HATAY (AA) - Hatay'da 1932-1939 yılları arasında yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan ancak yurt dışına kaçırılan 55 mozaik eserin kopyası "Mozaik Anavatanında" projesi kapsamında sergilendi.
Antakya Kültür Merkezinde açılan sergide, Hatay Valiliği koordinasyonunda Antakya Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından düzenlenen proje kapsamında, 43 kursiyerin 5 ayda hazırladığı 55 mozaik yer aldı.
Sergilenen mozaiklerin üzerinde, eski dönemlere ait insan ve hayvan figürleri ile yazılar dikkati çekti.
Antakya Kaymakamı Eflatun Can Tortop, yaptığı konuşmada, kentin en önemli değerlerinden olan mozaik sanatının "Mozaik Anavatanında" projesi sayesinde yeniden hayat bulduğunu söyledi.
Kentin tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve moziklerin bu anlamda önemli olduğunu vurgulayan Tortop, "1932-1939 yılları arasında Hatay'ın anavatana katılmadan önceki yıllarında yapılan kazılarda, Hatay mozaikleri Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa başta olmak üzere çeşitli ülkelere ne yazık ki kaçırılmıştır. Bu tarz eserlerin ait oldukları topraklarda yaşatılması gerektiğine inandığımız için projemizin adı da 'Mozaik Anavatanında' oldu. Gönül ister ki bu eserler ait oldukları topraklara en kısa zamanda tekrar geri gelsin."
Tortop, proje sayesinde mozaikte usta adaylarını yetiştirdiklerini, aynı zamanda mozaik sanatında bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma adına da önemli bir çalışma yaptıklarını dile getirdi.
Sergi, yarın akşama kadar gezilebilecek.
AA