Hastanede öğrenerek rehabilite oluyorlar

Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Psikiyatri Servisi'ndeki hastalar, uygulanan, "iş uğraşı ve egzersiz terapisi" programıyla hem öğreniyor hem rehabilite oluyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İSMAİL HAKKI DEMİR - Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Psikiyatri Servisi'ndeki hastalar, "iş uğraşı ve egzersiz terapisi" programıyla hem öğreniyor hem rehabilite oluyor.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Necip Fazıl Şehir Hastanesinin ortaklaşa yürüttüğü programla, hastanenin psikiyatri servisindeki hastalar, ağır geçirdikleri dönemin ardından iş, beceri ve spor merkezine alınıyor. Görüşmelerin ardından kişisel gelişim ve becerilerine göre yönlendirilen hastaların tedavi süresi, "spor ve el işi"yle en aza indirilmeye çalışılıyor.

Hemşire ve usta öğreticilerin destekleriyle hayallerini el işlerine yansıtan hastalardan kimi ev kimi bebek kimi de araba yaparak tedavi süreçlerine öğrenerek katkı sağlıyor.

Necip Fazıl Şehir Hastanesi Yöneticisi Şemi Atilla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanede 3 yıldır uygulanan  "iş uğraşı ve egzersiz terapisi" programının başarıyla yürütüldüğünü söyledi.

Hastaların uygulanan spor ve el işi gibi programlardan oldukça faydalandığını gözlemlediklerini dile getiren Atilla, "15'in üzeride farklı kurs alanlarıyla bu çalışmalarımız devam etmekte. Hem hastalarımız hemde çalışanlarımız bu durumdan son derece memnun. Hastalarımız için bir nevi öğrenerek rehabilite oluyorlar diyebiliriz. Çünkü zihinlerdeki düşüncelere olumlu katkıları olmakta hemde kendi yeteneklerini biraz daha gelişmesine sebep olmakta" diye konuştu.

- "Özgüvenleri artmaktadır"

Hastanenin Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Nuri Öksüz ise hastalara uygulanan iş ve uğraşı programlarıyla onların davranışlarını değiştirmeye çalıştıklarını belirtti.

Hastaların davranıştan başlayan bir zihinsel rahatlama sağlandığını aktaran Öksüz, hastaların kendi bedeninde olan dikkatini ve ilgisini dış dünyaya çektiklerini ifade etti.

Yapılan çok çeşitli etkinliklerle hastaların bundan da oldukça fayda gördüğünü vurgulayan Öksüz, "İşin sonunda da kendi yaptıklarıyla da kendilerine olan öz saygıları ve özgüvenleri artmaktadır. Genel depresif gruplarda özbenlik saygıları azaldığı için bunları yaptıktan sonra özgüvenleri de artmaktadır. Bu çalışmalardan biz çok memnunuz, hastalarımız da memnun" dedi.

- "Ölü olarak geldim şimdi yeniden doğmuş gibiyim"

Hastanede tedavi görenlerden Selma Okur da yaşama belirtisi olmayan bir kişi olarak geldiği hastanede, yaşamanın çok güzel bir şey olduğunun farkına vardığını söyledi.

Hastanede sağlanan imkanlarla öğrenerek rehabilite olmaya çalıştıklarını ifade eden Okur, şunları kaydetti:

"Günlerimiz güzel geçiyor. Hastaneden çok memnunuz. Ben buraya bir ölü gibi geldim. Hiç bir yaşama belirtim yoktu. Ama şuan yaşamanın çok güzel bir şey olduğunu anladım. Hastanede yaşadığımı anladım. Ölü olarak geldim şimdi yeniden doğmuş gibiyim. Burada hayat çok güzel. Burada yaptığımız işler bizim pozitif düşünmemizi sağlıyor. Bizi kafamızdaki bazı sorunlardan uzaklaştırıyor. Kendimizi daha iyi hissediyoruz."

1 aydan beridir hastanede olduğunu ifade eden Okur, el işi yapıp ve hemşirelerin de ilgisiyle iyileştiğini belirterek "Hayat gerçekten yaşamaya değermiş diyorum" şeklinde konuştu.

Hüsne Bilibil de hastanede yapılan uygulamaların faydasını gördüklerini, kendilerini geldiklerini söyledi.

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri