BURSA (AA) - ÖMER ERİM BAŞTİMAR - Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özen Öz Gül, şeker hastalığının çağın hastalığı olduğunu belirterek, her 15 saniyede bir kişinin diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğin söyledi.
Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şeker hastalığının yıllardır en önemli rahatsızlıklardan biri olduğunu, hastalığın birçok organa zarar verdiğini, kişiyi hastane ve ilaçlara bağımlı kılabildiğini belirtti.
Diyabetin üzerinde özenle durulması gereken, aksi halde insan hayatını tehdit eden bir hastalık olarak bilindiğine dikkati çeken Gül, şunları kaydetti:
"Bu şekilde olan hastalarda glikoz, yağ ve protein metabolizmasında ortaya çıkan genel bir aksama mevcut olur. Bunun sonucunda da glikoz düzeylerinde artış olur. Vücutta ortaya çıkan olumsuzluklar, zamanla organlarda beliren rahatsızlıklara yol açabilir. Diyabet, çağın hastalığı oldu. Şeker hastalarında her geçen yıl ciddi şekilde artış görülüyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun verilerine göre, dünyada her 7 saniyede bir kişi diyabete yakalanıyor ve her 15 saniyede bir kişi bu hastalığa bağlı olarak hayatını kaybediyor. Buradan da anlaşılıyor ki hem diyabet hem de ortaya çıkardığı problemler hayati önemlidir."
Diyabet riski taşıyan kişilerin, ailesinde şeker olanların en kısa sürede hastaneye başvurması gerektiğinin altını çizen Gül, alınan tedbirlerle diyabetle baş etmenin mümkün olduğunu söyledi.
Diyabette yaşın öneminin bulunmadığını vurgulayan Gül, "Yaşlılarda da görülebilir, gençlerde de görülebilir. Bu nedenle diyabet riski bulunanlar mutlaka çeşitli tahliller yaparak şekerlerini kontrol ettirmelidirler. Şeker hastası olduğunu öğrenen kişi, bilmeyenlere göre çok şanslıdır" dedi.
AA