Hayatta Kal Derneği Başkanı Doç. Dr. Vural:

"Kalbi duran kişi yere yığıldıktan sonra üç dakika kadar iç çeker gibi nefes alabilir. Böyle bir durumda ani yığılmadan sonra derhal 112’nin aranması ve nefes alıyor olsa bile 30 saniye içinde kalp masajına başlanması gerekiyor"

İSTANBUL (AA) - Hayatta Kal Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mutlu Vural, kalp krizlerinde ani yığılmadan sonra derhal 112'nin aranması ve 30 saniye içinde kalp masajına başlanması gerektiğini bildirdi.

Vural, açıklamasında AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdülkadir Yüksel'e Allah’tan rahmet, Türk siyaseti ve yakınlarına baş sağlığı dilediklerini belirtti.

Böyle acıların sol bulmasını temenni ettiklerini kaydeden Vural, merhum Yüksel’e hemen müdahale edilmesine rağmen hayata döndürülemediğini kaydetti.

Vural, kalp krizinde müdahalenin 30 saniyede olması gerektiğinin altını çizerek, "Kalbi duran kişi sadece 10 saniye sonra olduğu yere yığılır. Kendi kendine yardım edemez. Hayatta kalma şansı yanı başındaki kişilerin bilinçli müdahalesine ve cihaz varlığına bağlıdır. Kalbi duran kişi yere yığıldıktan sonra üç dakika kadar iç çeker gibi nefes alabilir. Böyle bir durumda ani yığılmadan sonra derhal 112’nin aranması ve nefes alıyor olsa bile 30 saniye içinde kalp masajına başlanması gerekiyor. Varsa yakınlardaki otomatik kalp şok cihazı ile kalbe elektroşok vererek kalbi yeniden çalıştırmak mümkün. Bu şekilde hayatta kalma oranı yüzde 50’den fazla." ifadelerini kullandı.

Bu tür durumlarda kalp masajı yapmak konusunda genelde geç kalındığına dikkati çeken Vural, müdahale edilmeyen her dakikada yaşama şansının yüzde 10 azaldığını, sadece 3 dakika sonra beyin hasarı meydana geldiğini, 6 dakika geçince kişide ağır beyin hasarı oluştuğunu bildirdi.

Vural, 12 dakikadan sonra ise kişinin ölü kabul edildiğini vurgularak, "Ambulansın ortalama 11 dakikada geldiği düşünülürse ilk yardım uygulamak hayati önemde olmasına rağmen sadece 100 hastanın birkaçında ambulans öncesi hayat kurtarıcı ilk müdahale yapılmaktadır. Oysa gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 70’den fazladır. Otomatik kalp şok cihazları da ülkemizde zorunlu olmadığından yok denecek kadar azdır." değerlendirmesini yaptı.

Karadeniz’de boğulan bir çocuğun ölü torbasından çıkarılarak, müdahale edildiği ve yeniden yaşama döndüğünü hatırlatan Vural, ABD’de 100 milyon ilk yardımcı ve 36 milyon kalp şok cihazı bulunduğunu kaydetti.

Vural, bu kapsamda "Ayaklı Cankurtaran Projesi" için İstinye Üniversitesi ve İl Sağlık Müdürlüğü ile çalışmaların sürdüğünü belirterek, projeyi hayata geçirerek, hayatlar kurtaracaklarına inançlarının tam olduğunu bildirdi.

AA

Gündem Haberleri

Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari'nin bacağı kırıldı
Osmaniye’de orman yangını
Kiracısına horon dinleten kadın konuştu
Otobüste fenalaşan yolcu için güzergahını değiştirdi
Bursa’da zeytin budarken ağaçtan düşen adam yaralandı