Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Satar, her on bebekten bir tanesinin prematüre olarak dünyaya geldiğini belirterek, "Erken doğumlar, yeni doğan bebek ölümlerinin önemli bir kısmını oluşturuyor." değerlendirmesinde bulundu.
ÇÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde öğretim üyeleri, hemşireler ve prematüre doğan çocuklar ile aileleri bir araya geldi.
Prof. Dr. Satar, etkinlikte, ilk defa 2008'de prematüre doğan bebeklerin aileleri tarafından düzenlenen bu organizasyonun 6 yıldır sürdürüldüğünü belirtti.
Prematüre doğuma ilişkin Prof. Dr. Satar, şu bilgileri verdi:
"Her 10 bebekten biri zamanından önce, yani prematüre olarak doğuyor. Erken doğumlar, yeni doğan bebek ölümlerinin önemli bir kısmını oluşturuyor. Zamanında doğan bir bebeğin gebeliği 40-42 haftadır. Özellikle 32 gebelik haftasından erken ve bin 500 gramdan hafif doğan bebeklerde birçok sorun gelişebiliyor. Bu sorunların başında solunum yetmezliği, beyin kanaması, kalp yetmezliği, kalpte damarın açık kalması, enfeksiyon, tansiyon düşüklüğü, kan şekerinde düşüklük ve körlük geliyor. Bu nedenle bu bebeklerin daha iyi bir yaşama sahip olabilmesi için, daha doğmadan anne karnında ileri bir merkeze gönderilerek annelerine bebeklerinin akciğer ve beyin gelişimi için ilaç uygulanması sağlanmalı ve bu bebekler yeni doğan uzmanlarının eline doğmalıdır."
Prof. Dr. Satar, gebelik haftasına göre prematüreliğin derecelendirildiğini, 34-37 haftalık doğan bebeklerin "Geç prematüre", 32 hafta altı doğanların "Çok prematüre", 25 haftanın altında doğanların ise "Aşırı prematüre" olarak adlandırıldığını ifade etti.
AA