OPATİJA (AA) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "Helal kavramı, evrensel bir kavram. İslam fıkhı içerisinde tanımlananın dışında, daha da geniş bir kapsamı ele alan bir kavram." dedi.
Hırvatistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen ve Türkiye'nin "ortak ülke" olduğu 3. Dünya Helal Günü-Helal Ürünler Fuarı'na katılan Metin, fuara Türkiye'nin yanı sıra diğer ülkelerden helal gıda üzerine uzmanlaşmış firmaların katıldığını söyledi.
Helal Ürünler Fuarı'nın önemine işaret eden Metin, helal gıda ile ilgili dünyada ciddi bir boşluk olduğuna dikkati çekerek, bunun sebebinin ise İslam ülkelerinin bu konuda bir araya gelme hususundaki yetersizliği olduğunu vurguladı.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesinde, 32 ülkeden oluşan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) bulunduğunu anımsatan Metin, genel sekreterliği İstanbul'da bulunan bu enstitünün etkinliğini daha yukarılara taşımasını Türkiye olarak desteklediklerini kaydetti.
Metin, bunun nedeni olarak da helal sektöründe tüm İslam ülkelerini kapsayan bir standardizasyon ve akreditasyon olmamasını göstererek, "SMIIC üzerinden akreditasyonun sağlanması bizim en büyük dileğimiz." dedi.
Helal ürün ve hizmet sektörünün önde gelen ülkelerinin ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan ve Endonezya olduğuna dikkati çeken Metin, "Neden bu ülkeler önde görülüyor? Çünkü tedarikçi ülkeler bunlar. Nerede tedarik edilirse edilirse edilsin, İslam ülkelerinde ortak bir standardizasyon ve akreditasyon oluşmadığı sürece bizim bu alanda sağlıklı bir yapı oluşturmamız mümkün değil. Bu alanda, Türkiye'nin önderliğinde SMIIC üzerinden bunu kısa zamanda İslam ülkelerinin tamamına yayacak şekilde bir kalıba sokacağız." şeklinde konuştu.
- 3,6 trilyon dolarlık pazar payı
Metin, dünyada sadece helal gıda anlamında 1,4 trilyon dolarlık bir pazar payı olduğunu, buna diğer sektörler de katıldığında rakamın 3,6 trilyon dolara çıktığını vurgulayarak, "Dolayısıyla bu pazarın disipline edilmesi ve helal kavramının evrensel bir kavram olarak kabul edilmesi lazım." dedi.
Helal kavramını daha evrensel yorumlama gerektiğine işaret eden Metin, "Bunu tüketicilerin ulaşabileceği sağlıklı ve güvenilir ürüne kavuşma standardı olarak kabul etmek lazım. Bu organizasyon vesilesiyle bu alandaki boşluğu Türkiye olarak dolduracağız." ifadelerini kullandı.
"Türkiye bu helal pazarın neresinde?" sorusunu yanıtlayan Metin, "Zaten sorun burada. Ne kadarına sahip olduğunuz hususunda problem var. Çünkü bunu ölçecek bir yapı yok." ifadelerini kullandı.
Metin, bu nedenle SMIIC'i önemsediklerini ve daha etkin olması için çaba sarf ettiklerini belirterek, fuara katılan tüm İslam ülkeleri temsilcilerine, o ülkelerden gelen kuruluşlara SMIIC bünyesinde bu ortak akreditasyonu sağlama çağrısında bulunduğunu aktardı.
- SMIIC çatısı altında birleşme çağrısı
Metin, ilk etapta İslam ülkeleri içerisinde, her üründe helal kavramını belli bir standarda kavuşturmak gerektiğini vurgulayarak, "Helal kavramı, evrensel bir kavram. İslam fıkhı içerisinde tanımlananın dışında, daha da geniş bir kapsamı ele alan bir kavram. Bu nedenle helal kavramını, tüketicilerin aldığı her ürün açısından değerlendirmek gerek." şeklinde konuştu.
İİT içindeki 56 ülkeden 32'sinin SMIIC'e üye olduğunu anımsatan Metin, tüm İİT üyelerinin SMIIC çatısı altında birleşmesini arzu ettiklerini sözlerine ekledi.
- 30 ülkeden temsilciler katılıyor
Opatija'daki Marino Cvetkovic Spor Salonu'nda gerçekleştirilen fuara, 30 ülkeden temsilciler ve firmalar katılıyor. Organizasyonun 500 metrekarelik fuar bölümünde 11 ülkeden helal sertifika sahibi firmalar ürünlerini sergilerken, aynı zamanda ikili iş görüşmeleri yapma imkanı da buluyor.
2-4 Kasım'da düzenlenen organizasyon kapsamında, "Helal Ürünler Pazarı-Yeni Küresel Eğilimler", "Helal Pazarındaki Zorluklar", "Helal Turizm" ve "İslam Bankacılığı" konularında paneller de düzenlenecek.
AA