Hayatını "organ bağışı" için adadı

Beyin ölümü gerçekleşen annesinin ve kardeşinin organlarını bağışlayarak 12 kişinin hayata tutunmasını sağlayan Kadir Bayracı, her yerde ve her fırsatta organ bağışının önemini anlatarak, gönüllü elçilik yapıyor- Bayracı: - "Annem hacca gitmeyi çok istedi

İZMİR (AA) - TEZCAN EKİZLER - İzmir'de beyin ölümleri gerçekleşen annesinin ve kardeşinin organlarını bağışlayarak 12 kişinin hayata tutunmasını sağlayan 53 yaşındaki Kadir Bayracı, organ bağışının önemini her fırsatta anlatarak gönüllü elçilik yapıyor.

Geçirdiği bir rahatsızlıktan dolayı ameliyat olmak üzere 1999'da yattığı hastanede organ nakli bekleyen genç hastaların durumundan çok etkilenen ayakkabı ustası Kadir Bayracı, 2002 yılında beyin ölümü gerçekleşen annesi 60 yaşındaki Fatma Bayracı'nın 7 organını bağışladı.

Annesinin ardından 14 yıl sonra kardeşi 41 yaşındaki Bülent Bayracı'yı da kaybeden Kadir Bayrakcı, yüksek tansiyon sebebiyle beyin kanamasına bağlı beyin ölümü gerçekleşen kardeşinin organlarını da yakınlarıyla aldıkları karar üzerine bağışladı.

Bayracı'nın annesi ve kardeşinden alınan 12 organ, çeşitli kentlerde organ nakli bekleyen hastalara şifa oldu.

Kendisi de vefat etmesi halinde organlarının başka bedenlerde yaşaması için bağışta bulunan Kadir Bayracı, iki yakınını kaybettikten sonra topluma organ bağışının önemini anlatmayı kararlaştırdı.

Bayracı, akrabalarından başlayarak gittiği her yerde bu konuda bilgilendirmede bulundu.

- "6 kişiydik 14 kişi olduk"

Kadir Bayracı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, annesinin ve kardeşinin acısına böyle ulvi bir davranışla katlanabildiğini söyledi.

Annesinin ve kardeşinin 12 kişiye hayat verdiğini belirten Bayracı, "Ben her fırsat bulduğumda mesela hastanelere gittiğimde sürekli organ nakli ile ilgili mesaj veriyorum. Annemin ve kardeşimin vefat ettiğini öğrenen kişilere organları bağışladığımızı söylüyorum. İnsanlara organ bağışını anlatıyorum. Eskiden aile olarak 6 kişiydik, şimdi ise 16 kişi olduk. Bu beni çok mutlu ediyor." dedi.

Bayracı, yakınlarının Kaynaklar'daki mezarlarına sık sık gittiğini, onların ruhen ahirette olduklarını ama bedenlerinin ve organlarının bir kısmının dünyada olduğunu bilmenin kendisine huzur verdiğini dile getirdi.

Annesinin korneasının ve böbreğinin nakledildiği hastalarla tanıştığını ifade eden Bayracı, "Annem hacca gitmeyi çok istedi ama olmadı. Annemin gözleri bir hacı amcamızın gözlerine nur oldu. Bir böbreği ise o zaman 12 yaşında olan kız kardeşimize takıldı. O şimdi evlendi, çocukları var. Telefonda konuşurken o bana 'Ağabeyciğim' der, bende ona 'Kardeşim' derim. Artık aile gibi oluyorsunuz." diye konuştu.

- Eşi de organlarını bağışladı

Bayracı'nın 45 yaşındaki eşi Nihal Bayracı da kayınvalidesinin vefatının ardından eşinin organ nakliyle ilgili yaptığı çalışmalardan etkilendiği için kendisinin de organlarını bağışlama kararı aldığını belirtti.

Eşi için organ bağışının hayatında çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Bayracı, "Akrabalarımızın organlarını alan kişileri bizim ailemizden birisi olarak görüyoruz. Hem acı bir duygu hem de güzel bir duygu. Kaybettiğiniz kişileri onlarda görüyorsunuz. Kaybettiğiniz kişinin yaşadığını hissediyoruz." şeklinde konuştu.

AA

Gündem Haberleri

Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar
Türkiye’nin ilk evcil hayvan AVM’si: Yok yok
Balıkçı Barınağı İçin Kritik Toplantı
Balıkçı Kenan'ın torunu motor kazasında hayatını kaybetti