İSTANBUL (AA) - HALİL İBRAHİM BAŞER - Toplumda "köpek memesi hastalığı" olarak bilinen "hidradenitis suppurativa" (HS) hastası İsmail Okan Altınok, bir yandan sağlığına kavuşmak için hastalığıyla mücadele ederken, bir yandan da hastalıkla ilgili farkındalık oluşması için ilgili kuruluşlarla çalışıyor.
Özel bir şirkette çalışan 25 yaşındaki Altınok, sağlıklı bir hayat yaşarken ne olduğunu uzun süre çözemediği ve hayatını çok olumsuz şekilde etkileyen, her 100 kişiden birinde görülmesine rağmen, toplumda pek bilinmeyen HS hastalığıyla mücadele etmeye başladı.
Türkiye'de birçok farklı hastaneye gitmesine rağmen uzun zaman hastalığına teşhis konulamayan Altınok, bu süreçte hastalık hakkında sağlık kuruluşları da dahil toplumda bilgi ve farkındalık eksikliği olduğunu görerek, hastalığıyla her alanda mücadele etmeye karar verdi.
Altınok, hastalığına şifa aramakla yetinmeyip, ilgili kurum ve kişilerle ortak çalışmaya başladı. Kurumlara hastalıkla ilgili gönüllü danışmanlık yapan Altınok, hareket etmesini çok zorlamasına rağmen proje, toplantı ve etkinliklere katılarak, HS hastalarına örnek olmaya çalışıyor.
- "Gönüllü olarak danışmanlık yapıyorum"
İsmail Okan Altınok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yaşına kadar çok sağlıklı bir hayat yaşamasına rağmen, bir sabah her şeyin tersine döndüğünü söyledi.
Vücudunun belli yerlerinde kızarıklık olduğunu fark ettiğini anlatan Altınok, "İlk başta normal bir şey zannettim. Bu yüzden üzerinde fazla durmadım. Ancak zamanla kızarıklıklar yaraya dönüşmeye başladı. İlk başta önce kasık ve koltuk altında çıktı. Çok acı vermeye başladı bir süre sonra. Sonra başka yerlerde de çıkmaya başladı. Böyle olunca hastaneye gitmeye karar verdim." dedi.
Altınok, gittiği hastanelerde kendisine teşhis konulamadığını belirterek, "İstanbul dahil birçok şehre doktora gittim, farklı teşhisler koydular. Bir türlü ne olduğunu anlayamadılar. Basit kremler verip yolluyorlardı. Sonra ilerlemeye başladı. Çok ciddi sorun yaşamaya başladım. Bir süre sonra hareket edememeye başladım." diye konuştu.
Hastalığı çok ileri seviyeye geldikten sonra kendisine teşhis konulabildiğini söyleyen Altınok, ondan sonra ciddi olarak tedavi görmeye ancak başlayabildiğini aktardı.
Altınok, yaşadığı zorlu süreçten sonra hastalıkla her alanda mücadele etmeye karar verdiğini belirterek, "Yaşadığım için nasıl bir hastalık olduğunu, hastaneler de dahil kimse tarafından pek bilgi sahibi olunmadığını çok iyi biliyorum. Bundan dolayı sadece kendi sağlığım için mücadele etmemeye, insanların bunu bilmesi, benim yaşadıklarımı yaşamaması için elimden geleni yapmaya karar verdim. Bu hastalıkla mücadele eden kurum ve kişilerle iletişime geçtim. Gönüllü oldum. Hastalıkla ilgili ilaç olsun, eşya olsun ne yapmak istiyorlarsa kendileriyle çalışıyorum. Gönüllü olarak danışmanlık yapıyorum." şeklinde konuştu.
AA