Dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de tarım ve hayvancılık sektörü, insanlığın ihtiyaçları ve kalkınmak için stratejik bir öneme sahiptir. Anadolu diyarı ve insanlarımız, 1800 yıllardan itibaren, istiklal ve istikbal mücadelelerine maruz kalması sebebiyle uzun yıllar hep varlık ve yokluk mücadelesi vermiştir. Anadolu insanı, savaşlarla, darbelerle planlı bir şekilde oyalanırken, Avrupa sanayide olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da mesafeler almıştır. 2002 yılından sonra ki AK Parti hükümetlerinin başarılı çalışmaları ve reform hareketleri her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık sektöründe de etkileri görülmüştür. Eksiklikleri ile birlikte tarım ve hayvancılık sektöründe ki yapılan tüm çalışmalar için emeği geçen tüm yetkililere buradan teşekkürlerimi sunarım. Avrupa’nın 1800’lü yıllarda başlatmış olduğu hayvan ıslahı projeleri, ülkemizde ise konuyla ilgili kurumların faaliyete geçmesi ile birlikte ancak 1990 yıllarda devreye konulabilmiştir. Yapılanlar geç de olsa bir başarıdır. Islah çalışmaları her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da çok önemlidir. Başarılı ıslah çalışmaları sayesinde birim alandan daha fazla verim alınır noktaya ve hayvanlarımızdan daha fazla et ve süt temin edilmesini sağlamıştır.
Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) yönetim kurulu başkanı Edip Yıldız, geçtiğimiz günlerde Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (TDSYMB) Genel Başkanlığına adaylığını açıkladı ve ülke genelinde ki delege ziyaret programları ve çalışmalarına da başlamıştır. TDSYMB ülkemizin hayvancılık sektöründe en köklü ve en güçlü sivil toplum kuruluşlarından biri olarak bilinmektedir. 81 ilde 163 şube yapısı ve 1200 teknik personeliyle sahada aktif bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir. Üye sayısıyla hayvancılık sektörünü en güçlü şekilde temsil eden ülkemizin en önemli kurumlarından biridir.
Damızlık Yetiştiricileri Merkez Birliğine, hayvancılığın başkenti olan Konya’dan bir adayın çıkması bizleri oldukça memnun etmiştir. Şehrimizden ulusal ya da uluslararası arenada sektörde ki söz sahibi olacak birisinin olması, sektörü ve sektörde ki tüm oyuncuları da heyecanlandırmaktadır. Konya protokolü, bürokratları, milletvekilleri, tüm sivil toplum kuruluşları ile de bu özgüvenli adayı desteklememiz gerektiğini düşünüyorum. Edip Yıldız, 20 yıldan fazladır Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı teşkilatlarında görev almış ve son 6 yıldan beridir de sektörün öncü sivil toplum kuruluşlarında yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır. Dolaysı ile sektörü ve sektörün sorunlarını çok iyi bilen ve çözüm yolları için de projeler geliştirebilen bir isimdir; Edip Yıldız.
Konya’daki Durum Nedir? Ülkemiz büyükbaş hayvancılığında önemli sorumluluklar alan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri 1995 yılında kurulmuştur. Sektördeki eksiklikler hızlı bir şekilde ki çalışmalar sonucunda giderilmeye başlanmıştır. Bu kurumlar ve birliklerimiz sayesinde 2000 yılında ortalama bir büyükbaş hayvandan alınan süt verimi yılda 3000 kg civarındayken, günümüzde ortalama 7500–8000 kg bulmuştur.
Hayvancılık ve damızlık sektörüne Konya özelinde kabaca bir baktığımızda; Yüz ölçümü bakımından 60 ülkeden büyük ve sektör açısından birçok avantajlara sahip olsa da tarım ve hayvancılık sektöründe hizmet etmek oldukça zordur. Konya, ülke genelinde 2011 yılına kadar hayvan sayısı, hizmet verilen üye yetiştirici ve üretilen süt bakımından 3. sıralarda yer alırken, 2011 yılı sonrası yapışan çalışmaların olumlu katkıları ile 2013 yılından bu yana ülke genelinde hep lider konumunda olmuştur. 2011 yılı Mayıs ayında görevi devralan Edip Yıldız, Konya artık “Hayvancılığın Başkenti” olacak ifadesi gerçeğe dönüşmüştür. Yıllık 1 milyon 59 bin ton süt üretimi, bölgemizde ki başarılı çalışmalar sonucunda büyükbaş hayvan sayımız da artarak 1 milyon baş sayısına ulaşmıştır.
Birlik cefakâr ve emektar yetiştiricilerimizin üretmiş olduğu sütü değerinde pazarlanması için 2012 yılında üreticinin sütünü toplamak suretiyle de günde 700 ton sütün satışına aracılık yapmaktadır. Konya ülke genelinde süt fiyatlarında hem belirleyici, hem de fiyatların düşmesine de vesile olmuştur. Birlik, bu projeyi bir süt işleme tesisi ile taçlandırmayı, inşaatı tamamlanan tesis yakın bir tarihte üretime başlayacaktır.
Konya’nın Sektörde ki Başarısı Ülke Geneline Taşınacak; Sektöre birçok yenilik kazandıran ve hizmet eden Edip Yıldız, bu başarısını ülke geneline de yayabilmek amacıyla, 17 Ağustos 2017 tarihinde yapılacak olan, hayvancılık politikalarının oluşturulmasında önemli rol oynayan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanlığına adaylığını açıklamıştır. Ülke genelinde hayvancılıkta önemli çalışmalar ve politikalar üreten ve üretecek olan bir kurumun başında Konyalı bir ismin olması şüphesiz sektörün geleceği için sektördeki tüm oyuncuları da heyecanlandırmaktadır. Edip Yıldız ve ekibine buradan başarılar dilerim. Büyük bir ideal ve hedefler çerçevesinde, bir araya gelen insanlar için aklıma sürekli olarak gelen ve dilimin ucunda da sürekli olarak tekrarladığım bir söz aklıma geldi; Bir araya gelmek, bir başlangıçtır. Bir arada bulunmak, bir gelişmedir. Beraber çalışabilmek ise başarıdır. Ben de bu birliktelik ve çalışmaya da BAŞARILAR dilerim.