üzere hepsinin birlikte ülke genelinde yaygın olarak görüldüğünü söyledi.

İnatçı öksürükler

Hastalık sürecinin bir süre daha devam edeceğini aktaran Şener, "Enfeksiyonlar Türkiye'ye geç giriş yaptı. Mart ayının sonuna kadar hatta bahar aylarının başına kadar dahi devam edebilir. Son zamanlarda en fazla duyduğumuz şikayet, özellikle okul çağındaki çocuklarda ve 65 yaş üstünde, üst solunum yolu enfeksiyonlarını atlatmalarına rağmen geçmeyen ve devam eden inatçı öksürükler. Çocukluk çağında geçmeyen inatçı, özellikle gece yatınca daha belli bir ortaya çıkan öksürükler varsa; çocuklarda viral üst solunum yolu enfeksiyonlardan sonra bakteriyel süper enfeksiyonlar sık gördüğümüz bir tablo" ifadelerini kullandı.

Özellikle bu çağdaki çocuklarda sinüzit, orta kulak iltihabı, farenjit, tonsillofarenjit ve pnömoni (zatürre) gibi tabloların sık görülebileceğini vurgulayan Şener, "Genelde eğer baş, boyun ağrısı ile birlikte yüz ağrısı, geniz akıntısı, özellikle yattığı zaman balgam çıkarmayan, sadece kuru öksürük varsa bunu öncelikle sinüzit açısından değerlendirmek lazım. Çünkü çocukluk çağında, özellikle okul çağında havaların da soğuk seyretmesi ile birlikte sinüslerin havalanması oldukça zorlanıyor, ödem oluşuyor ve ödemle birlikte de irritatif öksürükler meydana geliyor" diye konuştu.

"Kalıcı sağırlığa gidebilir"

Şener, çocuklarda kulak ve çene ağrısını dikkate almak gerektiğini, viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra orta kulak iltihaplarının da sık görülen bir tablo olduğunu, orta kulak iltihaplarında ise erken müdahale edilmezse, özellikle antibiyotikle kalıcı sağırlığa kadar gidebilen ağır tablolara sebep olabileceğini söyledi.

65 yaş üstündeki gruplarda ise tablonun biraz daha karmaşık olduğunu belirten Prof. Dr. Şener, şöyle konuştu:

"Bir sürü yandaş hastalık var. Devam eden öksürük, balgam, halsizlik, eklem ağrıları gibi tablolara da dikkat etmek gerekiyor. Bu bazen yaşlılarda ihmale de gelebiliyor. Çünkü yaşlılarımız zaten hepimizin bildiği gibi sık öksüren hasta grubunda. Çoğunlukla ihmal ediyorlar. Zatürre ile geç dönemde karşı karşıya kalınıyor. İyice akciğerde artık yer edilmiş ve rahatlıkla antibiyotik tedavisine de kolay yanıt vermeyen, bazen hastaneye yatış gerektiren, hatta bazı hastalarda da yoğun bakımda yatış gerektiren ağır akciğer iltihaplarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Özellikle 65 yaş üstü için de dikkat etmek gerekiyor. Bu hastalarda erken antibiyotik tedavisinin başlanması önemli. 3 günden daha uzun süre devam eden ateş varsa hastalar; çocuk olsun, okul çağında olsun, 65 yaş üstü olsun bir türlü iyileşemiyorsa, antibiyotik tedavisine başlamak için çekinmesin, hekime başvursun."

"Sınıfın mutlaka düzgün havalandırılması lazım"

Okul çağındaki çocuklarda dikkat edilmesi gereken durumlara da değinen Şener, "Okul çağındaki çocuklarda hasta olan kişilerin okula gitmemesi ideal olandır. Çünkü bütün toplumun maskeyle korunması dediğimiz kavram salgın döneminde çok test edildi. Maalesef istediğimiz oranda etkili olmadı. Eğer hasta çocuk okula gidecekse kapalı alandayken, sınıfın içindeyken cerrahi maskeyle, havalanmayı çok engellemeyen maskeyle oturması lazım. Teneffüslerde ise maskeyi rahatlıkla çıkarabilmelidir. Sınıflarda dikkat edeceğimiz durum ise 45 dakikalık eğitim sürenin sonucunda sınıfın mutlaka düzgün havalandırılması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Şener, 65 yaş üstü vatandaşların kapalı alanlara girerken maskeden vazgeçmemesi gerektiğine değinerek şunları kaydetti:

"Bu hastalarda viral enfeksiyonlar ağır seyrediyor ve hastaneye yatış, yoğun bakıma gidiş yolu daha kısa oluyor. Bu yaş grubundaki kişiler kapalı alana girerken, otobüse binerken, metrobüse binerken, asansöre binerken, 12-14 metrekareden daha dar bir alanda 3-4 kişiden daha fazla oturacaklarsa mutlaka maske takmaları gerekiyor. Evde oturdukları odayı mutlaka günde en az 2 kere; bir sabah bir akşam olmak üzere havalandırmaları gerekiyor. Onlar için maske şart."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Mide Şişkinliğiyle Baş Etmenin Doğal Yolları
Karesi'deki patlamada yaralanan 5 işçinin son durumu
Yeni yönetmelikle antibiyotik direncinin önüne geçilecek
Bebeklerin kilosunu anneleri belirliyor
Ağız Kanseri Erkeklerde Daha Sık Görülüyor: Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor