"Hedefimiz Beyşehir'i Alanya yapabilmek"

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun Memleket'e konuştu.

Beyşehir için 'ölmeden önce Beyşehir'i bir kez olsun görmelisiniz' diyen Özaltun, "hedefimiz Beyşehir'i Alanya gibi bir ilçe haline getirmek" dedi. Çılgın proje olarak değerlendirdiği 'tüp geçit' projesine ise "kavuşacağımız günleri özlemle bekliyoruz" ifadesini kullandı.

-Beyşehir'i sizin ağzınızdan kısaca tanıyabilir miyiz?

Beyşehir Türkiye'nin nadir ilçelerinden bir tanesidir. Neden? Konya'ya 90 kilometre uzaklıkta, bir tarafı Akdeniz, bir tarafı İç Anadolu diğer tarafı da Ege olan bir toprak üzerinde yaşıyoruz. Bu bakımdan ifademde hata olmasın ama 'özenle bezenmiş' bir ilçedir Beyşehir. Misal, Beyşehir'in ismiyle müsemma olan bir gölü var. Hedefimizi, çıtamızı yükselttiğimiz için de biz buraya Beyşehir Gölü değil Beyşehir Denizi diyoruz. İzmir'den bir misafirimiz gelmişti, Beyşehir Gölü kenarında yemek yerken dedi ki; "Ben bu göle bakarken Ege Denizi'ni anımsıyorum". Ben de o misafirimize, "siz o düşüncenize devam edin zira bu gölde 33 tane ada var" dedim. Baktı, "olamaz" dedi. "İnanın, gelin coğrafyadan bakalım" dedim. Konya'dan bir kişinin gözlerini bağlayın, Beyşehir Denizi'nin derin sularına bırakın ve gözlerini açın, nerdeyiz? diye sorun. Onun diyeceği, Akdeniz, Karadeniz vesaire. Çünkü Beyşehir Denizi'nin oralardan hiç farkı yok. Beyşehir, tarihiyle, coğrafyasıyla, doğasıyla nadir ilçelerden birisidir. Bu sebepledir ki, 'cennet şehir' diyoruz biz buraya. Çünkü Alaeddin Keykubat'ın "Cennet ya burasıdır ya da buranın altındadır" dediği yer Beyşehir'dir. Hititler döneminden başlayıp Selçuklular dönemine kadar, tarihi içten içe yaşamış bir şehir. Sadece tarih değil sanayisiyle de ön plana çıkıyor. Turizm, sanayi ve tarım bu ilçenin lokomotifini oluşturuyor. Beyşehir Sanayisi ön plandadır. Bunu kesinlikle atlayamayız. Beyşehir Organize Sanayi Bölgemiz var. "İmkân verilsin tank değil uçak bile yaparız" diyor bizim üreticilerimiz.  

-2015 siz ve Beyşehir adına nasıl geçti?

2015'te yüzlerce proje yaptık. Bu projeleri yaparken bir program çerçevesinde yapmaya özen gösterdik, gösteriyoruz. Çünkü ben Başkan olmadan önce özel bir sektörde çalışıyordum. Çalıştığım şirketin bütçeleri ve bütçe programları vardı. 1 yıllık, 5 yıllık 10 yıllık gibi. Biz de Beyşehir Belediyesi olarak önümüze hedefler koyduk. Bu hedeflere ulaşmak adına çalışmalarımızı hızlıca sürdürüyoruz. Bir de seçim beyannamesi yaptık, onu gerçekleştirebilmek adına çalışıyoruz. Beyannamemizde söz verdiğimiz hizmetler ve projelerimizin çoğunu hayata geçirdik. Beyşehir'in en büyük eksiklerinden bir tanesi kültür merkeziydi. Projesini ürettik, inşaatını yaptık şu anda devam ediyor. 1000 kişi kapasiteli ve 6 milyon liralık bir yatırım. Bunu bir ilçe belediyesinin kaldırması zor ama biz böyle bir yükün altına girdik. 17 Aralık 2016'da açılışını yapacağız. Gençlik ve Spor Bakanımız Beyşehir'e geldi. "Ne istiyorsunuz?" diye sordu. 30 tane spor sahası istedik. "Bu çok değil mi?" dedi. Pazarlık yaptık adeta ve Sayın Bakanımız da bize belli bir bütçe desteği verdi. İlk olarak Üzümlü'ye kapalı halı saha yaptık. 16 tane farklı mahallede çok amaçlı spor sahaları yaptık. Bütün ilçeler bizi takip etmeye başladılar. Misal, saat kulesini ilk olarak biz yaptık diğer ilçeler de yapmaya başladılar. Yine ilçeler arasında ilk olan, hobi bahçelerini hizmete sunduk. 2014 yılında ilk defa Türk Yıldızları gösterisi Beyşehir'de yapıldı. Geçmişte 'Beyaz Park' denilen alkollü içeceklerin tüketildiği bir yer vardı. Bir amcamız önüme geçerek 'Başkan ne olur burayı hallet' ricasında bulundu. Hamdolsun onu da hallederek aileye hizmet eden Taşköprü Aile Çay Bahçesi olarak düzenledik. Çok güzel bir yer oldu. Başlayan, devam eden ve biten daha onlarca proje var

-2016 için hedefleriniz nelerdir?

Bizim hedefimiz, 'il bazında bir ilçe' ortaya çıkarabilmek. Hedefimiz, bir Alanya olabilmek. Beyşehir Belediyesi bünyesinde revizyonlar, meclis salonları ve yine belediye olarak evde bakım hizmeti, kilitli taşlar, asfaltlar zaten belediyenin asli görevleri olduğu için onları atlıyorum. Ama şu kadarını söyleyeyim ki; söz verdiğimiz gibi Beyşehir'de vatandaşın ayağını çamura basacağı yer kalmayacak. Birincil hedefimiz, önce Allah'ın rızasını sonra da Beyşehir olurunu kazanmış bir belediye olmaktır.

-Sizin için sosyal Belediyecilik nedir?

Vatandaşın kalbine, gönlüne girebilmişseniz, sosyal belediyeciliği başarabilmişsiniz demektir. Amacımız insanların kalbine ve gönlüne girebilmek. Yaşlılar adına zaten üzerimize düşeni yapıyoruz ama gençliğimiz çok önemli. Gençlere yönelik kültürel faaliyetler için altyapı hazırlıyoruz. Aksi halde gençle kafelerde başıboş dolaşmamalıdır. Ben Başkan olarak özellikle üniversite gençliğiyle bir araya geliyorum ve "kültür adamı olarak kimi isterseniz onu getireyim" diyorum, çok mutlu oluyorlar. Ve gençleri, kimi istiyorlarsa onlarla buluşturuyoruz.

-Beyşehir istediği yatırımı alabiliyor mu?

Göreve geldiğimizde en çok sorulan soru Beyşehir-Konya Yolu'nun ne zaman bitirileceği idi. Hamdolsun bu yol bitmek üzere. Bu konuda bütün vekiller Beyşehir'in vekilidir. Ama Sayın Babaoğlu konuyla çok ilgilendi. Tahir Başkan'ı da hemşehrimiz olarak kabul edersek, yatırımları Beyşehir'e kazandırma noktasında çok şanslıyız diyebilirim. Bir de genelde Konya özelde Beyşehir olarak en büyük şansımız Konyalı bir Başbakanımızın olması. Sayın Başbakanımız, Bakanlığı döneminde Beyşehir'e en az 3-4 defa geldiler.

-Başbakan'ı Beyşehir'de ağırladınız. Özelde Beyşehir adına neler konuşuldu?

Başbakanımız, Dışişleri Bakanı olarak Beyşehir'e geldiğinde Anamas Otel'de bir gece kaldılar. Biz hep şunu söylüyorduk, Beyşehir'de güneşin batışı çok güzel ve güneşin batış anını fotoğraflayan birçok fotoğrafçı ödül aldı. Başbakanımız dedi ki, Sabah kahvaltısını teknede yapalım. O gün kahvaltıda Başbakanımızı ağırladık ve o muhteşem bir şekilde fotoğraf karelerine yansıyan güneşin doğuşunu seyrettik. O da bizim için ilk oldu ve Başbakanımızla birlikte Beyşehir'de gün doğumunu tanıtmış olduk. Bir de o ziyarette Sayın Başbakanımıza 'tüp geçit' projemizden bahsettik ve olumlu yaklaştılar.

-Tüp geçit projesini biraz açar mısınız?

Tüp geçit bizim için en çılgın proje. Beyşehir'in adeta iki yakasını bir araya getiren Eşrefoğlu Köprüsü'nün bulunduğu yerde hayata geçirmeye çalıştığımız ve tarihi Taşköprü'nün güzelliğini yeniden ortaya çıkarmayı hedeflediğimiz projemizi Ulaştırma Bakanımıza sunduk. Muhtarlar da Cumhurbaşkanımıza talep olarak ilettiler. Bakanlığımız projeye sıcak bakıyor. Konya milletvekillerimizin destekleriyle inşallah Beyşehir'in bu 'çılgın projeye' kavuşacağı günleri özlemle bekliyoruz.

-Beyşehir turizmi ne durumda?

Beyşehir'de Turizm Fakültemiz var. Emeği geçenleri kutluyorum. Beyşehir öyle bir yerde ki, sanki Anamas Dağları'nı kaldırıverseniz Akdeniz... Beyşehir'in bir Karaburun Plajı var. Baktığınız zaman tıpkı Alanya'da bir sahildesiniz gibi hissedersiniz. Yine Kubadabat Sarayı ayrı bir güzellik. "Her insan ölmeden önce ömründe bir defa Beyşehir'i görebilmelidir" diyorum.

-Eşrefoğlu Camii için ayrı bir projeniz var mı?

Bizim 'İçeri Şehir' dediğimiz, tarihi bir yerimiz var. Buraya değer katan elbette ki Eşrefoğlu Camii'dir. Yine eski bir konak var, orasını da Büyükşehir Belediyesi ile ortak restore ettik. Eşrefoğlu Camii çalışması da, Sosyal Donatılar ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile ortak olarak devam ediyor. Azerbaycan'da da bizdeki 'İçeri Şehir'i andıran ve aynı ismi taşıyan bir yer var, turist akınına uğruyor. Biz de başta Eşrefoğlu Camii olmak üzere 'İçeri Şehir' mahallemize turist akını olması için çalışıyoruz.

-Tarım noktasında da çalışmalarınız var mı?

Tarım alanında ürün çeşitliliğimizi artırmaya çalışıyoruz. Hüyük, Derebucak gibi bölgelerde çilek ön planda. Kiraz ve yine ilçemizde çok kaliteli kuru fasulye yetişiyor. Seydibey'de patates tarlalarımız var ve bir de cips fabrikamız var. DSİ ile görüşmelerimiz var ve sulanabilir alan oranını artırarak ürün çeşitliliği ve verimliliğine de katkıda bulunacağız. Sayın Babaoğlu ile birlikte ilave sulama projeleri de hazırlıyoruz.

-Beyşehir Belediyesi Başkanı olarak aldığınız ödülleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle 'evde bakım hizmeti' dalında Kayseri'de, Konya Büyükşehir Belediyesi ile ödül aldık. Sonrasında ise en güvenilir anket şirketlerinden ORC'nin yapmış olduğu çalışmada en başarılı ilçe belediyeleri arasında 6. sırada yer aldık. Büyükşehir Belediyesi Başkanımızla aynı sıralamada yer almak bizim için gururdur.

-Örnek aldığınız belediyeler var mı?

Tabi ki var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve en önemlisi büyüğümüz olan Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Akyürek bizim için yol göstericidir.

 

Röportaj-M.Ali Elmacı