Hattuşa'nın UNESCO dünya mirası listesine girişinin 30. yılı

AK Parti Çorum Milletvekili Kurt:- "Hattuşa'nın dünya mirası listesine girişinin 30. yılı etkinliklerimizin finalini bu kültür cennetinde yapmaya karar verdik. Biz bir yıldır düzenlediğimiz kutlamalarla farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz"

PARİS (AA) - AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, 30 yıldır UNESCO dünya kültür mirası listesinde olan Hattuşa'yı bütün dünyada tanıttıkların belirterek "Hattuşa'nın dünya mirası listesine girişinin 30. yılı etkinliklerimizin finalini bu kültür cennetinde yapmaya karar verdik. Biz bir yıldır düzenlediğimiz kutlamalarla farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz." dedi.

Paris Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinde düzenlenen "Hitit başkenti Hattuşa" adlı konferansa Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer, OECD Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdem Başçı ve çok sayıda davetli katıldı.

Hititolog Dr. Hatice Gonnet Bağana ve Bilkent Üniversitesi Mehmet Kalpaklı'nın verdiği konferans sonrası AA muhabirine konuşan Kurt, Hattuşa'nın kültür mirası listesine girişinin 30. yılında şehrin tanıtımında gelinen noktayı değerlendirdi.

Hattuşa'yla ilgili tanıtım çalışmalarında Türkiye ve dünyadan yoğun ilgiyle karşılaştıklarına işaret eden Kurt, "Hattuşa'nın UNESCO dünya mirası listesine girişinin 30. yılı etkinliklerimizin finalini bu kültür cennetinde yapmaya karar verdik. Hattuşa'nın çivi tabletlerinin dünya mirası listesine girişinin 15. yılı. Biz bir yıldır düzenlendiğimiz kutlamalarla farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Kurt, ilçede düzenlenen kültür etkinlikleriyle toplumun her kesimine ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen "Kültür Bakanlığımızın Harem Balesi başta olmak üzere faaliyetlerini gençlerimizle buluşturduk. Kadın kooperatiflerimize el emeği sergileri açtık. Büyükelçilerimize şehrimizi gezdirip Çorum mutfağını tanıttık." ifadelerini kullandı.

UNESCO Genel Kurulunda 13 Temmuz’da düzenledikleri faaliyetleri hatırlatan Kurt sözlerine şöyle devam etti:

"UNESCO oturumuna bir aday olarak değil, miras alanı sahibi olarak katıldık. Bu kapsamda sergiler de düzenledik. Hitit ekmeğimizi, çorum leblebisini ve geleneksel kıyafetlerimizin defilesini düzenledik. Yabancı katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştık."

Karekod uygulamasıyla turizme katkı sağladıklarını vurgulayan Kurt, "Ankara başta olmak üzere birkaç büyükşehirde otobüs duraklarında karekod uygulaması başlattık. Karakodu cep telefonlara okuttuktan sonra ücretsiz indirilen uygulamayla üç boyutlu olarak Hattuşa’da seyahat edebiliyorsunuz. Bu, orada olma isteğinizi arttırıyor ve turizme çok katkısı oluyor." diye konuştu.

Hitit İmparatorluğuna MÖ 17. ile 13. yüzyıllar arasında başkentlik yapan Hattuşa, MÖ 1280'de Hititler ile Mısırlılar arasında yapılan ve tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması'nın da imzalandığı şehir olarak biliniyor. Hattuşa şehri 1986 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmişti.

AA

Gündem Haberleri

NöroGenesis Projesi Tamamlandı: Yeni Nesil Yetkinlikler Kazanıldı
Poşet 50 kuruş oldu
Kapadokya geceye hazır: Kuş uçurtulmayacak
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, Genel Sekreterlik oldu
Yurt dışına Çıkış Harcı Uygulama Genel Tebliği Resmi Gazete’de