HGS'den ceza yiyen de telefonu alınan çocuk da ombudsmana başvuruyor

Türkiye'de bir süredir uygulanan ombudsmanlık görevini yürüten KDK, vatandaş ile idare arasında köprü işlevini yerine getirirken ilginç taleplere de çözüm bulmaya çalışıyor- Kamu Başdenetçisi Malkoç:- "2016'nın ilk 7 ayında kurumumuza 2 bin 500 başvuru y

ERZURUM (AA) - MUHAMMET MUTAF - Türkiye'de bir süredir uygulanan ombudsmanlık görevini yürüten Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), vatandaş ile idare arasında köprü işlevini yerine getirirken ilginç taleplere de çözüm arıyor.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, idare ve vatandaş arasındaki sorunlarda arabuluculuk yaptıklarını belirterek, KDK'ya her türlü sıkıntı yaşayan insanın müracaat edebileceğini söyledi.

Vatandaşlardan, idarenin her türlü eylem ve işlemleriyle ilgili şikayetler aldıklarını aktaran Malkoç, "Asker, sivil, köylü, şehirli, işçi, memur, kamu hizmetlerinde her türlü aksaklık ve noksanlık bize gelir." ifadesini kullandı.

Malkoç, vatandaşlardan birbirinden farklı ve ilginç şikayetler aldıklarını anlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"İlkokul çocuğu okulda öğretmenini, telefonunu alan annesini şikayet ediyor. Hızlı Geçiş Sistemi'nde (HGS) ceza yiyen de bizi arıyor. Üniversiteden alınan diplomada 'uzaktan eğitim yazılmış' diyen bize geliyor. Herhangi bir belediyenin altyapı çalışması yaparken vatandaşa zarar vermesi durumunda vatandaş önce belediyeye gider 'Bunu düzelt' der. Belediye düzeltmezse bize gelir. Üniversitede bir öğrenci üniversite yönetiminin bir haksızlığına uğradığında 'Bunu düzelt' der. Üniversite düzeltmezse bize müracaat eder. Bu şikayetleri sıralandırmaya kalksak çok. Yani idareyle başı dara düşen herkes bize geliyor"

- "KDK, Türkiye'nin kaliteli hizmet verme mücadelesidir"

Malkoç, Türkiye'de yeni bir kurum olan KDK'nın tanıtılmasıyla müracaatların da arttığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşın derdine çözüm ararken bu kurumun kendisinin de bilinmesi gerekiyor. Tanıtım faaliyetleriyle 2016'nın ilk 7 ayında kurumumuza 2 bin 500 başvuru yapılmıştı, 2017'nin ilk 7 ayında müracaat sayısı 10 bini buldu. Yani vatandaş bizi tanıdıkça seviyor, sevdikçe de dertlerini çözmek için müracaat ediyor. KDK, bir hak arama müessesesi, iyi yönetim arayışı olmanın yanı sıra ülkenin kaliteli hizmet verme mücadelesidir. Burada herkese görev düşüyor, bu görevin organizasyonunu da KDK yapıyor."

- "Bizim kararımıza uymayan idareci orada kalamaz"

Malkoç, kurum tarafından verilen tavsiye kararlarına uyulmaması durumunda yaşanan sürece de değinerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Biz yumuşak gücüz. Mahkeme kararları gibi icra yoluyla verdiğimiz kararlar uygulanmıyor ama bizim gücümüz halktan geliyor. Bizi TBMM seçiyor ve oradan güç alıyoruz. Denetimi TBMM adına yapıyoruz. Verdiğimiz kararlara idarenin uyması için idareyi uyarıyoruz. Uymayan idareyi, 'hukuka uymayan idare', 'hukuksuzluk yapan idare ve yönetici' diye kamuoyuna duyuruyoruz, bir bakıma ifşa ediyoruz. Yine uymazsa bu sefer TBMM'ye çağırıyoruz. Milletvekilleri onları sorguluyor. Bizim kararımıza uymayan idareci orada kalamaz."

Malkoç, darbe girişiminin ardından Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı oldukları iddiasıyla haklarında yasal işlem yapılanlardan da KDK'ya çok müracaat geldiğini dile getirerek, "Başvuran çok oldu. Bu konuda Kanun Hükmünde Kararname çıktı ve Başbakanlıkta Olağanüstü Hal İşlemleri Kurulu oluştu. Biz de bu dosyaları Kurula gönderdik. Kurulun vereceği karardan sonra söz konusu şikayetler bize de gelebilirler, mahkemeye de gidebilirler." dedi.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Dünyada ilk: 'Keşke' adlı oyunda Atatürk holografik olarak canlandırıldı
’Mustafa’ filminin galası yapıldı
Türkan Saylan belgeseli Bursalılarla buluştu
Yeşilçam seven Niğdeliler! Bu konseri kaçırmayın
11. Konya Kitap Günleri'nin teması 'Filistin, Kudüs ve Gazze'