Konya Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ce 7,6 büyüklüğündeki yıkıcı depremlerin ardından tüm imkanlarını seferber etti. Deprem felaketinin hemen ardından Hatay’a giderek arama kurtarma, mobil mutfak, ekmek fırını, mobil haberleşme, temiz su temini, enerji ihtiyacı, yardımların koordinasyonu gibi hizmetleri yerine getiren Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay’da sağlıklı içme ve kullanma suyu ihtiyacına çözümler üretiyor.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, depremden hasar gören Hatay'daki HATSU altyapısını yerli ve milli ilk Coğrafi Bilgi Sistemi KOSKİ CBS’ye entegre edildiğini belirterek, kentteki temiz su ve kanalizasyon hatlarındaki sorunlara daha hızlı müdahale edeceklerini açıkladı.
Başkanı Uğur İbrahim Altay, şunları söyledi: Konya Büyükşehir Belediyemizin yerli ve milli ilk Coğrafi Bilgi Sistemi olan KOSKİ CBS’ye Hatay HATSU altyapısını entegre ettik. Hatay’ın temiz su ve kanalizasyon hatlarını dijital ortamda takip etmeye başladık. Daha hızlı müdahale edeceğiz ve kurumlarımızla paylaşacağız.
Konya Büyükşehir Belediyesi, iki büyük depremin yaşandığı Hatay’da sağlıklı içme ve kullanma suyu ihtiyacına çözüm üretiyor.
Depremin ilk gününden itibaren ekiplerini afet bölgesine sevk eden Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya ilçe belediyeleri ile birlikte Hatay’da 630 araç, 2.051 personel ve 134 jeneratörle çalışmalarını sürdürüyor.
Başkan Altay, “Hatay’ın su sorununu çözmek için KOSKİ ekiplerimiz çalışmalar yapıyor. Yer altı sisteminde patlakları tek tek belirleyip onarıyoruz. İçme suyu isale hatları, içme suyu şebekesi ve içme suyu tesislerinin bakımı ve onarımı için gayret ediyoruz. Hatay’a etap etap su veriyoruz. Suyu olmayan mahalleler için çalışmalarımız devam ediyor. Şartlar zor ama başaracağız Allah’ın izniyle. Hatay'a ilk gelen ekip olduk. Konya belediyelerimiz, STK'larımız, devlet kurumlarımız iyi organize olduk. Hamdolsun.” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ise, bölgeye intikal eder etmez ilk iş olarak HATSU yetkilileriyle irtibata geçerek şebeke kaynaklarının nereler olduğunu tespit ettiklerini ifade etti.
Şehir merkezinde ve civarda elektrik enerjisi olmaması dolayısıyla pompa istasyonlarında gerekli operasyonları yaparak jeneratörler aracılığıyla pompaları çalıştırdıklarını ve Hatay’ın ana terfi hattına su basarak besleme deposuna suyu intikal ettirdiklerini ifade eden Demir, “Bir taraftan da arıtma tesisleri tarafından gelen isale hattının çalıştırılması kısmına girdik. Orada da enerji olmadığı için bypass ile çalıştırma mecburiyeti doğdu. Ancak bu suyu verince şebekede meydana gelen büyük arızalar vardı. Bu arızalar da ekiplerimiz tarafından giderilerek bugün itibariyle Hatay ilinin depolarına suyu vermiş olduk. Ancak şebekeye suyu veremiyoruz. Sebebi, şehirde büyük yıkımın oluşması nedeniyle enkaz çalışma alanlarındaki zeminde meydana getirecek olan gevşeme daha büyük facialara yol açabilir. Bundan dolayı şehrin iç kesimlerine su veremiyoruz. Asıl hedefimiz, Hatay ilinin şehir şebekesinin çalıştırılması. Şu anda ekiplerimizle burada yoğun bir şekilde çalışma yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta içerisinde şehirde suyu vermiş olacağız. Allah böyle faciaları ülkemize ve milletimize bir daha yaşatmasın.” ifadelerini kullandı.