TEKİRDAĞ (AA) - 52. Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali kapsamında kurulan fuarda Hatay'ın ipek dokuma sanatı da tanıtılıyor.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festival için Süleymanpaşa Sahil Dolgu Alanda kurulan fuara, Türkiye'nin dört bir yanından geleneksel el sanatlarının son temsilcileri davet edildi.
İpek dokuyan ve Hatay'dan gelen Yılmaz Büyükaşık, geçmişi çok eskilere dayanan ve unutulmak üzere olan ipek dokuma sanatını kendisine tahsis edilen stantta sergiliyor.
Fuarda gazetecilere açıklama yapan Büyükaşık, festivale, Hatay'ın meşhur ipek dokuma sanatını tanıtmak için geldiklerini anlattı.
İpek üretimi ve dokumacılığının zor günlerden geçtiğini ifade eden Büyükaşık, "Babamız 84 yaşında, 7 yaşında bu işi esinlenerek yapmaya başlamış. Bizden başka bu işi yapan kalmadı. Gerçekten zor ve meşakkatli ama çok zevkli bir meslek. Biz de öğrendik bırakamıyoruz, elimizden geldikçe bu mesleği ilerletmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
Etkinlikte farklı yörelere ait bir çok geleneksel el sanatının tanıtımının yapıldığını anlatan Büyükaşık, kendilerinin de yaklaşık 150 yıllık dokuma modeli olan bir tezgah ile fular, şal, peştemal, kravat ve giyimlik ürünleri dokuyarak sergilediklerini belirtti.
- Koza Birliğin destekleri ipekçiliği ayakta tutuyor
Büyükaşık, ipek denilince akla ilk Bursa'nın geldiğini ancak 30 yıl öncesine kadar ipek üretenlerin bu işi bıraktıklarını ifade ederek, Koza Birlik'in destekleriyle ipek böceği yetiştiriciliğinin artmasıyla dokumacılığın da önünün açıldığını söyledi.
Koza Birlik ile iş birliği yaptıklarını anlatan Büyükaşık, "Koza Birlik bize tohumu temin ediyor, biz de köylerde dağıtıyoruz. Kozamızı köylüler dut yaprağıyla besledikten sonra, o ipeği alıp babamızla beraber çekip el tezgahlarında çok farklı ürünler üretip ve bu işin devamlı olmasına gayret ediyoruz." ifadelerini kullandı.
AA