Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasar gören gastronomi şehri Hatay, yaralarını sararken kültürel değerlerini de koruma altına alıyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın göreve başlamasıyla başlatılan ihya süreci, kentin gastronomi kültürüne de uzandı. Bu süreçte Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt’ün liderliğinde bölgeye özgü lezzetlerin tescili için çalışmalar yürütüldü.
Antakya simidi, Belen tava, Antakya külçesi, Hatay zahter salatası, Hatay tel kadayıfı ve Hatay tandır kahkesi Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Bu lezzetler, Antakya Gastronomi Çarşısı'nda düzenlenen özel bir programla tanıtıldı.
Coğrafi İşaretli Ürün Sayısı 2024'te 124'e Çıkacak
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, tescil bekleyen başvurularla birlikte coğrafi işaretli ürün sayısını 124’e çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Mevcut 25 olan coğrafi işaret sayımızı 37'ye çıkarmış bulunuyoruz. Önümüzdeki yıl bu zamanlarda, tescil bekleyen başvurularımızın da tamamlanmasıyla 124 coğrafi işaretli ürüne ulaşacağız. Bu sayı ile Türkiye’de zirveye oturmayı hedefliyoruz" dedi.
Hatay’ın Zengin Gastronomi Mirası Ayağa Kalkıyor
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ise Hatay’ın gastronomisinin binlerce yıllık bir geçmişe dayandığını vurguladı. 600'den fazla lezzeti barındıran Hatay mutfağının, şehrin yeniden ayağa kalkmasında büyük rol oynadığını belirten Öntürk, "Depremin ardından yıkılmış bir şehirde hem fiziki hem de kültürel ayağa kalkış için mücadele ediyoruz. Bu çalışmalar, şehrimizin tarihi, kültürü ve esnaflarımız için büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
Hatay, Coğrafi İşaretli Ürünlerde Türkiye'de Zirvede
Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt ise, "Göreve başladığımızda 25 olan coğrafi işaretli ürün sayısını 37'ye çıkardık. 87 yeni başvuru ile de Hatay, 2023 ve 2024 yıllarında Türk Patent ve Marka Tescil Kurumu’na göre Türkiye’de birinci sırada yer aldı. Amacımız, Hatay’ın simgesel ürünlerini tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaktır" dedi.