"Her gün bir hastamıza suda doğum yaptırıyoruz"

Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Üstün:- "Suda doğumun maliyetleri de göz önünde bulundurularak son 3 yılda her gün bir hastamıza suda doğum yaptırıyoruz"- "Suda eylem sayesinde hastalar rahatlıyor, daha az ağ

ANKARA (AA) - Başkentteki Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı ve Araştırma Hastanesinin Başhekimi Prof. Dr. Yaprak Engin Üstün, suda doğumun normal doğuma göre daha az ağrılı olduğunu ve daha kısa sürdüğünü belirterek, son üç yıldır her gün bir hastaya suda doğum yaptırdıklarını kaydetti.

Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinde yaygın olan suda doğumun Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladığını anlattı.

Anne adaylarını normal doğuma teşvik etmek açısından suda doğumu önemli bir uygulama olarak düşündüklerini ifade eden Üstün, "Suda eylem sayesinde hastalar rahatlıyor, daha az ağrı çekiyor, ağrılar tolere ediliyor ve sezaryen istemleri daha az oluyor." dedi.

Suda doğumun birçok faydası bulunduğunu vurgulayan Üstün, şöyle konuştu:

"Suda doğumun maliyetleri de göz önünde bulundurularak son 3 yılda her gün bir hastamıza suda doğum yaptırıyoruz. Elbette her hastamızı suda doğuma alamıyoruz. Normal doğum olamayacak bir hastayı suda doğurtamıyoruz. Bunların dışında uygun koşullarımızı sağladığımız tüm hastalarımızı suda eylemlerini çekmek üzere davet ediyoruz. Hastalarımızın bize olumlu geri bildirimlerle döndüğünü görüyoruz. Maalesef bir küvetimiz var ve bu nedenle günde bir hasta doğurtuyoruz. Bu anlamda da son dönemlerde hasta seçmek zorunda kalıyoruz.’’

- "Bebek doğum travmasını çok daha az yaşıyor"

Suda Doğum Ünitesi Sorumlusu Dr. Özlem Uzunlar da suda doğum ile bebeklerin "hayata yumuşak bir iniş yaptığını" ifade etti.

Müzik eşliğinde, mum ışığında, geniş ve rahat bir ortamda doğumun gerçekleştirildiğini aktaran Uzunlar, "Bu hizmetimizi bir kamu kurumunda hastalardan herhangi bir ek ücret istemeden gerçekleştiriyoruz. Suyun kaldırma kuvvetiyle gebe ağırlığını hissetmiyor. Bebeğimiz doğum travmasını çok daha az yaşıyor." dedi.

Üçüncü gebeliğinde suda doğum ile tanıştığını söyleyen Fatma Özen, "Fazla sancım olmadı. Su sancıyı azaltıyor. Gürültülü bir ortam yoktu, burada yalnız başımaydım. Anne adaylarına öneririm. Benim için de bir değişiklik oldu.’’ şeklinde konuştu.

Bir ekip olarak doğum öncesi ve sonrası hastanın yanında olduklarını dile getiren ünite ebesi Damla Özcan da "Suda doğum çok avantajlıdır. Burada tek başına olması, sessiz bir ortam olması, müzik eşliğinde olması ve tabii ki suyun ağrı kesici etkisiyle doğum gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

AA

Sağlık Haberleri

Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?