Hayat sınavdır!

Prof. Dr. Ali Akpınar

Yüce Yaratıcı, bizleri sınamak için gönderdi bu dünyaya. Hangimizin iyi-kötü hareket edeceğini ortaya koymak, bunu bizlere göstermek için sınamaktadır. Yüce Rabbimizin bizleri tabi tuttuğu bu büyük sınavın yanında, dünya ile ilgili başka sınavlar da devam etmektedir. Aslında, her sınav büyük sınavı bize hatırlatmaktadır. Ne hazin ki çoğu zaman bunun tersi olmakta, sınav maratonu içerisinde ömrümüzü tüketirken, asıl büyük sınavı unutmakta yahut onu geri plana atmaktayız.

İşte bu sınavlardan birini geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirdik. Diyanet Personeline yönelik bir sınavdı bu. Diyanet İşlerinin kendi bünyesinde çeşitli hizmet alanlarında istihdam etmek için elemanları belirlerken uyguladığı yeterlik sınavına hazırlık mahiyetinde bir deneme sınavı idi. Bu ve benzeri sınavlar dünyevî makamlar için yapılsa da aslında dini temel bilgilerden sınandığımız için, sınavın uhrevî boyutu ve büyük sınavla ilgisi de var.

Binden fazla din gönüllüsünün katıldığı bu sınav Türkiye’mizde ilk defa Konya’mızda gerçekleştirildi. Sınavda katılımcılara Akaid, Tefsir, Fıkıh, Hadis, Tecvid ve İslam Tarihi alanında yüz soru soruldu. Sorular, alanlarında uzman bir ekip tarafından hazırlandı. Sınava Konya ve ilçelerinden 1100 kişi katıldı. Bunlar Kur’ân Kursu hocalığı, imam hatiplik ve müezzinlik görevi için katılan kimselerdi. Kitap Dünyası-Diyanetsen işbirliği ile Konya Merkez İmam Hatip lisesinde gerçekleştirilen sınav sonucunda yüz sorudan 86’sını doğru cevaplayarak birinci gelen bir kişi Umre ödülünü hak etti. İlk ona girerek Elmalılı’nın Tefsirini kazananlar ise 74 ile 82 soruyu doğru çözen arkadaşlarımızdı. Hepsini tebrik ediyor, asıl sınavda ve çok daha önemlisi Büyük Sınavda başarılı olmalarını temenni ediyoruz.

Gerçekleştirilen bu deneme sınavının temelini yine Kitap Dünyasının Konya merkezde hazırlatıp yayınladığı Yeterlik Hazırlık Kitabı ve Soru Bankası kitapları oluşturmuştur. Bu çalışmaların ilki kısa zamanda 16. Baskısını yaparak büyük bir teveccühe mazhar olmuştur. Tabi ki bu da Konya’mız için güzel bir sonuçtur. Bizim de acizane içerisinde olduğumuz bu çalışmalarda basım hataları yanında kaynaklarımızda yer alan bir kısım farklı görüş ve tanımlar sebebiyle bazı düzeltmeler yapılabilmekte ve bunlar her baskıda olabilmektedir. Bu da haklı olarak bazı kardeşlerimizin tepkisini çekmektedir.

Burada, yapılan bu çalışmaların, alanında önemli bir boşluğu doldurduğunu öncelikle söylemek durumundayız. İlk olması hasebiyle de bu kabil düzeltmelerin olması kaçınılmazdır. Bu çalışma bize, dinî konularda piyasada mevcut yayınlardaki farklı görüş ve bilgilerin farklılık arz ettiğini bunların her zaman tashihe ve güncelleştirmeye ihtiyaç duyurduğunu da gösterdi ki bu konuda Diyanetimiz başta olmak üzere diğer yetkililere büyük görev ve sorumluluk düştüğünü belirtmek isteriz. Şöyle ki:

Zekatın şartlarında biri de Nisab miktarı mala sahip olmaktır. Nisap miktarı kadim eserlerimizde yirmi miskal altın yahut ikiyüz dirhem gümüş olarak belirlenmiştir. Bugün dirhem ve miskal ölçüleri kullanılmadığından, bunlar bazı kriterler baz alınarak günümüz ölçülerine uyarlanmıştır. Ancak verilen bu ölçülerde de farklılıklar vardır. Sözgelimi Fikri Yavuz ilmihalinde 20 miskal 96 gr; 200 dirhem 640 gram olarak belirlenmiştir. (s, 240) Diyanet Vakfı (I, 441) ve Diyanet İlmihallerinde ise 20 miskal 80.18 gr, 200 dirhem ise 561.2 gr olarak belirlenmiştir. Yeni İstanbul müftüsünün de yazarları arasında bulunduğu ilmihalde bu oran son hesaplamalara göre 85 gr olarak açıklanmıştır. Görüldüğü üzere yeni gelişmeler bu rakamların belirlenmesinde etkili olmaktadır.

Tabi ki ilim adamları bu son gelişmeleri takip etmeli, yetkililer de bu konularda kamuoyunu bilgilendirmelidirler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.