Hataylı ayakkabı ustaları "markalaşmak" istiyor

Hatay Ayakkabıcılar Odası Başkanı Oral: - "Şu anda, bilinen markaların yüzde 80'ine fason ayakkabı yapıyoruz. En büyük sıkıntımız kendi içimizden markaların çıkmaması"

HATAY (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - Ünlü firmalar için yaptıkları fason üretimle erkek ayakkabısı ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Hataylı ayakkabı ustaları artık kendi markalarıyla piyasada söz sahibi olmak istiyor.

Hatay Ayakkabıcılar Odası Başkanı Gökhan Oral AA muhabirine, 300 civarında imalathanenin bulunduğu kentte ayakkabıcılık sektörünün çok önemli olduğunu ve 15 bin civarında kişinin sektörde istihdam edildiğini söyledi.

Kentte ürettikleri ayakkabıları Türkiye'nin hemen hemen her iline gönderdiklerini anlatan Oral, "Türkiye'nin erkek ayakkabısı ihtiyacının yüzde 35'ini Hatay'daki imalathaneler karşılıyor." iddiasında bulundu.

Düşük fiyata çok mal üreterek birçok firmaya ayakkabı sattıklarını dile getiren Oral, "Şu anda bilinen markaların yüzde 80'ine fason ayakkabı yapıyoruz. En büyük sıkıntımız ise kendi içimizden markaların çıkmaması." dedi.

Hatay'da kurulması planlanan Antakya Ayakkabıcılar İhtisas Küçük Sanayi Sitesinin bir an önce hayata geçirilmesi için çalıştıklarını belirten Oral, şöyle devam etti:

"Bu sayede güzel mekanlara kavuşup kendi içimizden marka çıkarabileceğiz ve kentimizin adını ulusal ve uluslararası alanda ayakkabıcılıkla daha çok duyuracağız. Yurt dışına Hatay'dan direkt ihracatımız yok. İstanbul firmaları üzerinden Ortadoğu'nun hemen hemen her ülkesine, ayrıca İtalya ve Yunanistan'a Hatay ayakkabısı gidiyor. Firmalarımız kurumsallaşmadığı için başka firmalar üzerinden diğer ülkelere ihracat yapılıyor."

- Ortak kullanım atölyesinde ara elemanı yetiştirilecek

Günyazı mevkisinde 210 dönüm alan üzerine kurulacak, 183 işletmenin yer alacağı Antakya Ayakkabıcılar İhtisas Küçük Sanayi Sitesinin projesinin hazır olduğunu ve onay çıkması durumunda kısa süre içinde çalışmalara başlanacağını vurgulayan Oral, burası sayesinde kentteki ayakkabıcılığın daha üst seviyelere geleceğini, tanıtımının artacağını dile getirdi.

Oral, sitede ayakkabıcılar için hemen her ayrıntının düşünüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Burada sektörde çalışanlar için işletmelerin yanı sıra spor yapabilecekleri, dinlenebilecekleri sosyal alanlar yer alacak. Ayrıca site içinde 10 dönüm üzerine ortak kullanım atölyesi oluşturacağız. Burada hem sektör için büyük sıkıntı olan ara elemanı yetiştireceğiz hem de küçük ölçekli işletmelerin burada ayakkabı üretimini sağlayacağız. Ayrıca burada 150 kadına da istihdam sağlayacağız. Buranın hayata geçmesiyle hem sektörde kendi markalarımızı oluşturacağız hem de ulusal ve uluslararası alanda tanıtımı artırarak şehrimize daha çok katma değer kazandırmış olacağız."

AA

Gündem Haberleri

Hesabı ödememek için yemeğine saç koyan turist kameraya yakalandı
THY'nin uçağını su dökerek uğurladılar
İdlib'deki Gerginlik Tırmanıyor: Saldırılar Sivilleri Hedef Alıyor
Terörle mücadelede son durum
Adalet Bakanlığı'ndan Abdullah Öcalan Açıklaması