Hataylı bıçakçılar bayramı erken yaşıyor

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Hatay'da bıçak satıcıları ve atölyelerinde çalışan ustalar, artan siparişlerini yetiştirmek için yoğun mesai harcıyor- Bıçak ustası Mazmanoğlu: - ''Üretimimiz ve talepler arttı. Üretimimiz iki katına çıktı''- ''Vatanda

HATAY (AA) - SALİM TAŞ - Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Hatay'da bıçak satıcıları ve atölyelerinde çalışan ustalar, artan siparişleri yetiştirmek için yoğun mesai harcıyor.

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlar, kurban kesiminde kullanacakları satır ve bıçakları biletmek veya bıçak satın almak için dükkanlarda yoğunluk oluşturuyor.

Taleplere yetişmeye çalışan bıçakçılar ise işlerin açılmasıyla adeta bayramı erken yaşamaya başladı.

Hatay'ın tarihi Uzun Çarşısı'nda bıçak satıcılığı yapan Necati Mazmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada baba mesleği olan bıçakçılığı 28 yıldır ağabeyiyle birlikte sürdürdüklerini belirtti.

Bıçak, şiş, satır ve et kıyma makinelerini kendilerinin ürettiğini ifade eden Mazmanoğlu, el yapımı bu ürünlerin paslanmaz çelikten olduğunu kaydetti. Mazmanoğlu, satışları genellikle iç piyasaya yönelik gerçekleştirdiklerini söyledi.

-"Çin malı bıçaklardan sakının"

Mazmanoğlu, bıçak satın almak ve biletmek isteyen vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu:

''Bıçaklarını bilemek isteyen insanların uzman kişilere biletmelerini isteriz. Rastgele kişilere bıçaklarını biletmesinler. Çünkü bıçaklar iyi bilenmediği için kurbanı kesmeye çalıştıklarında kurbana eziyet oluyor. Çin malı bıçaklardan sakının, bıçaklarının ağzı kalın olduğu için balta gibidir. Gösterişi güzel ancak beş kuruş etmez ve iyi kesmez.''

Kurban Bayramı dolayısıyla işlerinin iki kat arttığını, yaklaşık 400 bıçak ürettiklerini belirten Mazmanoğlu, bıçakları 2-15 lira arasında değişen fiyatlarla sattıklarını söyledi.

-''Bıçağın süsüne değil kalitesine dikkat etsinler''

Necati Mazmanoğlu'nun kardeşi Necmi Mazmanoğlu da Kurban Bayramı öncesi işlerindeki hareketlilikten dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Babalarından öğrendikleri sanatı sürdürdüklerini ve yeni nesile aktarmak istediklerini ifade eden Necmi Mazmanoğlu, şöyle konuştu:

''Yeni neslin bu mesleği yapıp yapmayacağını bilmiyoruz. Biz elimizden geldiğince baba mesleğini devam ettirmek için uğraşıyoruz. Bıçaklarımız el yapımıdır. Makineleşmeyi düşünmedik. Çünkü babamızdan böyle gördük ve öyle devam etmek istiyoruz. Kurban Bayramı yaklaşıyor. Üretimimiz ve talepler arttı. Şükürler olsun bayramın bize faydası oluyor. Üretimimiz iki katına çıktı. Eskiden kalifiye ustalarımız vardı, şimdilerde artık yok. O da kalmayınca biz elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz.

Vatandaşlarımızdan isteğimiz, bıçakları Kurban Bayramı'na en fazla bir hafta kalana kadar biletmeye getirsinler. Bayram geldiğinde telaşla bıçaklarını getiriyorlar, yoğunluktan iyi bilenmiyor. Vatandaşlarımız bıçağın süsüne değil kalitesine dikkat etsinler. Süsüne bakarak alıyorlar, icabında kesmiyor.''

AA

Gündem Haberleri

Medical Park Hastaneleri Ferdi Tayfur’un ölüm sebebini açıkladı
Konya Konserinde Büyük Kaza Yaşanmıştı: Arabeskin Efsanesi Ferdi Tayfur Hayatını Kaybetti
‘İmam Hatipli Olmak’ temalı kısa film yarışmasının birincisi belli oldu
FETÖ'nün Almanya kalesi sarsıntıda
Yeni yılın ilk vergisini ödeyenlere sürpriz